Veelgestelde vragen
Over onze aanpak en werking, hier en in Afrika
We ondersteunen en verbeteren de kleinschalige, familiale veeteelt in ontwikkelingslanden. Landbouw en veeteelt zijn er de belangrijkste bronnen van voedsel en inkomsten. Als de dieren gezond zijn en meer produceren, hebben de mensen meer eten en inkomsten.
Dat stelt hen in staat om een beetje te sparen, de kinderen naar school te laten gaan of een dokter te betalen. Een gezonde veestapel draagt dus bij tot de gezondheid en het welzijn van de bevolking die er afhankelijk van is.
Wij helpen om de veestapel gezond te houden, zodat de boeren een beter bestaan kunnen opbouwen voor zichzelf en hun gezin.
Voor sommige activiteiten doen we een beroep op lokale dierenverzorgers of dierenartsen van de overheid, bijvoorbeeld voor grootschalige vaccinatiecampagnes. Zij worden hiervoor vergoed.
Voor bepaalde functies zoeken we personeel op de internationale arbeidsmarkt, waarbij we kiezen voor de persoon met de meest relevante ervaring. Dat kan een dierenarts uit België zijn, maar evengoed een landbouwingenieur uit Groot-Brittannië of een manager uit Kenia.
We hebben jammer genoeg nauwelijks budget om vrijwilligers of stagiaires naar onze programma’s in Afrika te sturen. Het terrein heeft dikwijls geen behoefte aan dergelijke hulp en kan ook niet altijd de nodige leerervaring of omkadering aanbieden die stagiaires of vrijwilligers wensen. We vinden het bovendien uitermate belangrijk dat de lokale bevolking instaat voor haar eigen toekomst. Daarom staat de capaciteitsversterking van onze Afrikaanse partners centraal in onze werking. In het kader van deze capaciteitsversterking zijn we momenteel wel op zoek naar manieren om Belgische dierenartsen en studenten diergeneeskunde de kans te geven zich in te zetten in het Zuiden.
We organiseren regelmatig uitwisselingsreizen naar Afrika voor Belgische dierenartsen en landbouw- en diergeneeskundestudenten. Dit is enorm leerrijk en heeft een belangrijke invloed op hoe iemand naar de wereld kijkt. We verwachten dat deze ‘ambassadeurs’ zich voor en na de reis vrijwillig inzetten voor Dierenartsen Zonder Grenzen. We lanceren de oproep voor deze reizen altijd via onze website en e-news.
We hebben vaak stagiaires op het vlak van communicatie, marketing, human resources en ontwikkelingseducatie. Ben je geïnteresseerd in een stage? Raadpleeg dan regelmatig de vacatures op onze website. Spontane sollicitaties zijn ook welkom. We bekijken elke stageaanvraag in functie van de beschikbaarheid van werk en professionele begeleiding binnen de organisatie.
Vrijwilligers
Afhankelijk van de noden op dat moment, zoeken we gericht naar vrijwilligers voor bepaalde taken, zoals vertalingen, IT, human resources, administratie, klusjes… Deze vacatures verschijnen altijd op onze website, maar spontane sollicitaties zijn ook altijd welkom!
- Rondtrekkende veehouders, ook wel pastoralisten genoemd
- Gesettelde kleine landbouwers met een beetje vee
- Veehouders die in de stad of de stadsrand wonen
De volledige boekhouding, ook die van de ontwikkelingsprogramma’s op het terrein, is gecentraliseerd op de hoofdzetel in Brussel. De financiële directeur controleert alle financiële verrichtingen en brengt verslag uit aan het management- en directiecomité en de raad van bestuur.
De rekeningen van de organisatie, inclusief de rekeningen van alle projecten, worden jaarlijks gecontroleerd door een extern auditbureau.
Een belangrijk deel van de inkomsten van Dierenartsen Zonder Grenzen komt van nationale overheden en intergouvernementele instellingen. Deze subsidieverstrekkers leggen bijkomende externe audits op, elk met strikte criteria, die van de organisatie een hoog intern controleniveau vereisen.
