Veelgestelde vragen
Dierenartsen Zonder Grenzen als organisatie
Ons motto luidt: “gezonde dieren, gezonde mensen, gezonde planeet”.
Bij Dierenartsen Zonder Grenzen zetten we ons actief in om honger en armoede te bestrijden. We doen dit samen met een netwerk van dierenartsen en dierenverzorgers op een zeer specifieke, holistische en duurzame manier.
In Afrika zijn landbouw en veeteelt de belangrijkste bronnen van voedsel en inkomsten. Gezonde dieren dragen bij aan het welzijn van de bevolking. Ze zorgen voor werkgelegenheid, voedselzekerheid, een stabiel inkomen en een sociale status.
Helaas brengt veeteelt niet genoeg op voor veel Afrikaanse veehouders. Daarom helpt ons netwerk van dierenartsen en dierenverzorgers hen om hun veeteelttechnieken te verbeteren en hun dieren gezond te houden. Op deze manier stellen we veehouders in staat om zelf een beter leven op te bouwen, met respect voor het milieu, via kleinschalige, ecologisch verantwoorde veeteelt.
Om dit te bereiken, werken we samen met lokale partnerorganisaties en de veehouders zelf. Alleen zo kunnen we duurzame oplossingen bieden die de lokale gemeenschappen versterken.
Bij Dierenartsen Zonder Grenzen zetten we ons in voor de gezondheid van dieren, mensen en de planeet. Deze One Health aanpak is aanwezig in al onze projecten waarbij we steeds oog hebben voor de ecologische impact van ons werk.
In België ondernemen we op dit vlak ook verschillende acties. Een mooi voorbeeld hiervan is onze beslissing om in 2019 onze hoofdzetel te verhuizen naar Mundo Madou. Het gebouw won de Be Circular projectoproep van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in de categorie ‘Circulaire bouwplaats’. De prijs beloont de inspanningen voor de ecologische, verantwoorde en duurzame renovatie van het Mundo Madou-gebouw. Voor deze werf werd ongeveer 26 ton gerecupereerde materialen gebruikt, zowel van het oorspronkelijke gebouw, als van andere werven of gebouwen in de Brusselse regio. Naast de 26 ton gerecupereerde materialen werd nog eens 14 ton afval vermeden door elementen te verkopen of te schenken voor hergebruik in andere projecten. Mundo Lab, de eigenaar van het gebouw, draagt duurzaamheid hoog in het vaandel.
Daarnaast ondernemen we nog andere initiatieven:
- Openbaar vervoer en fietsgebruik stimuleren: 77% van onze medewerkers maakt gebruik van het openbaar vervoer.
- Thuiswerken aanmoedigen om reizen naar het kantoor te verminderen.
- Terreinbezoeken efficiënt plannen en online vergaderingen promoten.
- Biologische en/of fairtrade producten gebruiken.
- Duurzame kantoorartikelen aankopen.
- Het personeel bewustmaken over elektriciteitsverbruik (verwarming en verlichting).
Op het Afrikaanse platteland bepaalt het hebben van vee iemands sociale positie. Over het algemeen bezitten vrouwen geen vee. Hun mening wordt daarom vaak genegeerd, ook al doen ze het meeste werk. Daarom geven we vooral dieren aan vrouwen, zodat ze meer respect krijgen in hun dorp. Dankzij enkele dieren bloeien ze open tot zelfverzekerde en succesvolle zakenvrouwen. Bij het ontwikkelen en uitvoeren van al onze projecten, wordt rekening gehouden met deze gendergevoeligheid.
In september 2023 hielden we in Cotonou (Benin) een week lang een symposium met alle landendirecteurs van Dierenartsen Zonder Grenzen België om te bespreken hoe we genderkwesties een nog belangrijkere rol kunnen geven in ons werk.
De evolutie in de loonspanning – het verschil tussen het hoogte en laagste loon – bij Dierenartsen Zonder Grenzen België ziet er de laatste vijf jaren als volgt uit.
