Mediatheek

Filter categorieën
Filter - alles
Foto's
Lesmateriaal
Publicaties
DZG Nieuwsbrief
Jaarverslag
Policy brief
Video's
Filter tags
Filter - alles
 • LEES MEER
  Jaarverslagen 2004-2008
  16 april 2008
  Hierbij de jaarverslagen van 2004, 2005, 2006, 2007 en 2008. Dierenartsen Zonder Grenzen stelt jaarlijks een verslag op van zijn gerealiseerde activiteiten, projecten en financiële werking van het afgelopen jaar. Zo leggen we verantwoording af aan onze schenkers, vrijwilligers, medewerkers en partnerorganisaties in België en Afrika. Bekijk hier de jaarverslagen en financiële verslagen van de voorbije jaren: Jaarverslag 2008 Jaarverslag 2007 Jaarverslag 2006 Jaarverslag 2005 Jaarverslag 2004
 • LEES MEER
  Jaarverslag 2009
  10 juni 2009
  Hierbij het jaarverslag van 2009. Dierenartsen Zonder Grenzen stelt jaarlijks een verslag op van zijn gerealiseerde activiteiten, projecten en financiële werking van het afgelopen jaar. Zo leggen we verantwoording af aan onze schenkers, vrijwilligers, medewerkers en partnerorganisaties in België en Afrika. Jaarverslag 2009
 • LEES MEER
  Jaarverslag 2010
  10 juni 2010
  Hierbij het jaarverslag van 2010. Dierenartsen Zonder Grenzen stelt jaarlijks een verslag op van zijn gerealiseerde activiteiten, projecten en financiële werking van het afgelopen jaar. Zo leggen we verantwoording af aan onze schenkers, vrijwilligers, medewerkers en partnerorganisaties in België en Afrika. Jaarverslag 2010
 • LEES MEER
  Jaarverslag 2011
  27 mei 2011
  Hierbij het activiteitenverslag en financieel verslag van 2011. Dierenartsen Zonder Grenzen stelt jaarlijks een verslag op van zijn gerealiseerde activiteiten, projecten en financiële werking van het afgelopen jaar. Zo leggen we verantwoording af aan onze schenkers, vrijwilligers, medewerkers en partnerorganisaties in België en Afrika. Activiteitenverslag 2011 Financieel verslag 2011
 • LEES MEER
  Jaarverslag 2012
  28 mei 2012
  Hierbij het activiteitenverslag en financieel verslag van 2012. Dierenartsen Zonder Grenzen stelt jaarlijks een verslag op van zijn gerealiseerde activiteiten, projecten en financiële werking van het afgelopen jaar. Zo leggen we verantwoording af aan onze schenkers, vrijwilligers, medewerkers en partnerorganisaties in België en Afrika. Activiteitenverslag 2012 Financieel verslag 2012
 • LEES MEER
  Jan Leyers: wat doet Dierenartsen Zonder Grenzen?
  8 november 2012
  Jan Leyers, onze bekende ambassadeur, stelt Dierenartsen Zonder Grenzen in het kort voor.
 • LEES MEER
  Waynaabe: scenes uit het leven van de Wodaabe-veehouders
  28 november 2012
  Deze documentaire van 17 minuten werd gerealiseerd in Niger, in het hart van de Sahel, in oktober 2010. Waynaabe toont het leven van de nomadische Wodaabe-veehouders door de bril van een jonge moeder. Mooro is moeder van het meisje Jumaare, die ondervoeding te boven kwam. Haar nicht Mariama neemt ons mee naar de worso, het jaarlijkse feest van hun clan in Akadaney. De film werd gerealiseerd door Francesco Sincich.
