Melkkantines gaan ondervoeding bij kinderen tegen

Nieuwsberichten

In de twee vluchtelingenkampen (Goudebo en Mentao)  in het noorden van Burkina Faso werkt Dierenartsen Zonder Grenzen nauw samen met Save The Children. “Bij hun aankomst in het kamp in 2012, constateerden we een sterke mate van ondervoeding bij de kinderen”, legt Karembiri Boukary van de internationale ngo uit. “Een van de verklaringen daarvoor is het gebrek aan melk, aangezien de dieren te verzwakt zijn om melk te geven of zich simpelweg niet in het kamp bevinden, maar aan het grazen zijn.”

“Om dit euvel op te lossen, of toch te verminderen”, verbetert Boukary zichzelf, “richten we melkkantines op in de vluchtelingenkampen.” In deze halfopen hangars ontvangen  de Malinese kinderen tussen de 6 en 59 maanden oud, drie keer peer week een beker van 300 milliliter melk.

Melkpoeder

“Maandag, woensdag en vrijdag zijn mijn lievelingsdagen hier in het vluchtelingenkamp’, vertelt de Malinese Aseïtou die in 2013 aankwam in Goudebo. ‘Samen met mijn zoontje Ag doorkruis ik het kamp om de kantine te bereiken. Want zoals alle kinderen is hij verzot op melk. Soms is hij zelfs ongeduldig en wordt hij boos als hij niet onmiddellijk zijn beker krijgt”, lacht ze.

In de melkkantines ontvangen Malinese kinderen drie keer peer week een beker van 300 milliliter melk.(c) Wouter Elsen

Op aanraden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wijst de VN-Vluchtelingenorganisatie de verdeling van melkpoeder af. Enerzijds om de vermenging met besmet water tegen te gaan en anderzijds omdat melk in poedervorm nu eenmaal minder vitamines bevat dan verse melk. Een boodschap die Dierenartsen Zonder Grenzen via sensibiliseringscampagnes tracht te verspreiden onder de lokale bevolking.

Ontdek in de volgende artikels hoe Dierenartsen Zonder Grenzen in Burkina Faso samenwerkt met de lokale bevolking om de Malinese vluchtelingen op te vangen: 

 De Vlaamse noord-zuid koepelbeweging 11.11.11, waar Dierenartsen Zonder Grenzen deel van uitmaakt, strijdt tegen onrecht en voor duurzame verandering. Dit jaar stellen ze migratie en vluchtelingen centraal in hun campagne. Want wereldwijd ontvluchten miljoenen mensen oorlog, armoede, ongelijkheid, klimaatverandering… Oorzaken waar wij elke dag aan werken.

Malinese vluchtelingen in Burkina Faso (c) UNHCR