2022: 2,18
2021: 2,01
2020: 2,29
2019: 2,12
2018: 2,22
De raad van bestuur heeft uitgebreide bevoegdheden voor het bestuur en beheer van de organisatie, behalve wat aan de Algemene Vergadering is toegewezen volgens de wet of de statuten. Ze nemen strategische beslissingen die nodig zijn voor het goed functioneren van de vereniging.
De raad van bestuur bestaat uit minimaal 3 en maximaal 11 leden met aanvullende bevoegdheden en competenties. Overeenkomstig de Belgische wetgeving delegeert de raad van bestuur de uitvoering van de algemene strategie aan de algemeen directeur en het managementteam. Ze valideren operationele projecten en budgetten en houden het Directiecomité verantwoordelijk voor hun acties.
Bestuurders worden benoemd voor een periode van vier jaar en vervullen hun functie op vrijwillige basis zonder enige vergoeding. De lijst met bestuursleden vind je hier.
Dierenartsen Zonder Grenzen in België
In België organiseren we activiteiten op het vlak van communicatie, fondsenwerving en voorlichting rond wereldburgerschap en solidariteit. Ons doel is om Belgen meer inzicht te geven in de principes van het One Health-concept en wat het kan betekenen in de strijd tegen wereldproblemen, zoals armoede, ongelijkheden en gezondheids- en milieucrisissen. We willen hen stimuleren om Afrikaanse gemeenschappen die afhankelijk zijn van veeteelt actief te ondersteunen, zodat die gemeenschappen de One Health-principes kunnen toepassen.
Studenten landbouwkunde en diergeneeskunde in het hoger onderwijs vormen een belangrijke doelgroep voor onze acties om mensen te informeren, sensibiliseren en mobiliseren. Hieronder vind je meer informatie over ons educatieve aanbod.
We bieden activiteiten voor studenten in het hoger onderwijs aan, meestal in samenwerking met hun docenten. We passen ons educatieve aanbod aan op verzoek en naargelang de behoeften: filmdebatten, conferenties, lezingen in het kader van een specifieke cursus, educatieve spelletjes (bv. Nomadsed), studie- en sensibiliseringsdagen (bv. Jagros-programma), enz. We laten ook studenten en jonge werknemers stage lopen bij ons en we reiken onderzoeksthema’s aan voor masterproeven en doctoraatsproefschriften.
We sturen geen dierenartsbenodigdheden op naar Afrika. We beschikken immers niet over de menselijke, financiële en logistieke middelen om dit materiaal te vervoeren van België naar onze projectgebieden. Onze plaatselijke teams kunnen niet de nodige opleidingen verstrekken in het correcte gebruik van instrumenten zoals een echograaf of een radiologisch toestel. Bovendien moet dergelijke apparatuur ook onderhouden en zo nodig gerepareerd worden.
De private diergeneeskundige diensten die met onze hulp werden opgezet, beschikken al over materiaal en geneesmiddelen aangepast aan de lokale context. Het materiaal dat in België gebruikt wordt, komt niet altijd tegemoet aan de plaatselijke behoeften.
Dierenartsen Zonder Grenzen op het terrein
In elk land waar we actief zijn, werken we samen met de lokale overheden. Door een goed contact te onderhouden met hen, kunnen we onze opdracht in optimale omstandigheden uitvoeren, wat de gemeenschappen van veehouders alleen maar ten goede komt.
Op het terrein werken al onze nationale teams systematisch samen met een of meerdere lokale partners voor de wederzijdse versterking van de capaciteit. Dankzij hun grondige kennis van de lokale situatie en de uitdagingen die ermee gepaard gaan, kunnen wij zo efficiënt mogelijk actie ondernemen in het voordeel van de lokale bevolking. Doordat deze organisaties erkend en aanvaard zijn in de plaatselijke burgermaatschappij, worden ook wij sneller aanvaard door de gemeenschappen die we willen ondersteunen. Onze samenwerking met lokale partners garandeert bovendien dat de projecten op lange termijn worden voortgezet nadat wij ze afgerond hebben.
