In Afrika leven miljoenen mensen van hun vee. Maar de dierengezondheidszorg is er vaak ontoereikend. Wanneer mensen hun kudde verliezen door ziekte, droogte of conflict, verliezen ze alles: hun trots, cultuur, spaargeld en voedsel. Door het vee te verzorgen en de productie te verbeteren, strijdt Dierenartsen Zonder Grenzen samen met de lokale bevolking tegen honger en armoede.

Ik doe een gift

Bruno en Janne trekken naar Niger, met een filmploeg

Bruno en Janne zijn een vader en dochter met een hart voor dieren en diergeneeskunde. De ene is een rot in het vak, de andere een dierenarts in spé. Dit West-Vlaamse duo uit Torhout heeft met zijn passie, motivatie, ambitie en persoonlijkheid Dierenartsen Zonder Grenzen en het productiehuis Tamara Twist overtuigd om met hen in zee te gaan. Eind januari reizen Bruno en Janne af naar Niger, met in hun zog een cameraploeg. In het voorjaar komen hun avonturen op Focus/WTV en PlattelandsTv.

Eind 2016 zochten we een enthousiast duo om voor een tv-programma naar Niger te reizen. We kregen veel reacties van studenten over heel het land. Uiteindelijk kozen we voluit voor Janne en Bruno, die ons overtuigden tijdens de casting en met hun ingezonden filmpje, dat je hieronder kan zien.

Tijdens een vakantie in Tanzania besefte Janne hoe belangrijk dieren zijn voor de mensen daar. “In een dorp dat we bezochten, hoorde een man dat mijn vader dierenarts is. Hij vroeg meteen om hulp want z’n koe was ziek. Het dier stond tussen de hutjes, onder een afdakje. We konden weinig doen zonder materiaal, dus hebben we hem bij z’n zieke koe moeten achterlaten…Ik wist dat als ik ooit nog eens naar Afrika zou terugkeren, het zou zijn om de mensen te helpen.”

janne geitenJanne koos haar vader uit om mee naar Niger te gaan. “Toen ik mijn vader vroeg of hij het zou zien zitten om mee naar Niger te gaan met Dierenartsen Zonder Grenzen, was hij meteen enthousiast. Enkele dagen ervoor had hij een lezing van Paul Lobeau bijgewoond, die als dierenarts-ambassadeur in Oeganda de activiteiten van Dierenartsen Zonder Grenzen heeft bezocht.”

Dat wordt mooie televisie.