In Afrika leven miljoenen mensen van hun vee. Maar de dierengezondheidszorg is er vaak ontoereikend. Wanneer mensen hun kudde verliezen door ziekte, droogte of conflict, verliezen ze alles: hun trots, cultuur, spaargeld en voedsel. Door het vee te verzorgen en de productie te verbeteren, strijdt Dierenartsen Zonder Grenzen samen met de lokale bevolking tegen honger en armoede.

Ik doe een gift

Dierenartsen in de buurt

Dierenartsen Zonder Grenzen en zijn lokale partnerorganisatie Imbaraga moedigen in het zuiden van Rwanda privédierenartsen aan om hun diensten aan te bieden op het platteland. Zo krijgen ook de kleine veehouders in de heuvels toegang tot goede en betaalbare dierengezondheidszorg, die essentieel is voor het overleven van hun dieren... en van het hele gezin.

Dierengezondheidszorg is essentieel voor gezinnen die in belangrijke mate afhankelijk zijn van vee voor hun dagelijkse behoeftes. Maar in Rwanda heeft niet iedereen toegang tot een dierenarts of is de beschikbare dierengezondheidszorg onvoldoende om een optimale gezondheid voor de dieren te garanderen, vooral in afgelegen streken. De meeste Rwandese dierenartsen werken in de steden en rekenen hun hoge verplaatsingskosten door aan de veehouders wanneer ze zich naar afgelegen dorpen moeten begeven.

Om de dierengezondheidszorg betaalbaar en toegankelijk te maken voor de kleine veeboeren in de heuvels, haalt Dierenartsen Zonder Grenzen de dierenartsen naar het platteland. In het kader van het Proxivet-project - Promotion d'un service vétérinaire privé de proximité - ondersteunt de organisatie hen met opleidingen en materiaal om hun praktijk aan te passen aan de rurale context. Zo kon onder meer dierenarts Félicien Hishamunda een praktijk opstarten op het platteland.

felicien-rwHet succesverhaal van Félicien

Félicien Hishamunda is een jonge dierenarts die met steun van Dierenartsen Zonder Grenzen een goed functionerende praktijk heeft kunnen vestigen in Nyanza. In Rwanda kiezen jonge, net afgestudeerde dierenartsen en assistent-dierenartsen vaak om voor de overheid te werken, in de grote steden, waar ze gemakkelijk toegang hebben tot allerlei diensten zoals leningen, medisch materiaal, voeding... Een eigen praktijk opstarten op het platteland is niet vanzelfsprekend.

"Nadat ik mijn studies had beëindigd in 2006 en getrouwd ben, heb ik op m'n eentje een eigen praktijk opgestart in mijn geboortestreek. Ik wou niet afhankelijk zijn van de overheid", legt Félicien uit. "In het begin had ik zeer weinig materiaal. Het was moeilijk om de dieren correct te verzorgen tegen alle ziektes. Ik gaf voorrang aan de meest dringende ziektes, veroorzaakt door wormen en teken."

"Sinds vorig jaar krijg ik steun van Dierenartsen Zonder Grenzen en Imbaraga. Ik kreeg een opleiding over bedrijfsbeheer, boekhouding en kunstmatige inseminatie. Ze hielpen me ook met het verkrijgen van veterinaire producten, chirurgisch materiaal en een moto om me te kunnen verplaatsen in de heuvels, tot bij de veehouders en hun kuddes. Als ik bij klanten in de dorpen zit, zorgt mijn assistent Alphonse Ndindabahizi voor de praktijk. Ik heb zelfs een tweede apotheek kunnen openen, in mijn geboortedorp Mukingo, in hetzelfde district. Vandaag werk ik samen met een andere dierenarts, omdat de veehouders ons zo vaak nodig hebben."

Twee dierenartsen voor zoveel heuvels?

Zijn twee dierenartsen voldoende om te beantwoorden aan de behoeften van de veehouders in een gans district? Nee; zij alleen kunnen onmogelijk alle dorpen aandoen. Daarom leiden Dierenartsen Zonder Grenzen en Imbaraga sommige veehouders op, die gekozen worden gregoire-rwdoor hun dorp, zodat ze de diergeneeskundige basiszorgen kunnen toedienen. Deze dierenverzorgers maken de veehouders bewust van een goede ziektepreventie, vaccinaties, hygiëne, voeding... en voeren basisbehandelingen uit zoals ontwormen en sproeien tegen teken. Ze zijn als het ware een verbindingspersoon tussen de veehouders enerzijds en de (assistent-)dierenartsen anderzijds.

Grégoire Kabiligi is dierenverzorger in het district van Huye en heeft een belangrijke taak. Elke week besproeit hij 70 runderen uit acht naburige dorpen tegen teken. Zijn basiszorgen zijn onmisbaar voor de goede gezondheid van de dieren. "Toen ik als dierenverzorger begon te werken, hadden de dieren in onze streek zwaar te lijden onder de teken. Nu is de situatie sterk verbeterd dankzij de preventieve behandeling tegen parasitaire ziektes."

Net zoals bij de (assistent-)dierenartsen wordt zijn werk vergoed. Met deze inkomsten heeft hij zijn huis kunnen bouwen en kan hij het schoolgeld van zijn kinderen betalen.

Gezonde dieren, gezonde veehouders

varken-rwJean kreeg van Dierenartsen Zonder Grenzen een drachtig varken, advies voor het bouwen van een varkensstal en de eerste diergeneeskundige zorgen. "Ik weet dat het mogelijk is om op zeer korte tijd inkomsten te halen uit de varkensteelt", zegt hij. Jean heeft dankzij de inkomsten uit de veehouderij zijn lening bij de bank snel kunnen afbetalen. "Een dierenarts in de buurt hebben is essentieel. Want dan overleven mijn varkens en kan ik er voldoende inkomsten en voeding uithalen."

Bovendien kreeg Jean ook een korte landbouwopleiding en gereedschap om zijn akker te bewerken. Hij toont trots zijn moestuin die hem voorziet van gezonde en evenwichtige voeding, zoals kolen, selder, spinazie, paprika's en prei.

 

U kan dit project ook steunen. Schenk 250 euro en laat een Nigerese man of vrouw een opleiding tot dierenverzorger volgen, zodat hij/zij de dieren van de omliggende dorpen kan verzorgen en vaccineren.