De lijst met onze lokale partners kun je raadplegen op onze website onder de rubriek ‘Wat we doen’, meer bepaald op de pagina van elk land.
De meeste van onze activiteiten streven een ontwikkelingsdoel na en duren meerdere maanden tot wel jaren. We pakken hierbij structurele problemen aan, waarmee de veehouders te maken hebben.
Daarnaast organiseren we ook noodhulpacties in geval van plotse of langdurige crisissen, zoals overstromingen, periodes van zware droogte en epidemieën bij dieren. We verlenen dan hulp aan de lokale gemeenschappen met een dringende basisbehoefte. Deze acties duren gewoonlijk slechts enkele maanden en worden enkel ondernomen in de landen waar we al actief zijn. Concreet kan onze hulp bestaan uit voedselhulp, de bescherming van bestaansmiddelen (vee) of hulp om toegang te krijgen tot essentiële diensten.
Dierenartsen Zonder Grenzen is al jarenlang uitsluitend actief in Sub-Sahara-Afrika, meer bepaald in gebieden waar de veehouders kwetsbaar zijn voor klimaatveranderingen en conflicten. In de specifieke context van dit geografische gebied hebben we onze expertise verworven. Momenteel zijn we in negen landen actief. In de toekomst zullen we onze activiteiten waarschijnlijk nog uitbreiden rond dit gebied. We voelen ons niet geroepen om ook op andere continenten actief te zijn, aangezien de context heel anders is. Andere afdelingen van Dierenartsen Zonder Grenzen zijn wel actief in Latijns-Amerika en Azië.
De keuze van de gebieden waar we actief zijn, houdt vaak verband met de financieringscriteria van onze geldschieters. Anders bepalen we de gebieden met onze lokale partners volgens het type activiteit en de plaatselijke behoeften. Om een voorbeeld te geven: als het doel van onze actie is om de veehouders veerkrachtiger te maken, dan zullen we rekening houden met de plaatselijke indicatoren voor ondervoeding en armoede om te beslissen waar we eerst actie zullen ondernemen. Als een waardeketen versterkt moet worden, zullen we de regio kiezen met het meeste potentieel om deze keten verder te ontwikkelen.
In sommige gevallen is het mogelijk dat we met nieuwe lokale partners samenwerken. Als een organisatie ons een partnerschap wil voorstellen in een van de landen waar we actief zijn, kan die organisatie zich daarvoor kandidaat stellen via onze directie in het betrokken land.
Om in aanmerking te komen, moet de organisatie minstens:
- geaccrediteerd en officieel erkend zijn;
- administratief in orde zijn;
- een fysiek kantoor hebben;
- over actuele interne procedures beschikken;
- personeel in dienst hebben (minstens één werknemer), los van het project en van de leden van de raad van bestuur;
- over eigen middelen beschikken.
Een actieplan, een budget en de laatste financiële, audit- en activiteitenverslagen zullen verstrekt moeten worden, alsook de statuten, het huishoudelijk reglement en de verslagen van de raad van bestuur.
Over onze aanpak en werking, hier en in Afrika
We ondersteunen en verbeteren de kleinschalige, familiale veeteelt in ontwikkelingslanden. Landbouw en veeteelt zijn er de belangrijkste bronnen van voedsel en inkomsten. Als de dieren gezond zijn en meer produceren, hebben de mensen meer eten en inkomsten.
Dat stelt hen in staat om een beetje te sparen, de kinderen naar school te laten gaan of een dokter te betalen. Een gezonde veestapel draagt dus bij tot de gezondheid en het welzijn van de bevolking die er afhankelijk van is.
Wij helpen om de veestapel gezond te houden, zodat de boeren een beter bestaan kunnen opbouwen voor zichzelf en hun gezin.
