Wat we doen

Dierenartsen Zonder Grenzen helpt veehouders in negen Afrikaanse landen om een betere toekomst op te bouwen. Die toekomst begint met gezonde dieren. Maar we doen meer dan enkel kuddes vaccineren en verzorgen. We helpen de bevolking om hun veeteelt en alles wat daaraan verbonden is te verbeteren. Van microkredieten, verkoop, water- en grasbeheer tot opleidingen, landbouwmateriaal, noodhulp, vredesonderhandelingen en beleidsbeïnvloeding.

 

Benin

In Benin starten we een programma om de diergezondheidsdiensten te verbeteren. Wij willen het bestaande aanbod versterken en het grensoverschrijdend overleg verbeteren. We zijn ook van plan om te werken aan het in kaart brengen van de natuurlijke hulpbronnen.

Lees meer


Burkina Faso

In het noorden van Burkina Faso leven vele Malinese vluchtelingen in kampen. Om ondervoeding tegen te gaan, zorgen we dat er voldoende melk is voor hun kinderen. Dit doen we door de lokale melkproductie te verbeteren.

Lees meer


Mali

Ten noorden van Bamako zetten we sterk in op de lokale pluimveeteelt, gerund door vrouwen. Door een betere gezondheid, kweektechnieken en verkoop, halen de vrouwen meer eieren en inkomsten uit hun kippen.

Lees meer


Mauritanië

In Mauritanië willen we de diensten en de infrastructuur voor de herders van de Willaya van Assaba, in het zuidoosten van het land, verbeteren. We zijn ook van plan om de herders en hun kudden beter van dienst te zijn.

Lees meer


Niger

Al meer dan tien jaar werken we aan een betere toegang tot dierengezondheidszorg op het Nigerese platteland. We helpen privédierenartsen en trainen lokale dierenverzorgers. Wanneer de kuddes gezond zijn, zijn de mensen dat ook.

Lees meer


Burundi

In Ngozi geven we geiten en een moestuin aan arme families. We leren hen hoe ze ondervoeding kunnen overwinnen door gevarieerd te eten. De mest van de dieren verhoogt de oogst op het veld en er is geld voor de mutualiteit.

Lees meer


DR Congo

In Noord-Kivu stelen konijnen de show. Ze planten zich snel voort en zorgen voor belangrijke inkomsten en voedzaam vlees. We delen deze diertjes dan ook uit aan kansarme families, die de nakomelingen op hun beurt doorgeven aan andere gezinnen in nood.

Lees meer


Oeganda

In Karamoja, een droge en arme streek in het noorden van Oeganda, delen we Keniaanse geiten uit. Ze zijn groter dan de lokale geiten en geven meer melk. We bouwen betere geitenhokken, zodat de dieren ’s nachts geen last hebben van regen en modder.

Lees meer


Rwanda

In de armste streek van Rwanda bouwen we biogasinstallaties bij kleine melkboeren. De koeienstront zorgt voor gas om te koken. Zo hoeven de families geen brandhout te kappen, een win-winsituatie voor mens én milieu.

Lees meer


Iedereen leeft van de veeteelt

In de gebieden waar we werken leeft bijna iedereen van de veeteelt. We helpen er arme boerenfamilies die lijden onder honger, droogte, overstromingen en conflicten. Dit doen we samen met tien lokale partnerorganisaties.

Activiteitenverslag

Wil je weten welke resultaten Dierenartsen Zonder Grenzen boekt met jouw steun?

Lees dan hier ons jaarlijks activiteitenverslag.

België

Dierenartsen Zonder Grenzen zet in België sterk in op wereldwijde solidariteit en het uitwisselen van expertise. We werken samen met journalisten, studenten, veeboeren en dierenartsen. We informeren en sensibiliseren rond duurzame voedselproductie en -consumptie. We organiseren uitwisselingsreizen, lezingen en debatavonden. We helpen politici wereldwijd om hun internationaal beleid aan te passen aan de noden van Afrikaanse familiale veehouders.

Ontdek het hier.

Wat we bereiken, dankzij jouw steun

Met jouw steun kunnen kansarme, maar ondernemende Afrikaanse veeboeren zélf hun armoede overwinnen. Dankzij dieren, opleidingen, materiaal en dierengezondheidszorg kunnen ze genoeg voedsel produceren voor zichzelf én voor de markt. Maar het effect van je gift is nog groter.

Ontdek het hier