Om een voortdurende verbetering van de interne controlemechanismes te garanderen, komt elke drie maanden een auditcomité samen – samengesteld uit leden van het managementcomité – die waakt over de toepassing van de aanbevelingen van de externe auditeurs.
We vinden transparantie belangrijk. Je kan de financiële situatie van Dierenartsen Zonder Grenzen dan ook raadplegen op verschillende websites zoals ngo-openboek.be, goededoelen.be, donorinfo.be en de site van de Nationale Bank van België. We zijn ook lid van de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving (VEF), die elk jaar controleert of we ethisch omgaan met de privégiften die we krijgen. Ook de Belgische overheid checkt elke zes jaar hoe we ons geld besteden en of we fiscale attesten mogen uitgeven.
De boeren die wij ondersteunen, hebben een kleine veestapel, soms maar een paar dieren, juist genoeg om zichzelf te onderhouden. Intensievere vormen van veehouderij gaan gepaard met een hoge methaanuitstoot, gebruik van fossiele brandstoffen, ontbossing en landgebruik. Zij hebben wel een negatieve impact op het klimaat.
Het past in de overlevingsstrategie van een rondtrekkende veehouder om zijn kudde te diversifiëren door zowel runderen, schapen als geiten te houden, zoals in de Sahel. Zo kan hij in één en hetzelfde gebied de diverse plantengroei gebruiken. Bovendien houdt de ene soort de vegetatie open voor de andere: geiten houden de struiken bij, koeien het grote gras en schapen het korte gras. Zo houden herders al eeuwen het ecosysteem in evenwicht, ook voor wilde dieren.
Er is een groot verschil tussen ‘eten’ en ‘vernietigen’. Soms kan het lijken dat een kudde alles ‘kaal’ heeft gegeten, zonder ook maar iets vernietigd te hebben. Na de eerste regen groeit het gras binnen enkele dagen weer gewoon op en bloeien de struiken en bomen terug. Als er al sprake is van ‘vernietiging’ van de begroeiing – en dus verwoestijning – dan heeft dit een complexere oorzaak, en vooral een klimatologische oorsprong: afwezigheid van water en regenval in de woestijn.
Dieren kunnen in principe wel vegetatie ‘vernietigen’. En omdat geiten de hardste en sterkste zijn, zullen ze ook het laatste beetje met wortel en al opeten als ze moeten. Dit is dan een gevolg van overbegrazing: de mens die te veel dieren op een te kleine oppervlakte houdt. Geen enkele veehouder heeft belang bij overbegrazing! Een herder vertrekt niet uit een gebied omdat het grasland op is, maar wel om betere graaslanden op te zoeken. Als hij ergens moet blijven waar er niet genoeg grasland is, is dat dus niet uit vrije wil maar omdat de context hem daartoe verplicht. Bijvoorbeeld omdat graaslanden niet langer toegankelijk zijn door geweld of ingepalmd werden voor akkerbouw, woningen of infrastructuurprojecten. In zo’n geval dragen ze dan helaas wel, maar geheel buiten hun wil en principes om, bij aan overbegrazing.
Dierenartsen Zonder Grenzen houdt in zijn verschillende ontwikkelingsprogramma’s rekening met dit probleem. We streven naar een duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen zoals water en gras. Daarnaast ondersteunen we de mobiliteit van rondtrekkende veehouders, onder andere door samen te werken met lokale autoriteiten en toegang tot graasland wettelijk te verankeren. Zo kunnen veehouders op het juiste moment vertrekken naar geschiktere weilanden, overbegrazing voorkomen en de ‘vernietiging’ van vegetatie tegengaan.
Dierenartsen Zonder Grenzen financieel steunen
Je kan Dierenartsen Zonder Grenzen ook helpen als vrijwilliger, kijk hiervoor naar onze vacatures of solliciteer spontaan. Je kan je inzetten als dierenarts, student of prof, je kan geld inzamelen, een lezing organiseren, naar een van onze activiteiten komen… Lees hier meer over hoe je kan helpen.
