Koelkast en diepvriezer voor betere melk

Nieuwsberichten

Voedselverlies in het Zuiden

Op Wereldmelkdag vroegen we aandacht voor het feit dat er in het Zuiden veel melk verloren gaat. Dat komt onder meer door slechte hygiëne tijdens het melken, een gebrek aan koeling bij het transport, slechte wegen en weinig investeringen in lokale opslag- en verwerkingsbedrijfjes. Dierenartsen Zonder Grenzen wil daar iets aan doen. In Mali en buurland Niger werken we daarom hard aan het verbeteren van de melkketen. Slechte wegen kunnen we niet verbeteren, maar op andere vlakken kunnen we wel ons steentje bijdragen.

Een van de mensen die Dierenartsen Zonder Grenzen ondersteunde, is Baye Barry uit Mali. “Ik heb nu een koelkast waardoor ik mijn melk beter kan bewaren en met zekerheid kan doorverkopen.”

Onvoorspelbaar aanbod

Baye BarryBaye vertelt over de problemen waar melkerijen in Mali vaak mee kampen. “Ik startte in 2006 een kleine melkerij in het dorp waar ik woon, Banamba. Het was niet moeilijk om veehouders aan te trekken die mij hun melk aanboden. Alleen was hun aanbod zeer onvoorspelbaar: de éne keer hadden ze veel melk omdat er genoeg veevoeder was, de andere keer was er bijna geen melk. Zelf had ik ook te weinig financiële slagkracht om alle aangeboden melk op te kopen en correct te bewaren en transporteren.”

Een koelkast en een diepvriezer

“Door een project met Dierenartsen Zonder Grenzen en zijn Malinese partner ICD is het me wel gelukt om de producten die ik verkoop, te verbeteren. Met hun hulp heb ik onder meer beter opslagmateriaal kunnen aanschaffen: een afroomcentrifuge, een koelkast, een diepvries, een thermo-soudeuse, twee motoren en een noodgenerator. Het heeft ervoor gezorgd dat ik mijn inkomen stabiel hou maar ook dat ik de veehouders verzeker van hun afzetmogelijkheden. Daardoor is de verkoopprijs van hun melk gestegen en zijn ze er zeker van dat ze hun melk altijd verkocht krijgen.”