Pedagogische fiche: op de melkweg in Noord en Zuid

Lesmateriaal

Je kan de animatie aanpassen aan het niveau van de studenten. Ze duurt ongeveer 2 uur en kan gebruikt worden voor een groep van 9 tot 30 deelnemers. Je hebt slechts één animator nodig.

Melkketen onder de loep

In deze lesmodule onderzoeken we de melkketen vanuit verschillende standpunten. In 2009 kende Europa een heuse melkcrisis, waarvan de gevolgen nog steeds merkbaar zijn. Verschillende melkveehouders in België werden getroffen. Hun protestacties en het sproeien van hun melk op de velden lieten een diepe indruk na.

Ook de Afrikaanse melksector ervaart problemen, zowel binnen de lokale context (klimaat, gebrek aan infrastructuur en investeringen), maar ook door beslissingen in het Noorden (bijvoorbeeld de export van melkpoeder naar Afrikaanse landen).

De Belgische en Afrikaanse melkboeren hebben gemeenschappelijk problemen zoals wisselende melkprijzen, voedselspeculatie en de steeds toenemende regels van de Wereldhandelsorganisatie.

Deze animatie laat toe een beeld te krijgen over de Noord-Zuiddimensies en de globale melkproblematiek. Ze biedt ook een handelingsperspectief.

Meer informatie

Indien je vragen of opmerkingen hebt bij de animatie, of graag een animator van Dierenartsen Zonder Grenzen uitnodigt om deze animatie te organiseren, aarzel dan niet ons te contacteren.

> Pedagogische fiche ‘Op de melkweg in Noord en Zuid’