 • LEES MEER
  Veehouderij 2.0: de Dinka in Zuid-Soedan
  7 februari 2013
  Honderden miljoenen kleine boeren in de wereld vechten tegen de opwarming van de aarde. Deze reportage brengt Dierenartsen Zonder Grenzen de uitdagingen en aanpassingsstrategieën van familiale veehouders in Zuid-Soedan in beeld. Volgens het internationale veeteeltrapport van de Voedsel- en landbouworganisatie (FAO) uit 2011, zijn 120 miljoen mensen afhankelijk van de veeteelt voor hun voedselzekerheid. In tegenstelling tot de intensieve landbouw, vechten honderden miljoenen kleinschalige boeren in de wereld tegen de opwarming van de aarde. Zij zijn de grootste slachtoffers van de klimaatverandering. De kleinschalige veehouderij kan nochtans een antwoord bieden op de gevolgen van de klimaatverandering en kan de oorzaken hiervan ook aanpakken.
 • LEES MEER
  Jaarverslag 2013
  29 mei 2013
  Hierbij het activiteitenverslag en financieel verslag van 2013. Dierenartsen Zonder Grenzen stelt jaarlijks een verslag op van zijn gerealiseerde activiteiten, projecten en financiële werking van het afgelopen jaar. Zo leggen we verantwoording af aan onze schenkers, vrijwilligers, medewerkers en partnerorganisaties in België en Afrika. Activiteitenverslag 2013 Financieel verslag 2013
 • LEES MEER
  De boer op in Rwanda
  21 juni 2013
  Dierenartsen Zonder Grenzen stuurde in december 2012 drie Belgische veehouders en een dierenarts naar Afrika. Ze leefden zich in in de Rwandese veeteelt en diergeneeskunde en wisselden ervaringen uit over de uitdagingen en de kansen van de veeteelt. Boeren over heel de wereld vragen zich af hoe ze kunnen leven van hun boerenstiel. Een meer duurzame en kleinschalige landbouw kan een oplossing bieden voor verschillende uitdagingen, zoals de klimaatverandering en prijsschommelingen. De film werd gerealiseerd door Andere Wereld Films.
 • LEES MEER
  Julien Binard brengt verslag uit in Rwanda
  13 augustus 2013
  Julien Binard, Brusselse dierenarts en ambassadeur van Dierenartsen Zonder Grenzen, ging naar Rwanda in 2013 en bezocht de activiteiten van Dierenartsen Zonder Grenzen. In deze video deelt hij zijn voornaamste indrukken.
 • LEES MEER
  Ambassadeurs in Rwanda
  21 mei 2014
  Onze ambassadeurs Carole Meersschaert en Francis De Beir bezochten in mei 2014 Rwanda. Ze bouwden onder andere een zuinige oven en legden een moestuin aan. Ze namen ook vier Californiakonijnen mee uit België om het lokale ras te versterken.
 • LEES MEER
  Bolleke vet
  27 mei 2014
  Deze radiospot van Dierenartsen Zonder Grenzen wil een duurzame vleesconsumptie promoten. In de spot vraagt Dierenartsen Zonder Grenzen aan de Belgische consument om minder maar beter en lokaal vlees te eten. En zo meer aandacht te geven aan duurzame productie.
 • LEES MEER
  Wereldmelkdag: zit het snor met onze melk?
  12 juni 2014
  Zit het wel snor met onze melk? Deze vraag stelden we op Wereldmelk, 1 juni 2014. Manneken Pis, verkleed als Afrikaanse veehouder, plaste melk en promootte zo het belang van duurzame en eerlijke melk.
 • LEES MEER
  Benefietconcert Jan Leyers
  19 maart 2015
  Jan Leyers gaf op 15 januari een exclusief benefietconcert voor een uitverkochte zaal in Antwerpen. Deze actie voor Music for Life bracht 1.024 euro op! Met dank aan alle fans en sympathisanten die een kaartje kochten en zo geld inzamelden voor Dierenartsen Zonder Grenzen. Enkele sfeerbeelden.
 • LEES MEER
  Wat Dierenartsen Zonder Grenzen doet in Rwanda
  20 april 2015
  In Rwanda helpt Dierenartsen Zonder Grenzen agro-veehouders op het platteland via een globale aanpak met respect voor mens, dier en milieu. Deze video werd gerealiseerd door Arnaud Collette en is het resultaat van het bezoek van onze ambassadeurs Carole Meersschaert en Francis De Beir aan Rwanda in 2014.
