Lokale melkproductie in West-Afrika: een waardeketen in volle ontwikkeling

Publicaties

De veeteelt in West-Afrika is vooral ontwikkeld in het gebied van de Sahel en Soedan en vormt daar de kern van de economie. Mali en Niger zijn de grootste melkproducenten in de regio, met kuddes van ongeveer 10 miljoen dieren en een koemelkproductie van respectievelijk 309 en 486 miljoen liter per jaar. Deze landen zijn ook grote melkverbruikers.

De toegang van de bevolking tot de lokale productie is echter zeer beperkt. De lokale melksector kan met moeite aan de vraag voldoen, dus worden melkpoeder en mengsels van plantaardige vetten ingevoerd om het structurele tekort aan te vullen. Bovendien is de productie erg seizoensgebonden en versnipperd en is er een weerslag op de gezondheid van dier en mens, om nog te zwijgen van de sociaal-economische problematiek in ruime zin.

Enorm groeipotentieel

Al deze obstakels ten spijt heeft de lokale melksector toch een enorm groeipotentieel, en hier moet dan ook sterk op ingezet worden. De verdere ontwikkeling van deze sector is van essentieel belang om West-Afrika minder afhankelijk te maken van de import en om producenten en hun gezinnen uit de armoede en de voedselonzekerheid te halen.

Door de lokale melksector te steunen, kunnen we de voedselsoevereiniteit bevorderen, de lokale economie aanzwengelen, voor meer werkgelegenheid op het platteland zorgen en het handelstekort wegwerken. Daarom werken we al meer dan 20 jaar samen met onze partners aan de ontwikkeling van de lokale melksector in West-Afrika. We hanteren hierbij het One Health-principe, dat rekening houdt met het vee, de veehouders en de omgeving waarin zij leven.

Lees meer

Download onze nieuwe publicatie, beschikbaar in twee versies: