Onze geschiedenis

In Afrika leven miljoenen mensen van hun vee. Met gezonde dieren kunnen zij een duurzaam bestaan opbouwen, zonder honger en armoede. Dierenartsen Zonder Grenzen ondersteunt de dierengezondheidszorg en veeteelt in Afrika met opleidingen, materiaal en geneesmiddelen.

Dierenartsen redden niet alleen dieren, maar ook mensen. Daar geloven wij in.

 

Hoe is Dierenartsen Zonder Grenzen ontstaan?

In de jaren ’80 richt een hongersnood in Oost-Afrika een enorme ravage aan onder de bevolking. De families hebben geen granen meer, geen koeien meer die melk geven. Beelden van uitgehongerde kinderen met opgeblazen buikjes en vliegjes op het gezicht dringen elke woonkamer binnen.

Drie jonge Belgische dierenartsen zijn onder de indruk van dit onrecht, en ze blijven niet bij de pakken zitten. Ze willen hun expertise inzetten voor een betere wereld, een wereld waar geen plek is voor honger en armoede. Ze trekken andere dierenartsen mee in hun verhaal.

In de Veeartsenstraat in Anderlecht steken ze de koppen bij elkaar. In 1985 richten ze Dierenartsen Zonder Grenzen op. Ze halen inspiratie bij hun Franse collega’s, die twee jaar daarvoor in Lyon Vétérinaires Sans Frontières oprichtten. Eén van de Belgische dierenartsen vertrekt naar Ecuador, waar hij voor de piepjonge organisatie een allereerste lokale dierenarts ondersteunt.

Dierenartsen Zonder Grenzen komt na enkele jaren in een stroomversnelling terecht. Soedan is verscheurd door een burgeroorlog. Families lijden onder het geweld, hebben geen voedsel meer en hun koeien sterven door de runderpest. “Als onze dieren sterven, hebben onze kinderen geen toekomst”, zeggen ze. Zolang hun koeien sterven, willen ze hun kinderen dan ook niet laten inenten tegen polio. Alleen dierenartsen kunnen hun probleem oplossen.

Zo zet Dierenartsen Zonder Grenzen voor het eerst voet op Afrikaanse bodem, om met zijn diergeneeskundige expertise dieren en mensen te redden. We leiden lokale dierenverzorgers op en vaccineren kuddes, tot op vandaag onze corebusiness. We dringen door tot de verste dorpen, tot uithoeken waar niemand anders komt. Onze moed wordt beloond, want met bloed, zweet en tranen helpen we runderpest de wereld uit.

Ook vandaag blijven we onverzettelijk strijden tegen dierziektes in Afrika om families een betere toekomst te geven, zonder honger of armoede.

“Als de kudde ziek is, sterft het dorp”

Dierenartsen Zonder Grenzen is een fantastisch menselijk avontuur, tussen volkeren op het terrein, maar ook in België, tussen mensen die zich vanuit eenvoudige en echte waarden willen inzetten voor een betere wereld.

Madeleine Onclin, erelid en allereerste directrice

Mijlpalen

1985

7 maart 2017Tijdslijn

Drie Belgische dierenartsen leggen statuten neer bij het Belgisch Staatsblad en richten Dierenartsen Zonder Grenzen op...

1994

7 maart 2017Tijdslijn

18 Belgische dierenartsen blazen nieuw leven in de organisatie onder impuls van de decaan van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Luik en leggen nieuwe statuten neer...

2008

3 augustus 2016Tijdslijn

Activiteiten in Mauritanië en de Comoren worden afgerond en overgedragen aan de lokale bevolking...

2012

7 maart 2017Tijdslijn

Julien Binard, dierenarts en RTBF-gezicht, wordt ambassadeur en bezoekt onze activiteiten in Rwanda...