 • LEES MEER
  Policy brief: op de melkweg in het Zuiden
  27 mei 2015
  Dierenartsen Zonder Grenzen geeft in zijn tweede policy brief uitleg over het belang van kleinschalige, lokale melkproductie in het Zuiden. Waarom zouden beleidsmakers deze vorm van melkveehouderij meer moeten ondersteunen?
 • LEES MEER
  Policy brief: familiale veeteelt
  27 mei 2015
  2014 was het Internationale jaar van de familiale landbouw. 1,5 miljard mensen op deze aardbol leven van de familiale landbouw en veeteelt. Maar wat is dat nu juist, familiale veeteelt? En waarom is familiale veeteelt zo belangrijk?
 • LEES MEER
  Brochure: de boer op in Rwanda
  27 mei 2015
  Dierenartsen Zonder Grenzen stuurde in december 2012 drie Belgische veehouders en een dierenarts naar Rwanda. Ze leefden zich in in de Rwandese veeteelt en diergeneeskunde. Lees er meer over in deze brochure. 
 • LEES MEER
  Brochure: op de melkroute in Mali
  27 mei 2015
  In 2008 nodigden we twee Belgische melkboeren uit voor een inleefreis naar Mali. Lees er meer over in deze brochure.
 • LEES MEER
  Studie: rol van veeteelt in klimaatverandering en voedselzekerheid
  27 mei 2015
  Met dit onderzoek toont VSF International aan dat de kleinschalige veeteelt in het Zuiden een antwoord kan bieden op de klimaatverandering.
 • LEES MEER
  Het touwtjesvleesspel
  27 mei 2015
  Kruip in de huid van een mals stukje biefstuk, een legkip of een veehouder uit het Zuiden en ontdek hoe die allemaal met elkaar verbonden zijn in het mondiale vleesproductie- en consumptiesysteem.
 • LEES MEER
  Thematische fiche: familiale veeteelt en voeding
  28 mei 2015
  De Coalitie tegen de Honger publiceert een thematische fiche over de noodzaak van investeringen in familiale veeteelt om tegen ondervoeding te strijden.
 • LEES MEER
  Policy brief: voeding integreren als transversale thematiek in het beleid voor ontwikkelingssamenwerking
  28 mei 2015
  De Coalitie tegen de Honger formuleert enkele aanbevelingen in deze policy brief om meer rekening te houden met voeding in het beleid, de programma's en de projecten van ontwikkelingssamenwerking.
 • LEES MEER
  Policy brief: beleidscoherentie voor het recht op voedsel
  28 mei 2015
  In deze policy brief pleit de Coalitie tegen de Honger voor meer beleidscoherentie als het over ontwikkeling gaat en meer bepaald het recht op voedsel.
 • LEES MEER
  Strip: steek niet alles op de koe en zijn scheetjes
  29 mei 2015
  Dit ludieke stripverhaal toont hoe koeien en kleinschalige veehouders een cruciale rol spelen in de strijd tegen de klimaatverandering.
 • LEES MEER
  Fototentoonstelling over veeteelt en klimaat
  3 juni 2015
  Deze fotoreeks toont hoe kleine veehouders in het Zuiden omgaan met klimaatverandering.
 • LEES MEER
  Beestig boeren: een educatief spel over duurzame landbouw
  5 juni 2015
  'Beestig Boeren' is een spel over de ecologische, economische en sociale impact van onze huidige manier van landbouw en veeteelt. Het spel vergelijkt de Noord- en Zuidlanden, de extensieve en intensieve landbouw en de duurzaamheid ervan.
 • LEES MEER
  Wereldmelkdag in beeld
  10 juni 2015
  Op 1 juni 2015 was Manneken Pis verkleed als Afrikaanse veehouder en plaste hij… melk. Zo promootten we op Wereldmelkdag het belang van duurzame en eerlijke melk, wereldwijd. Voorbijgangers konden melk proeven van Fairebel.
