‘Sur Le Champ !’ – filmavond in Gent op 16 november

Nieuwsberichten

Na een geslaagde samenwerking in 2022 slaan we opnieuw de handen in elkaar met WWF België voor een inspirerende avond over duurzame landbouw en voeding. Op donderdag 16 november vertonen we de film ‘Sur le Champ !’ in de STUDIO SKOOP in Gent, gevolgd door een nagesprek waarin we dieper ingaan op de kansen en uitdagingen voor een transitie naar een agro-ecologisch voedselsysteem. De filmavond maakt deel uit van het Food.Film.Fest., het jaarlijks filmfestival van Voedsel Anders dat laat zien dat ons voedselsysteem anders kan.

Koop hier uw ticket.

De ware prijs van onze dagelijkse kost

Ons globale voedselsysteem kent serieuze groeipijnen. Letterlijk. De prijs die wij, onze planeet en de toekomstige generaties, voor dit systeem betalen wordt steeds meer zichtbaar. Een groeiende groep mensen is daarom op zoek naar een alternatief model, een model dat duurzaamheid, gezondheid en een eerlijke vergoeding centraal zet. Een model dat binnen de grenzen van onze planeet opereert én aan de noden van de maatschappij beantwoordt. Een agro-ecologisch model.

Hoewel duurzame, alternatieve initiatieven vandaag aan een sneltempo opduiken, blijft gezond en eerlijk voedsel toch vaak een voorrecht van de happy few. Een rigoureuze transitie naar een systeem dat duurzame voeding een evidentie maakt voor iedereen, is daarom hoogdringend.

Een beeld uit ‘Sur Le Champ !’ van agro-ecologische akkerbouw in Burkina Faso.

Gelukkig zijn er heel wat voorbeelden die tonen dat het kan: Community Supported Agriculture bijvoorbeeld is een model dat de productie van duurzaam en gezonde voeding perfect combineert met een eerlijke prijs voor landbouwers én consumenten. Anderzijds berusten vele rondtrekkende veehouders al eeuwenlang op lokale, traditionele kennis om biologisch voedsel te produceren voor zowel binnenlandse als exportmarkten, volledig in evenwicht met de natuur.

We hebben het vaak over de prijs van duurzaam voedsel, laten we het nu eens over de waarde hebben!

De film: ‘Sur Le Champ !’ (60′)

Wat als we nu eens beter gingen produceren, in de plaats van altijd meer? In de marge van de grootschalige landbouw evolueren steeds meer boeren, zowel in hoge- als in lage-inkomenslanden, naar een alternatief model: duurzame familiale landbouw. Een veerkrachtig model gebaseerd op agro-ecologie en op harmonieuzer en duurzamer samenleven met onze omgeving.

Sur le champ !  brengt ons het hoopvolle verhaal van Cédric in België, Diamar in Peru en Mariam in Burkina Faso. Boeren en boerinnen die tonen hoe voedsel anders kan!

Het nagesprek

Na de film gaat Joost Dessein (professor Rurale Sociologie aan UGent) in gesprek met drie experten:

  • Bertjan Olivier (varkenshouder bij Menapii en bestuurslid bij de West-Vlaamse Milieubeweging),
  • Pierre-Alexandre Billiet (CEO Gondola, key-note speaker en auteur),
  • Marjolein Visser (professor agro-ecologie aan ULB).

Vanuit hun uiteenlopende expertises en ervaringen gaan de panelleden in op de vraag hoe we ons globale voedselsysteem kunnen sturen naar een systeem waar duurzame, eerlijke en gezonde voeding toegankelijk is voor iedereen. Hoe kunnen we de verborgen kosten in rekening brengen en tegelijk de toegang en betaalbaarheid garanderen voor elke consument? Daar hoopt ons expertenpanel u een antwoord op te bieden.

Na afloop kan nagepraat worden bij een drankje in het SKOOP Café.

Praktische informatie

  • Donderdag 16 november om 19u30
  • STUDIO SKOOP, Sint-Annaplein 63, 9000 Gent
  • Inkom: 5 euro
  • Koop hier uw ticket

Deze filmavond wordt georganiseerd in samenwerking met WWF België, in het kader van #Eat4Change.