Een zoönose is een ziekte die overgedragen wordt van dier op mens of omgekeerd. Ongeveer twee op de drie besmettelijke ziektes bij de mens zijn gevallen van zoönosen. Aids, ebola, malaria, COVID-19 en de ziekte van Lyme zijn allemaal voorbeelden van zoönosen. Alle pandemieën die de mensheid heeft meegemaakt, werden tot nu toe veroorzaakt door zoönosen. Ze vormen dan ook een ernstige dreiging voor de gezondheid van de mens en onze planeet.
De factoren die ervoor zorgen dat er zich meer zoönosen voordoen, zijn toe te schrijven aan de mens: massale ontbossing en verlies aan biodiversiteit, opvoering van de landbouwproductie en veeteelt, illegale dierenhandel, misbruik van antibiotica, meer uitstoot van broeikasgassen en opwarming van de aarde, verstedelijking, enz.
In normale tijden blijven de ziekteverwekkers en de zoönotische parasieten in een dierlijk ‘reservoir’, zoals vleermuizen, primaten, knaagdieren maar ook insecten zoals muggen en teken. Wanneer deze dieren onder hoge stress komen te staan, bijvoorbeeld wanneer hun natuurlijke habitat wordt verwoest (wat leidt tot meer contact met mensen en andere dieren), dragen ze de virussen waarvan zij drager zijn makkelijker over. De afgelopen decennia hebben de klimaatverandering en de oplopende temperaturen de uitbreiding van de vectoren van zoönosen wereldwijd bevorderd en bijgevolg het risico op gezondheidscrisissen vergroot.
Om de strijd aan te binden tegen zoönosen en nieuwe pandemieën te voorkomen, pleit Dierenartsen Zonder Grenzen voor de One Health-aanpak. Bij deze multidisciplinaire benadering wordt de nadruk gelegd op de samenwerking tussen professionals gespecialiseerd in de gezondheid van mens, dier en milieu en op de absolute noodzaak om gemeenschappelijke acties op te zetten voor deze drie sectoren.
Wij zijn zelf gespecialiseerd in dierengezondheid en veeteelt maar zorgen er ook voor dat onze acties een positieve impact hebben op het milieu en op de gezondheid van de mens. Zo promoten we extensieve en agro-ecologische veeteelt met een duurzaam beheer van de pastorale hulpbronnen. Daarnaast versterken we de dierengezondheidssystemen, zodat zij ziektes bij dieren beter kunnen opsporen en voorkomen voordat ze overgedragen worden op mensen.
We werken ook samen met organisaties die gespecialiseerd zijn in de gezondheid van de mens en in milieubeheer. Dat is vooral het geval in het kader van het nationaal park Kahuzi-Biéga in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Sinds de zomer van 2022 voeren we er een baanbrekend One Health-project uit samen met Dokters van de Wereld en de lokale partner Action pour le Développement du Monde Rural.
Voor sommige activiteiten doen we een beroep op lokale dierenverzorgers of dierenartsen van de overheid, bijvoorbeeld voor grootschalige vaccinatiecampagnes. Zij worden hiervoor vergoed.
Voor bepaalde functies zoeken we personeel op de internationale arbeidsmarkt, waarbij we kiezen voor de persoon met de meest relevante ervaring. Dat kan een dierenarts uit België zijn, maar evengoed een landbouwingenieur uit Groot-Brittannië of een manager uit Kenia.
We hebben jammer genoeg nauwelijks budget om vrijwilligers of stagiaires naar onze programma’s in Afrika te sturen. Het terrein heeft dikwijls geen behoefte aan dergelijke hulp en kan ook niet altijd de nodige leerervaring of omkadering aanbieden die stagiaires of vrijwilligers wensen. We vinden het bovendien uitermate belangrijk dat de lokale bevolking instaat voor haar eigen toekomst. Daarom staat de capaciteitsversterking van onze Afrikaanse partners centraal in onze werking. In het kader van deze capaciteitsversterking zijn we momenteel wel op zoek naar manieren om Belgische dierenartsen en studenten diergeneeskunde de kans te geven zich in te zetten in het Zuiden.