 • LEES MEER
  Jaarverslag 2014
  4 augustus 2015
  Hierbij het activiteitenverslag en financieel verslag van 2014. Dierenartsen Zonder Grenzen stelt jaarlijks een verslag op van zijn gerealiseerde activiteiten, projecten en financiële werking van het afgelopen jaar. Zo leggen we verantwoording af aan onze schenkers, vrijwilligers, medewerkers en partnerorganisaties in België en Afrika. Activiteitenverslag 2014 Financieel verslag 2014
 • LEES MEER
  Pedagogische fiche: op de melkweg in Noord en Zuid
  11 augustus 2015
  De pedagogische fiche 'Op de melkweg in Noord en Zuid' dient als leidraad voor een animatie over melk en voedselsoevereiniteit.
 • LEES MEER
  Policy brief: one health, one world?
  4 september 2015
  De derde beleidstekst van Dierenartsen Zonder Grenzen gaat over het concept 'one health', dat in het leven werd geroepen om gezondheidssystemen wereldwijd te verbeteren en de wereldwijde sterftes door zoönoses te verminderen.
 • LEES MEER
  Vlaamse studenten in Rwanda
  12 november 2015
  In september 2015 reisden 5 Vlaamse studenten diergeneeskunde en bio-ingenieur naar Rwanda. Ze ontmoetten er lokale dierenartsen, landbouwers en studenten. Ze ontdekten er hoe de landbouw, veeteelt en dierengeneeskunde in elkaar zitten en in hoeverre deze verschillen van of gelijklopen met België. Vijf studenten staan op het punt te vliegen naar Rwanda voor een inleefreis
 • LEES MEER
  Policy brief: kwaliteitsvolle dierengezondheidszorg voor rondtrekkende veehouders in West-Afrika
  3 juni 2016
  In zijn vierde policy brief geeft Dierenartsen Zonder Grenzen een overzicht van het aanbod aan veterinaire diensten in West-Afrika. De organisatie geeft aanbevelingen voor kwaliteitsvolle diensten, aangepast aan de noden van rondtrekkende veehouders. 
 • LEES MEER
  Beestig
  20 juni 2016
  ‘Beestig!’ is een avontuurlijk programma op VTMKZOOM waarin Kaztaar Arne naar Afrika trekt om te onderzoeken wat voor ons alledaagse dieren betekenen voor de lokale bevolking én omgekeerd. Terwijl Arne in Oeganda en Rwanda alles bijleert over koeien, kippen, geiten, konijnen, ezels, kalkoenen, varkens, … doet Bab hetzelfde in België. De Kaztaars worden steeds bijgestaan door kinderen die alles over de dieren weten. ‘Beestig!’ is een knotsgek educatief programma met een gezonde dosis avontuur en verbazing, eigen aan de tot verbeelding sprekende locaties. De reeks werd gerealiseerd door het productiehuis Padaboem.
 • LEES MEER
  Jaarverslag 2015
  20 september 2016
  Lees hier het activiteiten- en financieel verslag van 2015. Dierenartsen Zonder Grenzen stelt jaarlijks een verslag op van zijn gerealiseerde activiteiten, projecten en financiële werking van het afgelopen jaar. Zo leggen we verantwoording af aan onze schenkers, vrijwilligers, medewerkers en partnerorganisaties in België en Afrika. Activiteitenverslag 2015 Financieel verslag 2015
 • LEES MEER
  Policy brief: meer veerkracht met vee
  16 februari 2017
  In Afrika worden de meeste landbouw- en veeteeltsystemen familiaal gerund. Familiale boeren kunnen zich relatief goed aanpassen aan veranderingen in hun omgeving. Maar het aantal families dat te maken heeft met externe stress, schokken, risico’s en rampen groeit. Hun veerkracht staat onder druk.