Enkel giften in geld zijn fiscaal aftrekbaar.
- schenkingen van onroerende goederen;
- schenkingen die betrekking hebben op effecten op naam, zoals aandelen in een bvba of aandelen op naam van een naamloze vennootschap.
Roerende goederen, bankbiljetten, juwelen, kunstwerken… kunnen via een handgift geschonken worden, zonder al te veel formaliteiten.
Als je juridisch niet op de hoogte bent van de bindende bepalingen ter zake, laat je dan zeker adviseren door een bevoegd jurist voordat je een belangrijke schenking doet.
Als je kinderen hebt en/of gehuwd bent, kan je beslissen wat je met al je bezittingen doet. Maar de kinderen, de ouders of de echtgenoot kunnen het bedrag van het legaat wel verminderen door het zogenaamde ‘voorbehouden erfdeel’ in te roepen waar ze wettelijk recht op hebben, namelijk de helft van alle bezittingen. Aangezien je niet weet of je bij je overlijden nog kinderen of een echtgenoot zal hebben, noch of zij dit minimumdeel zullen opeisen, kan je al je bezittingen opnemen in je testament.
Hier vind je meer info over een legaat aan Dierenartsen Zonder Grenzen.
Over jouw gegevens: verhuis, privacy, aanpassingen…
Als je ons maandelijks steunt, dan moet je eerst jouw adreswijziging doorgeven aan je bank. Neem daarna contact met ons op, zodat wij je gegevens kunnen aanpassen in onze database.
We verwerken jouw gegevens alleen om je te informeren over onze activiteiten en over wat wij met jouw giften doen, voor fondsenwerving, en voor de administratieve afhandeling van je gift – inclusief het eventueel bezorgen van het fiscaal attest. In het kader van onze fondsenwervingscampagnes contacteren wij je vooral via gewone post of telefonische oproepen (tenzij je je inschreef op de bel-me-niet-meer-lijst of je ons vraagt om je niet langer te contacteren). Wij kunnen je ook via elektronische post contacteren indien je ons daarvoor voorafgaand expliciet de toestemming geeft.
Als je ons niet de nodige persoonsgegevens bezorgt, bijvoorbeeld door het invullen van een formulier of op enige andere wijze, kunnen we jouw gift en/of fiscaal attest niet correct behandelen.
Soms schrijven wij voor fondsenwervingscampagnes enkel personen aan op basis van specifieke profielen, zoals de gifthistoriek, de leeftijd of persoonlijke voorkeuren.
De verwerking van jouw gegevens voor verdere fondsenwervingscampagnes is gebaseerd op het gerechtvaardigd belang van Dierenartsen Zonder Grenzen, vermits het voor de financiering van goede doelen nodig is om aan fondsenwerving te doen; dit bevordert de non-profitdoelstellingen van onze organisatie. We kunnen onze missie – en dus het bestrijden van honger en armoede onder Afrikaanse veehouders – alleen maar realiseren als we ook aan fondsenwerving doen. Nadat je een gift hebt gedaan aan onze organisatie, worden jouw gegevens voor de correcte afhandeling van deze gift (registratie, verwerking, fiscaal attest, eventuele domiciliëring) gebruikt voor het uitvoeren van onze verplichtingen ten aanzien van jou, maar ook op basis van ons gerechtvaardigd belang om jouw gift op correcte wijze te verwerken.
Je vindt onze volledige privacyverklaring op dierenartsenzondergrenzen.be/privacy.
Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het versturen van brieven en gadgets is voor ons de meest efficiënte manier om privégiften in te zamelen. Als we een brief verzenden met gadget, dan doen meer mensen een gift. Door hier in te investeren, helpen we uiteindelijk nog meer veehoudersgezinnen, want meer schenkers doen een gift wanneer ze een brief met gadget krijgen.
Als je niet graag cadeautjes of brieven van ons ontvangt (of minder regelmatig) dan passen we dat graag aan in ons gegevensbestand. Aarzel dus niet om ons te contacteren.