‘La Fabrique des Pandémies’ – Voorvertoning in Brussel op 11 mei 2022

Nieuwsberichten

‘La Fabrique des Pandémies’ is de nieuwe documentaire van Marie-Monique Robin, gebaseerd op het gelijknamige boek. De Franse journaliste raakte geïntrigeerd door de oorzaak van de coronapandemie en bestudeerde het verband tussen de ineenstorting van de biodiversiteit en het ontstaan van pandemieën. De film is op 11 mei in avant-première te zien in Brussel.

Biodiversiteit in stand houden om onze gezondheid te beschermen

Sinds de eeuwwisseling zijn infectieziekten aan een opmars bezig. Ruim twee op de drie opkomende ziekten zijn, net als COVID-19, zoönosen: ziekten die van dier op mens worden overgedragen. Voor veel wetenschappers wordt de rol van de mens bij het ontstaan van deze ziekten steeds duidelijker.

Door de ontbossing van natuurgebieden voor de grootschalige landbouw of de industriële veehouderij verstoren we de wilde soorten die daar leven. Die komen dan in contact met andere soorten, waaronder de mens. Zo kunnen ze virussen overbrengen waar ze drager van zijn. Om deze dreiging het hoofd te bieden, wordt de ‘One Health’-benadering steeds belangrijker, want het is nodig om de relatie tussen mensen, dieren en ecosystemen weer in evenwicht te brengen.

Pandemieënfabriek

Voor haar documentaire ‘La Fabrique des Pandémies’ reisde Marie-Monique Robin naar Azië, Afrika en Amerika. Samen met actrice Juliette Binoche interviewde ze een twintigtal wetenschappers uit alle uithoeken van de wereld. Zij laten er geen twijfel over bestaan: als we niet snel ingrijpen, zal de wereld binnenkort gebukt gaan onder een ‘epidemie van pandemieën’, met dramatische gevolgen voor de mensheid. Deze verontrustende boodschap moeten we des te luider uitdragen in deze tijden waarin economische overwegingen vaak voorrang krijgen op milieubescherming en zelfs de volksgezondheid.

Avant-première in Brussel

Kom de film op woensdag 11 mei ontdekken in Cinema Galeries in Brussel. Marie-Monique Robin zal er zelf bij zijn, samen met dr. Issa Ilou, Directeur van ons programma in DR Congo. Europarlementsleden Michèle Rivasi en Saskia Bricmont (fractie De Groenen/EVA) zullen ook van de partij zijn.

Na de exclusieve voorvertoning volgt een interactieve discussie met het publiek. We sluiten de avond af met een drankje en een signeersessie door Marie-Monique Robin.

Praktische informatie

  • Woensdag 11 mei om 19 uur
  • In Cinema Galeries (Koninginnegalerij 26, 1000 Brussel)
  • Het evenement zal doorgaan in het Frans (vertoning met Engelse ondertitels).
  • Het evenement is nu uitverkocht.

Dit evenement wordt mee georganiseerd door Dierenartsen Zonder Grenzen en De Groenen/EVA.