 • LEES MEER
  Jaarverslag 2016
  26 juni 2017
  Lees hier het activiteiten- en financieel verslag van 2016. Dierenartsen Zonder Grenzen stelt jaarlijks een verslag op van zijn gerealiseerde activiteiten, projecten en financiële werking van het afgelopen jaar. Zo leggen we verantwoording af aan onze schenkers, vrijwilligers, medewerkers en partnerorganisaties in België en Afrika. Activiteitenverslag 2016 Financieel verslag 2016
 • LEES MEER
  Handen uit de mouwen
  24 juli 2017
  Voor de tv-reeks 'Handen uit de mouwen' trokken dierenarts Bruno Stael en zijn dochter Janne, die diergeneeskunde studeert, naar Niger met Dierenartsen Zonder Grenzen. Bekijk alle afleveringen hier.
 • LEES MEER
  Vooruit met de geit in Burkina Faso
  8 december 2017
  In de Sahel is veeteelt één van de belangrijkste bronnen van inkomsten en voedsel. Ontdek in dit filmpje wat de impact van enkele geiten is op het leven van plattelandsfamilies in Burkina Faso.
 • LEES MEER
  Jaarverslag 2017
  22 juni 2018
  Lees hier het activiteiten- en financieel verslag van 2017. Dierenartsen Zonder Grenzen stelt jaarlijks een verslag op van zijn gerealiseerde activiteiten, projecten en financiële werking van het afgelopen jaar. Zo leggen we verantwoording af aan onze schenkers, vrijwilligers, medewerkers en partnerorganisaties in België en Afrika.
 • LEES MEER
  Van familiale veeteelt naar voedsel- en voedingszekerheid
  26 juli 2018
  Door in te zetten op de familiale veeteelt kunnen kansarme Afrikaanse families hun voeding en welzijn verbeteren. In deze infografie ontdek je hoe dit in zijn werk gaat.
 • LEES MEER
  Policy brief: autonome vrouwen dankzij familiale veeteelt
  30 augustus 2018
  Bijna de helft van de werkkrachten in landbouwbedrijven zijn vrouwen, maar toch zijn ze kwetsbaarder dan mannen en hebben ze meer moeilijkheden om een rendabele economische activiteit te ontwikkelen.Familiale veeteelt kan de veerkracht van vrouwen verhogen.
 • LEES MEER
  Het leven van de Masai in Tanzania
  1 oktober 2018
  Twee Masai-jongeren vertellen in deze video van dertien minuten hoe de levenswijze van hun gemeenschap onder druk staat, onder meer door de klimaatverandering. Dierenartsen Zonder Grenzen helpt hen bij het zoeken naar oplossingen.
 • LEES MEER
  Goed gezien! op Ketnet: kakzak
  18 april 2019
  Maureen, Esther en Marthe bouwen met Dierenartsen Zonder Grenzen een 'kakzak' (of biogasinstallatie), waardoor ze kunnen koken op koeienstront. Dat is goed gezien!
 • LEES MEER
  Activiteitenverslag 2018
  23 juli 2019
  Lees hier het activiteiten- en financieel verslag van 2018. Dierenartsen Zonder Grenzen stelt jaarlijks een verslag op van zijn gerealiseerde activiteiten, projecten en financiële werking van het afgelopen jaar. Zo leggen we verantwoording af aan onze schenkers, vrijwilligers, medewerkers en partnerorganisaties in België en Afrika.
 • LEES MEER
  Policy brief: De waardeketen van de lokale melk in West Afrika
  27 september 2019
  Voor de Coalitie Tegen de Honger heeft Dierenartsen Zonder Grenzen een nieuwe beleidsbrief gemaakt betreffende de lokale melkketen in West-Afrika.
 • LEES MEER
  NOMADSED
  20 maart 2020
  Ontdek het nieuw educatief spel van Dierenartsen Zonder Grenzen en krijg op speelse wijze inzicht in het leven van de bijna 200 miljoen rondtrekkende veehouders ter wereld.