We organiseren regelmatig uitwisselingsreizen naar Afrika voor Belgische dierenartsen en landbouw- en diergeneeskundestudenten. Dit is enorm leerrijk en heeft een belangrijke invloed op hoe iemand naar de wereld kijkt. We verwachten dat deze ‘ambassadeurs’ zich voor en na de reis vrijwillig inzetten voor Dierenartsen Zonder Grenzen. We lanceren de oproep voor deze reizen altijd via onze website en e-news.
We hebben vaak stagiaires op het vlak van communicatie, marketing, human resources en ontwikkelingseducatie. Ben je geïnteresseerd in een stage? Raadpleeg dan regelmatig de vacatures op onze website. Spontane sollicitaties zijn ook welkom. We bekijken elke stageaanvraag in functie van de beschikbaarheid van werk en professionele begeleiding binnen de organisatie.
Vrijwilligers
Afhankelijk van de noden op dat moment, zoeken we gericht naar vrijwilligers voor bepaalde taken, zoals vertalingen, IT, human resources, administratie, klusjes… Deze vacatures verschijnen altijd op onze website, maar spontane sollicitaties zijn ook altijd welkom!
- Rondtrekkende veehouders, ook wel pastoralisten genoemd
- Gesettelde kleine landbouwers met een beetje vee
- Veehouders die in de stad of de stadsrand wonen
De boeren die wij ondersteunen, hebben een kleine veestapel, soms maar een paar dieren, juist genoeg om zichzelf te onderhouden. Intensievere vormen van veehouderij gaan gepaard met een hoge methaanuitstoot, gebruik van fossiele brandstoffen, ontbossing en landgebruik. Zij hebben wel een negatieve impact op het klimaat.
Het past in de overlevingsstrategie van een rondtrekkende veehouder om zijn kudde te diversifiëren door zowel runderen, schapen als geiten te houden, zoals in de Sahel. Zo kan hij in één en hetzelfde gebied de diverse plantengroei gebruiken. Bovendien houdt de ene soort de vegetatie open voor de andere: geiten houden de struiken bij, koeien het grote gras en schapen het korte gras. Zo houden herders al eeuwen het ecosysteem in evenwicht, ook voor wilde dieren.
Er is een groot verschil tussen ‘eten’ en ‘vernietigen’. Soms kan het lijken dat een kudde alles ‘kaal’ heeft gegeten, zonder ook maar iets vernietigd te hebben. Na de eerste regen groeit het gras binnen enkele dagen weer gewoon op en bloeien de struiken en bomen terug. Als er al sprake is van ‘vernietiging’ van de begroeiing – en dus verwoestijning – dan heeft dit een complexere oorzaak, en vooral een klimatologische oorsprong: afwezigheid van water en regenval in de woestijn.
Dieren kunnen in principe wel vegetatie ‘vernietigen’. En omdat geiten de hardste en sterkste zijn, zullen ze ook het laatste beetje met wortel en al opeten als ze moeten. Dit is dan een gevolg van overbegrazing: de mens die te veel dieren op een te kleine oppervlakte houdt. Geen enkele veehouder heeft belang bij overbegrazing! Een herder vertrekt niet uit een gebied omdat het grasland op is, maar wel om betere graaslanden op te zoeken. Als hij ergens moet blijven waar er niet genoeg grasland is, is dat dus niet uit vrije wil maar omdat de context hem daartoe verplicht. Bijvoorbeeld omdat graaslanden niet langer toegankelijk zijn door geweld of ingepalmd werden voor akkerbouw, woningen of infrastructuurprojecten. In zo’n geval dragen ze dan helaas wel, maar geheel buiten hun wil en principes om, bij aan overbegrazing.
