Gezond vee… gezonde vluchtelingen

Nieuwsberichten

In het noorden van Burkina Faso voorzien we voedselbonnen waarmee Malinese veehouders voer kunnen kopen bij de veevoederbanken. Voorts vaccineren we de dieren. “Een vaccinatie tegen tuberculose is bijvoorbeeld erg belangrijk”, legt dierenarts Sibri Benoit Sawadogo uit. “Besmette melk kan een epidemie in de hand werken.”

Overdraagbaar van dier op mens

Tuberculose is namelijk klassiek voorbeeld van een zoönose, een ziekte die overdraagbaar is van dier op mens. Mensen die in nauw contact komen met de dieren kunnen besmet worden door het inademen van ziektekiemen (wanneer de koe hoest of niest.) Ook door het drinken van rauwe melk, wat vaak gebeurt in Afrika, kan iemand de ziekte oplopen. Daarnaast krijgen de veehouders vormingen waarin ze leren hoe ze hun dieren beter kunnen verzorgen en welke hygiënische maatregelen ze in het achterhoofd moeten houden bij het melken.  

“Uiteraard is onze situatie verre van optimaal, maar we gaan erop vooruit”, klinkt het bij de vluchtelingen. (c) Wouter Elsen

“En deze aanpak werkt goed”, vertelt Ag Ayouba veehouder in het vluchtelingenkamp Goudebo. “Uiteraard is onze situatie verre van optimaal, maar we gaan erop vooruit. Bovendien is het leven in de Sahel sowieso hard door het klimaat of je nu vluchteling bent of niet”, zegt hij. Al keert het optimisme van Ag Ayouba lichtjes wanneer zijn zoontje voorbij wandelt. “Drie jaar oud, en dus hier geboren in het vluchtelingenkamp. Hij heeft nooit een andere situatie gekend… .”

Ontdek in de volgende artikels hoe Dierenartsen Zonder Grenzen in Burkina Faso samenwerkt met de lokale bevolking om de Malinese vluchtelingen op te vangen: 

De Vlaamse noord-zuid koepelbeweging 11.11.11, waar Dierenartsen Zonder Grenzen deel van uitmaakt, strijdt tegen onrecht en voor duurzame verandering. Dit jaar stellen ze migratie en vluchtelingen centraal in hun campagne. Want wereldwijd ontvluchten miljoenen mensen oorlog, armoede, ongelijkheid, klimaatverandering… Oorzaken waar wij elke dag aan werken.