 • LEES MEER
  Lokale melkproductie in West-Afrika: een waardeketen in volle ontwikkeling
  1 juni 2020
  Dit jaar voor Wereldmelkdag nemen we de melkproductie in West-Afrika onder de loep. Een analyse van het potentieel en de uitdagingen voor de lokale melk, gebaseerd op 20 jaar ervaring in Mali, Niger en Burkina Faso.
 • LEES MEER
  Over veeteelt en klimaat in het Zuiden
  17 juni 2020
  Tegenwoordig wordt vee vaak beschouwd als een belangrijke oorzaak van de uitstoot van broeikasgassen, die eigen is aan industriële productiesystemen. Omgekeerd is het positieve effect van familiale veehouderij in de strijd tegen klimaatverandering weinig bekend en vaak onderschat.
 • LEES MEER
  Activiteitenverslag 2019
  3 augustus 2020
  Ontdek de activiteiten die onze teams in 2019 hebben uitgevoerd in ons nieuwe verslag.
 • LEES MEER
  Voor een Internationaal Jaar voor Graaslanden en Rondtrekkende Veehouders
  24 september 2020
  Om de waarde en het belang van de rondtrekkende veehouderij te erkennen, steunen wij het voorstel van de Mongoolse regering om een Internationaal Jaar voor Graaslanden en de Rondtrekkende Veehouders aan te nemen.
 • LEES MEER
  Pastoralisme als oplossing voor de meervoudige crisis in de Sahel?
  27 oktober 2020
  Om meer inzicht te krijgen in de uitdagingen van de huidige crisis en in de sleutelrol van de rondtrekkende veehouders, organiseren Dierenartsen Zonder Grenzen en Oxfam België een webinar op 10 november.
 • LEES MEER
  Rondtrekkende veehouders essentieel bij aanpak crisis in de Sahel
  10 november 2020
  Door hun overwicht in de Sahel staan de herders op de eerste rij telkens als de huidige crisis rake klappen uitdeelt. Om hen in deze crisis zo goed mogelijk te ondersteunen, vragen wij om specifieke maatregelen voor de herders, een holistische benadering van de ontwikkeling van de veiligheid in de Sahel en een actualisering van het beleid rond rondtrekkende veehouderij.
 • LEES MEER
  One Health: het beheer van gezondheidsrisico's verbeteren in Niger
  25 november 2020
  Tussen 2017 en 2020 hebben we samen met Dokters van de Wereld een programma uitgevoerd in Niger. Ons doel was om het beheer van gezondheidsrisico’s te verbeteren door de gezondheidsvoorzieningen voor mens en dier te versterken. Dit proefproject is gebaseerd op de principes van de One Health-aanpak.
 • LEES MEER
  Rondtrekkende veehouderij: de toekomst van voedselproductie
  3 juni 2021
  Ontdek hoe rondtrekkende veehouders erin slagen om de klimaat- en milieuvariabiliteit in hun voordeel te gebruiken om op een duurzame manier voedsel te produceren in onze nieuwe animatievideo.
 • LEES MEER
  Activiteitenverslag 2020
  28 juni 2021
  Lees meer over onze hoogtepunten van dit uitzonderlijk jaar.
 • LEES MEER
  Digitaal informatiesysteem voor rondtrekkende veehouders
  7 juli 2021
  Ontdek de relevantie en werking van ons digitaal informatiesysteem voor rondtrekkende veehouders in de Sahel.
 • LEES MEER
  Activiteitenverslag 2021
  28 juli 2022
  Kijk met ons terug op 2021 met ons activiteitenverslag.
 • LEES MEER
  Activiteitenverslag 2022
  4 juli 2023
  Kijk met ons terug op 2022 met ons activiteitenverslag.
 • LEES MEER
  One Health: ons pilootproject in Zuid-Kivu op video
  22 maart 2024
  Ontdek het One Health-project in Zuid-Kivu, een initiatief van Dierenartsen Zonder Grenzen, Artsen Zonder Grenzen en Action pour le Développement des Milieux Ruraux.