Wereldmelkdag: actie voor Afrika in hartje Brussel op 1 juni

Nieuwsberichten

In Afrika speelt gezonde melk een essentiële rol in de strijd tegen honger en armoede. Meer dan een miljard mensen in ontwikkelingslanden leeft van de veeteelt.

Afrikaanse koe produceert minder dan 1 liter melk per dag

De melkproductie in Sub-Sahara-Afrika is echter ondermaats. Terwijl een Belgische koe gemiddeld 25 liter melk per dag produceert, geeft een Afrikaanse koe slechts 2 tot 3 liter. Vaak produceren de melkkoeien echter minder dan één liter, vooral in het droogseizoen. Dit komt door een tekort aan water, voer en dierengezondheidszorg op het platteland. Alleen al door hun voeding en gezondheid te verbeteren, produceren de koeien dus drie keer meer melk.

Consumenten kopen melkpoeder

Zo hebben de boeren meer melk voor eigen consumptie, maar kunnen ze het overschot ook verkopen. De lokaal geproduceerde melk geraakt echter moeizaam tot bij de consument. Er gaat veel melk verloren door slechte hygiëne tijdens het melken, gebrek aan koeling bij het transporteren van de melk, slechte wegen en weinig investeringen in lokale opslag- en verwerkingsbedrijfjes. Consumenten nemen daarom hun toevlucht tot melkpoeder, terwijl lokale boeren hun melkoverschot moeten weggooien omdat het niet op tijd tot bij de consument geraakt.

Doe een gift

Door de gezondheid van de kuddes te verbeteren en de lokale melkketen te ondersteunen in Afrika, strijdt Dierenartsen Zonder Grenzen tegen honger en armoede. Ook jij kan helpen!

> Doe nu een gift online

Zo kunnen we de lokale melkproductie ondersteunen via dierengezondheidszorg, opleidingen over hygiëne, opslagplaatsen voor veevoer, minimelkerijen…

Kom naar Brussel

Wil je ons tijdens Wereldmelkdag een hart onder de riem steken? Kom gerust langs in Brussel!

  • 9u-17u, Manneken Pis (hoek Stoofstraat-Eikstraat, 1000 Brussel): Manneken Pis is gekleed als Afrikaanse veehouder en plast melk
  • Doorlopend, Manneken Pis: voorbijgangers kunnen gratis (h)eerlijke en solidaire melk proeven van Fairebel, het merk van de Belgische boerencoöperatieve Faircoop.
  • 11u-15u30, Nieuwstraat (hoek Nieuwstraat-Koolstraat, 1000 Brussel): informatiestand met ludieke acties voor groot en klein zoals een melkproeverij (proef drie soorten melk en raad welke verse, gepasteuriseerde of poedermelk is), melksimulator (probeer een namaakkoe te melken) en cowfiewedstrijd. Neem een originele selfie met onze medewerker in koepak en post deze op onze Facebookpagina. De meest originele cowfie wint een cadeaubon van Oxfam Wereldwinkels!

> Klik hier voor meer informatie over onze cowfiewedstrijd

Dierenartsen Zonder Grenzen en melk

Wil je meer weten over de verschillende manieren waarop Dierenartsen Zonder Grenzen de melkveehouders in het Zuiden steunt?

> Klik hier voor het verhaal van Barry die in Mali een kleine melkerij uitbaat

> Klik hier en lees hier hoe Nigerese vrouwen melk omzetten tot boter

> Download hier onze policy brief over melk in het Zuiden