Dierenartsen Zonder Grenzen houdt in zijn verschillende ontwikkelingsprogramma’s rekening met dit probleem. We streven naar een duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen zoals water en gras. Daarnaast ondersteunen we de mobiliteit van rondtrekkende veehouders, onder andere door samen te werken met lokale autoriteiten en toegang tot graasland wettelijk te verankeren. Zo kunnen veehouders op het juiste moment vertrekken naar geschiktere weilanden, overbegrazing voorkomen en de ‘vernietiging’ van vegetatie tegengaan.
Dierenartsen Zonder Grenzen financieel steunen
De volledige boekhouding, ook die van de ontwikkelingsprogramma’s op het terrein, is gecentraliseerd op de hoofdzetel in Brussel. De financiële directeur controleert alle financiële verrichtingen en brengt verslag uit aan het management- en directiecomité en de raad van bestuur.
De rekeningen van de organisatie, inclusief de rekeningen van alle projecten, worden jaarlijks gecontroleerd door een extern auditbureau.
Een belangrijk deel van de inkomsten van Dierenartsen Zonder Grenzen komt van nationale overheden en intergouvernementele instellingen. Deze subsidieverstrekkers leggen bijkomende externe audits op, elk met strikte criteria, die van de organisatie een hoog intern controleniveau vereisen.
Om een voortdurende verbetering van de interne controlemechanismes te garanderen, komt elke drie maanden een auditcomité samen – samengesteld uit leden van het managementcomité – die waakt over de toepassing van de aanbevelingen van de externe auditeurs.
We vinden transparantie belangrijk. Je kan de financiële situatie van Dierenartsen Zonder Grenzen dan ook raadplegen op verschillende websites zoals ngo-openboek.be, goededoelen.be, donorinfo.be en de site van de Nationale Bank van België. We zijn ook lid van de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving (VEF), die elk jaar controleert of we ethisch omgaan met de privégiften die we krijgen. Ook de Belgische overheid checkt elke zes jaar hoe we ons geld besteden en of we fiscale attesten mogen uitgeven.
Dierenartsen Zonder Grenzen is gemachtigd om fiscale attesten uit te schrijven voor elke gift van minstens 40 euro per jaar. Elke donateur krijgt automatisch een fiscaal attest toegestuurd in maart of april van het jaar volgend op het jaar van de gift. Het fiscale voordeel komt overeen met een aftrek van 45% van het totale bedrag van alle giften in de loop van het jaar (met een maximum van 20% van het totale netto-inkomen).
Bedrijven kunnen giften ook fiscaal inbrengen vanaf 40 euro per jaar, met een maximum van 5% van het belastbaar inkomen of 500.000 euro. Bedrijven kunnen geen enkele tegenprestatie krijgen voor een gift. Als dat wel het geval is, dan is er sprake van sponsoring.
Als je een gift doet aan Dierenartsen Zonder Grenzen via onze website of op het rekeningnummer BE73 7326 1900 6460 worden je gegevens opgenomen in een computerbestand. De persoonsgegevens die bezoekers van onze website vrijwillig aan ons verstrekken – bijvoorbeeld als ze zich inschrijven voor de elektronische nieuwsbrief, het contactformulier gebruiken of een pagina openen waar identificatie vereist is – worden ook opgenomen in een bestand. Deze databanken zijn de exclusieve eigendom van Dierenartsen Zonder Grenzen. De persoonsgegevens van donateurs die een gift doen via onze website of op het rekeningnummer BE73 7326 1900 6460, van abonnees op onze elektronische nieuwsbrief en van bezoekers van onze website worden nooit doorgegeven aan derden. Je kunt je persoonsgegevens te allen tijde raadplegen, laten corrigeren of laten schrappen. Neem daarvoor gewoon contact met ons op.
Als je een schenking doet aan Dierenartsen Zonder Grenzen op het rekeningnummer BE15 0013 1604 0830 worden je persoonsgegevens opgenomen in een bestand dat samen met Direct Social Communications (Victor Rauterstraat 33, 1070 Brussel) beheerd wordt. Je gegevens kunnen dan gebruikt worden voor andere humanitaire acties of goede doelen. Neem contact met ons op als je dit niet wenst of om je gegevens in te kijken, te laten corrigeren of te laten schrappen.
Opgelet:
- Wij kunnen ervoor zorgen dat je geen post meer ontvangt. Als je in het verleden echter een gift aan ons hebt gedaan, zijn wij wettelijk verplicht om je gegevens en informatie met betrekking tot deze gift minstens 8 jaar te bewaren.
- Om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onze projecten, gebruiken we databanken van lezers, consumenten en donateurs van andere vzw’s om nieuwe donateurs te vinden. Als je niet langer correspondentie wenst te ontvangen, moeten we je gegevens ook bewaren in verwijzingsbestanden om ervoor te zorgen dat we je later niet opnieuw aanschrijven. Alleen zo kunnen we gevolg geven aan je bezwaar tegen de verwerking van je gegevens en je recht op de verwijdering ervan. Deze praktijk voldoet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze praktijk wordt aanbevolen door de Gegevensbeschermingsautoriteit.
Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het versturen van brieven en gadgets is voor ons de meest efficiënte manier om privégiften in te zamelen. Als we een brief verzenden met gadget, dan doen meer mensen een gift. Door hier in te investeren, helpen we uiteindelijk nog meer veehoudersgezinnen, want meer schenkers doen een gift wanneer ze een brief met gadget krijgen.
Als je niet graag cadeautjes of brieven van ons ontvangt (of minder regelmatig) dan passen we dat graag aan in ons gegevensbestand. Aarzel dus niet om ons te contacteren.
Donateurs kunnen te allen tijde de frequentie wijzigen van brieven met de vraag om een gift te doen. Neem hiervoor gewoon contact met ons op.
We hebben nog geen digitale tool voor fondsenwerving, behalve de pagina voor online giften op onze website. Daarom sturen we bij voorkeur brieven uit. Als je liever via e-mail op de hoogte gehouden wordt, kun je je aanmelden voor onze driemaandelijkse nieuwsbrief.
Om aan de dringendste behoeften eerst te kunnen voldoen, worden alle ontvangen giften gebundeld en samen gebruikt voor het geheel van al onze ontwikkelings- en noodhulpprogramma’s. Dankzij jouw steun kunnen we hulp bieden aan kansarme gezinnen die onze hulp het hardst nodig hebben.
Hier vind je meer informatie over de impact van je gift en hoe wij je geld besteden.
Dierenartsen Zonder Grenzen gebruikt 4 rekeningnummers voor giften, afhankelijk van de bron of aard van de gift. Dat maakt het voor ons makkelijker om giften te volgen.
- Rekening BE15 0013 1604 0830: voor giften naar aanleiding van een fondsenwervingsbrief
- Rekening BE22 3631 2869 0647: voor domiciliëringen naar aanleiding van een fondsenwervingsbrief
- Rekening BE73 7326 1900 6460: voor alle andere giften (met name via de website)
- Rekening BE86 3631 8805 4950: voor alle andere domiciliëringen (met name via de website)
Je kan Dierenartsen Zonder Grenzen ook helpen als vrijwilliger, kijk hiervoor naar onze vacatures of solliciteer spontaan. Je kan je inzetten als dierenarts, student of prof, je kan geld inzamelen, een lezing organiseren, naar een van onze activiteiten komen… Lees hier meer over hoe je kan helpen.
Werken voor Dierenartsen Zonder Grenzen
In overeenstemming met onze waarden en integriteitscode zijn we bij Dierenartsen Zonder Grenzen in geen geval discriminerend in onze aanwervingsprocedure.
