Steun met je testament

Wil je Afrikaanse families en hun dieren blijven steunen, ook als je er niet meer bent? Als je Dierenartsen Zonder Grenzen opneemt in je testament dan investeer je in hun toekomst.

 

Hoe neem je Dierenartsen Zonder Grenzen op in je testament?

Vermeld in je testament dat je al je bezittingen of een deel ervan afstaat aan Dierenartsen Zonder Grenzen vzw, Paul Deschanellaan 36-38, 1030 Brussel (ondernemingsnummer 0442.168.263). Je kan een authentiek, eigenhandig of internationaal testament opstellen. Een eigenhandig geschreven testament laat je best registreren via een notaris, om verlies of misverstanden te vermijden. Heb je nog geen notaris? Vind een notaris dicht bij huis.

“Opgenomen als erfgenaam”

Ik heb jullie net opgenomen als erfgenaam in mijn testament. Goed werk verdient alle hulp die het kan krijgen! Zo kunnen jullie verder blijven bestaan en arme mensen en dieren in nood helpen.

Nathalie Van der M.

  • Algemeen legaat

    Bij een algemeen legaat sta je al je bezittingen af aan één of meerdere personen of organisaties. Als je al je bezittingen wilt nalaten aan Dierenartsen Zonder Grenzen, maak je van Dierenartsen Zonder Grenzen je algemene legataris.

  • Legaat onder algemene titel

    Met een legaat onder algemene titel laat je een deel van je bezittingen na aan één of meerdere personen of organisaties. Zo kan je bijvoorbeeld een bepaald percentage van je bezittingen of je bankrekeningen nalaten aan Dierenartsen Zonder Grenzen.

  • Bijzonder legaat

    Wil je welbepaalde bezittingen nalaten aan Dierenartsen Zonder Grenzen? Met een bijzonder legaat kan je bijvoorbeeld beslissen om een bepaalde som geld, een specifieke woning of de inhoud van je effectenrekening na te laten aan Dierenartsen Zonder Grenzen.

Duolegaat

Met een duolegaat* kan je een deel van je bezittingen aan Dierenartsen Zonder Grenzen nalaten én ervoor zorgen dat er meer overblijft voor je andere erfgenamen. Dierenartsen Zonder Grenzen betaalt namelijk alle successierechten, ook die van de andere erfgenamen. Een interessante oplossing voor alle legatarissen, want met een duolegaat spaar je heel wat successierechten uit.

Het is dan wel belangrijk dat het legaat ten voordele van Dierenartsen Zonder Grenzen voldoende is om alle successierechten en kosten te dragen. Anders moeten we de erfenis weigeren en verdwijnt het voordeel voor je andere erfgenamen.

* De Vlaamse regering heeft echter plannen om het duolegaat af te schaffen. Momenteel is er nog niets definitiefs beslist en wij volgen samen met testament.be de ontwikkelingen op de voet op.

Wij bevelen u aan dat voor het geval het duolegaat dat u heeft opgesteld op het ogenblik van uw overlijden geen uitwerking zou kunnen krijgen omwille van nieuwe decretale bepalingen, u ook een andere mogelijkheid (“subsidiaire beschikking”) in uw testament voorziet en opneemt.

Veelgestelde vragen

Contacteer ons

Alexandra Goemans

Alexandra Goemans
Philanthropy Advisor
a.goemans@vsf-belgium.org
+3222404954

Ontdek ons op…

Ontdek ons op Testament

Wil je meer informatie over legaten?

Vraag onze brochure via onderstaand formulier op. Je vindt er alle informatie in die je nodig hebt om je testament op te maken.