Terugblik 2022

Nieuwsberichten

Het einde van het jaar nadert en het is tijd om even terug te blikken op het werk van de afgelopen 12 maanden. Zoals altijd hebben onze teams in Brussel, in het gebied van de Grote Meren en in de Sahel niet stilgezeten in 2022!

Via een selectie van beelden bieden wij u een blik op ons essentiële werk voor de veehouders en hun kuddes.

Tot volgend jaar!

15 beelden uit 2022

© Enabel

Januari, Rwanda. Kick-off van een nieuw innoverend project, gefinancierd door Enabel: het kweken van larven van de zwarte soldatenvlieg. De gedroogde larven van dit type vlieg bevatten veel eiwitten en vetten. Ze zijn dan ook ideaal als voer voor varkens en kippen. De larven voeden zich met keukenafval en mest en vormen een uitstekend alternatief voor de invoer van soja- en vismeel. Bekijk deze video voor meer informatie over deze betaalbare en milieuvriendelijke oplossing voor de toekomst.

16 maart, Gembloux. Ook dit jaar organiseren we weer onze traditionele Jagros-dag, samen met onze partners SOS Faim en Eclosio. Tijdens onze lezingen en participatieve workshops maken we 511 Waalse studenten landbouwkunde bewust van de uitdagingen in de landbouw wereldwijd.

© Laurens Leroy

8 mei, Brussel. De voorvertoning van ‘La Fabrique des Pandémies’ van Marie-Monique Robin trekt een volle zaal in Cinema Galeries. Deze straffe documentaire maakt duidelijk dat het behoud van de biodiversiteit dringend noodzakelijk is om toekomstige pandemieën te voorkomen. Onze collega dr. Issa Ilou, directeur van onze programma’s in de Democratische Republiek Congo, maakte van de gelegenheid gebruik om ons nieuwe One Health-project in het nationaal park Kahuzi-Biega in Zuid-Kivu voor te stellen.

© Stephan Colson

17 mei, Gent. In aanwezigheid van een vijftigtal toeschouwers interviewt Dirk Holemans in de Vooruit in Gent Pablo Titonnell, expert in agro-ecologie. Hoe kunnen we de toegang tot gezonde en gevarieerde voeding garanderen voor iedereen? Kan agro-ecologie een oplossing bieden om pandemieën te voorkomen? Het antwoord op deze vragen vind je in onze eerste podcast, die in het Engels beschikbaar is op onze website.

Juni, Cotonou (Benin). 18 collega’s uit de regio’s van de Grote Meren en de Sahel en van het hoofdkantoor komen samen voor een opleiding rond humanitaire normen en aanbevelingen op het vlak van veeteelt (Livestock Emergency Guidelines & Standards). Een must om de meest aangepaste hulp te bieden aan de gemeenschappen van veehouders waarop onze humanitaire acties gericht zijn. Denis Ripoche, onze regionale directeur Grote Meren, overhandigt Hamado Ouedraogo, directeur van onze programma’s in Burkina Faso, zijn opleidingscertificaat.

© 2SCOM

Juli, zuidoosten van Niger. Met de steun van de Europese Unie (ECHO) beginnen we voedselpakketten uit te delen om de gezinnen die als gevolg van de onzekerheid ontheemd zijn de voedselcrisis te helpen doorstaan. Drie maanden lang verstrekken we 1073 ontheemde en gastgezinnen voedselpakketten en -bonnen. Lees de getuigenissen van Mariama*, Aicha* en Ibrahim* hier.

23 juli, Kigali (Rwanda). Alle ogen zijn gericht op onze opvatting van de One Health-benadering in Oost-Congo tijdens het congres over beschermde gebieden in Afrika, dat de International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) organiseerde. Dr. Safi Ngomora, die met onze hulp werkzaam is in Zuid-Kivu, vertelt er over haar dagelijkse leven als jonge privédierenarts in Zuid-Kivu en over de uitdagingen op het vlak van gezondheid van dier, mens en milieu.

16 augustus, Brussel. Zeven jaar lang was Joep van Mierlo werkzaam bij verschillende Nederlandse ngo’s die gespecialiseerd zijn in veeteelt en dierenwelzijn, maar nu neemt hij opnieuw het roer over van onze organisatie. Hij besloot meteen weer contact te leggen met het terrein. Tussen oktober en december voert onze directeur meerdere opdrachten uit in de Sahel (Togo, Benin en Mauritanië), Oeganda (foto) en Rwanda.

© ALWAYS HUNGRY

29 september, Gentbrugse Meersen. Een rondleiding door de weilanden met een biologische veehouder, de projectie van kortfilms in openlucht en een debat over natuurbeheer. Dat is het programma van onze ‘Film in het bos’-avond over rondtrekkende veehouderij, in samenwerking met BOS+.

© Enabel

5 oktober, Nadéwa (Niger). Ons team krijgt bezoek van Belgisch minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir op een vaccinatielocatie in het departement Gaya in Niger. De minister heeft symbolisch meegewerkt aan de lopende vaccinatiecampagne tegen nodulaire dermatose bij runderen en tegen pasteurellose bij kleine herkauwers. De lokale en private diergeneeskundige diensten die Dierenartsen Zonder Grenzen heeft opgericht, zijn sinds 2014 actief in Gaya en bestaan momenteel uit 29 dierenartsassistenten, één privédierenarts en één technisch assistent.

© Malika Diagana

Oktober, Assaba (Mauritanië). Tweede destockageronde in het zuidwesten van Mauritanië in het kader van het humanitair programma van de Europese Unie. We kopen geiten en schapen van de veehouders zodat ze over contant geld beschikken. Het vlees delen we vervolgens uit aan andere gezinnen die moeite hebben om in hun voedselbehoefte te voorzien.

© Fien Boone

24 november, Gent. De vertoning van de film ‘To Which We Belong’ wordt afgesloten met een vurig gesprek tussen onze gasten Joost Dessein, Kurt Sannen, Laurens De Meyer en Geert Janssens over de toekomst van voedselproductie. Dit evenement hebben we samen met WWF-België georganiseerd in het kader van Food.Film.Fest.

© Hamdia Traoré

November, regio van Mopti (Mali). Fatou* (schuilnaam) behoort tot de 600 geselecteerde gezinnen in Mali die elk drie geiten kregen. Al meer dan tien jaar heeft de Malinese bevolking te lijden onder geweld en onveiligheid aan de grenzen met Burkina Faso en Niger. Vele veehouders moeten alles achterlaten om veiligere oorden op te zoeken. Om ze hun leven te helpen heropbouwen, deelt ons team geiten uit aan ontheemde gezinnen en hun gastgezinnen.

© MATS TAKACS

1 december, Gent. 36 studenten van HOGENT nemen deel aan de tweede editie van onze ‘Youth Ideathon’. In aanwezigheid van experts van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) hebben deze toekomstige wetenschappers hun innoverende ideeën voor een duurzamer voedselsysteem voorgesteld.

© Laurens Leroy

8 december, Brussel. Het filmfestival ‘Perspectives on Pastoralism’ keert terug naar de hoofdstad van Europa voor een tweede editie met nieuwe films, een panel van deskundigen uit drie continenten en een fototentoonstelling. Onze collega Emmanuel Emaruk, directeur van onze programma’s in Oeganda, is naar Brussel gekomen om het belang van rondtrekkende veehouderij voor de bevolking in zijn geboorteregio te onderstrepen.

*Omwille van veiligheidsredenen zijn de namen van de geïnterviewde mensen veranderd.