Om op het hoofdkantoor in Brussel te werken, moeten kandidaten in de eerste plaats beschikken over een werkvergunning die geldig is in België. We aanvaarden kandidaten die in andere landen wonen, op voorwaarde dat ze minstens één dag per week op kantoor komen werken (100% telewerk is niet toegestaan). We komen niet tussen in de kosten die onze werknemers maken om in België te komen wonen.
Afhankelijk van de functie is het vereist om een van de twee landstalen (Frans of Nederlands) te beheersen, met minstens een praktische kennis van de andere taal. Naargelang het gezochte profiel voor elke functie kunnen andere eigenschappen vereist zijn. Die eigenschappen worden telkens omschreven in onze vacatures.
Dierenartsen Zonder Grenzen geeft de voorkeur aan lokale ontwikkeling. In onze projectlanden in Afrika worden de medewerkers dus meestal ter plaatse aangeworven en zijn zij doorgaans inwoners van het betrokken land.
Buitenlandse kandidaten worden aanvaard op voorwaarde dat zij in het projectland verblijven of bereid zijn om op eigen kosten naar het projectland te verhuizen. Bovendien moeten zij minstens een van de nationale talen beheersen van het land waar zij solliciteren, alsook het Frans en/of het Engels als het om een internationale functie gaat.
Net als op het hoofdkantoor zijn wij in geen geval discriminerend in het kader van de aanwervingsprocedure ter plaatse.
Onze vacatures voor functies op de hoofdzetel in Brussel zijn terug te vinden op onze website, de websites van federaties van Belgische ngo’s en ons LinkedIn-profiel.
De vacatures voor functies op het terrein worden gepubliceerd in lokale kranten en op specifieke platformen voor ngo’s. Vacatures voor internationale functies plaatsen we op onze website en op ons LinkedIn-profiel.
Dierenartsen Zonder Grenzen aanvaardt vrijwilligers op het kantoor in Brussel. De gezochte profielen en de modaliteiten van het vrijwilligerswerk worden regelmatig op onze website gepost.
Op vertoon van de nodige bewijsstukken vergoeden we de verplaatsingskosten van onze vrijwilligers en andere noodzakelijke kosten. Dierenartsen Zonder Grenzen sluit ook een verzekering af voor haar vrijwilligers. Deze verzekering dekt de burgerlijke aansprakelijkheid van de vrijwilligers voor het geval dat ze schade berokkenen aan de vzw of aan derden of ze zelf lichamelijke schade oplopen tijdens de uitvoering van het vrijwilligerswerk of onderweg tussen de woonplaats van de vrijwilliger en de werkplek.
Werklozen die vrijwilligerswerk verrichten voor Dierenartsen Zonder Grenzen mogen van de RVA hun werkloosheidsuitkering behouden.
Over jouw gegevens: verhuis, privacy, aanpassingen…
Als je ons maandelijks steunt, dan moet je eerst jouw adreswijziging doorgeven aan je bank. Neem daarna contact met ons op, zodat wij je gegevens kunnen aanpassen in onze database.
Stel je vraag
We proberen je hier zo snel mogelijk mee verder te helpen.
We bewaren de gegevens die je ons bezorgt (naam, voornaam en e-mailadres, eventueel telefoon en postadres) in databanken die wij beheren (en die ontwikkeld werden door dienstverleners zoals Microsoft Outlook, Direct Social Communications, WordPress en Campaign Monitor). We verwerken jouw gegevens enkel om jouw vraag te beantwoorden en (als je al schenker bent en/of ingeschreven bent op onze nieuwsbrief) om je op de hoogte te houden van onze activiteiten en om jouw steun te vragen. De gegevens die je via bovenstaand contactformulier doorgeeft, zullen we enkel hiervoor gebruiken en geven we niet door aan derden. Als je je inschrijft op onze nieuwsbrief, kan je je op elk moment uitschrijven via de uitschrijvingslink onderaan elke e-news. Je kan je gegevens ook altijd inkijken, verbeteren of laten verwijderen. Check onze volledige privacyverklaring voor meer informatie.