In Afrika leven miljoenen mensen van hun vee. Maar de dierengezondheidszorg is er vaak ontoereikend. Wanneer mensen hun kudde verliezen door ziekte, droogte of conflict, verliezen ze alles: hun trots, cultuur, spaargeld en voedsel. Door het vee te verzorgen en de productie te verbeteren, strijdt Dierenartsen Zonder Grenzen samen met de lokale bevolking tegen honger en armoede.

Ik doe een gift

Afrikaans Manneken Pis plast melk op Wereldmelkdag

31 mei 2016

Op woensdag 1 juni plast Manneken Pis de hele dag melk, uitgedost als Afrikaanse veehouder. Met deze actie op Wereldmelkdag wil de Belgische ngo Dierenartsen Zonder Grenzen de aandacht vestigen op Afrika, waar melk essentieel is als voedsel en inkomstenbron.

Lees meer...

Edward Loure wint Goldmanprijs voor zijn strijd voor traditionele Masai-landrechten in Tanzania

20 april 2016

Op maandag 18 april heeft Edward Loure de Goldman Environmental Prize ontvangen voor zijn jarenlange inzet voor landrechten in Tanzania. Loure, zelf een Masai-herder, werkt voor Ujamaa Community Resource Team (UCRT), een lokale ngo waarmee Dierenartsen Zonder Grenzen in Tanzania strijdt voor de landrechten van Masai-veehouders. Dankzij hun pionierswerk hebben rondtrekkende veehouders in het noorden van Tanzania nu wettelijke zekerheid over hun traditionele, eeuwenoude toegang tot land.

Lees meer...

Koop een geit voor Afrika

10 december 2015

Dierenartsen Zonder Grenzen lanceert een gloednieuwe eindejaarscampagne om geld in te zamelen voor zijn activiteiten in Afrika. Met ‘Koop een geit’ versterkt de organisatie de solidariteit van de Belgische bevolking met kansarme Afrikaanse families. Door een geit te kopen, geef je Afrikaanse families een hoopvolle toekomst. Honderden Belgische dierenartsen scharen zich achter de campagne en roepen hun klanten op om een geit te kopen.

Lees meer...

Klimaatverandering in niemandsland: Oost-Afrikaanse partnerorganisaties getuigen

24 november 2015

Op zaterdag 28 november, aan de vooravond van de VN-Klimaattop die op 30 november van start gaat in Parijs, organiseert Dierenartsen Zonder Grenzen een speeddate in Gent met organisaties uit Kenia, Tanzania, Ethiopië en Oeganda. Zij zullen getuigen over de impact van de klimaatverandering op hun lokale gemeenschappen. Dierenartsen Zonder Grenzen roept de beleidsmakers en onderhandelaars van de Klimaattop op om voldoende financiering te voorzien voor duurzame ontwikkeling wereldwijd, zodat het Zuiden zich kan wapenen tegen de klimaatverandering.

Lees meer...

Hoe mensen en dieren samenleven in Afrika en België: vanaf 16 november in Beestig! op VTMKZOOM

12 november 2015

Op maandag 16 november 2015 start Beestig! bij VTMKZOOM, een gloednieuw programma dat tot stand kwam in samenwerking met Dierenartsen Zonder Grenzen. Kaztaars Arne Vanhaecke en Bab Buelens bekijken vier weken lang elk op een andere manier hoe mensen en alledaagse dieren samenleven. Bab zoekt in België uit hoe dieren hier leven en verzorgd worden, terwijl Arne helemaal naar Afrika trekt om uit te zoeken wat dieren er betekenen voor de lokale Afrikaanse bevolking. Ze krijgen telkens het gezelschap van een kind dat hen meeneemt op ontdekkingstocht.

Lees meer...

Crowdfunding: koemest redt levens

22 september 2015

De mest van een koe redt levens. Wanneer veehouders de grote vlaaien van de koe vermengen met water, vormt een biogasinstallatie dit om tot een duurzame brandstof: biogas. Dierenartsen Zonder Grenzen wil via crowdfunding vijf biogasinstallaties bouwen in Rwanda. De Belgische ngo zoekt hiervoor 645 euro.

Lees meer...

Manneken Pis plast melk voor Afrika

28 mei 2015

Op maandag 1 juni zal Manneken Pis in de kleren kruipen van een Afrikaanse veehouder en de hele dag melk plassen. Met deze actie op Wereldmelkdag wil de Belgische ngo Dierenartsen Zonder Grenzen de aandacht vestigen op Afrika, waar melk een belangrijke bron van voedsel en inkomen is.

Lees meer...

Vogelgriep neemt onrustwekkende proporties aan in Burkina Faso

08 mei 2015

Het vogelgriepvirus H5N1 verspreidt zich als een lopend vuurtje in Burkina Faso, waar een maand na de eerste ziektehaard 5 van de 13 regio's getroffen zijn. Volgens de Burkinese overheid zijn al 220.000 kippen bezweken aan de ziekte of gedood uit voorzorg. Het virus bedreigt de voedselvoorziening en inkomsten van de kleine boeren. Dierenartsen Zonder Grenzen staat klaar om in te grijpen.

Lees meer...

Uitbraak vogelgriep in Niger

30 april 2015

In Niger is vogelgriep uitgebroken van het type H5N1. Op 21 april bevestigden laboanalyses dit vermoeden, na het hoge aantal sterfcijfers in een kippenbedrijf in het zuiden van Niger. Een besmet dier uit Nigeria zou het virus meegebracht hebben. De omstandigheden van de uitbraak zijn nog onduidelijk, maar de Nigerese overheid heeft heel het land opgeroepen om de nodige maatregelen te nemen. Er geldt een invoerverbod voor pluimvee. Het virus bedreigt een derde van de Nigerese bevolking die van de kippenteelt leeft. Dierenartsen Zonder Grenzen zet zijn lokale dierenartsen in om de epidemie te bestrijden.

Lees meer...

Nigerezen bezoeken Belgische melkboeren

20 april 2015

Op woensdag 22 april bezoeken twee Nigerese partners van Dierenartsen Zonder Grenzen het biologische melkveebedrijf De Zwaluw in Lovendegem. Amadou Sayo en Amadou Amadou zullen uitdagingen, kennis en ervaringen uitwisselen met de Oost-Vlaamse melkboeren.

Lees meer...
Pagina 1 van 4