11.11.11 lanceert campagne tegen voedselverspilling

Nieuwsberichten

1,3 miljard ton voedsel in de vuilnisbak

In de strijd tegen honger zet 11.11.11 elk jaar een thema in de kijker. Dit jaar viel de keuze op voedselverspilling, een probleem dat iedereen aangaat. Ieder jaar gaat wereldwijd 1,3 miljard ton voedsel verloren. Daarom lanceert 11.11.11 de campagne ‘Sorry is niet genoeg’. Want met excuses lossen we het probleem niet op.

Voedselverspilling, een wereldwijd probleem

Voedsel gaat in elke schakel van de voedselketen verloren, maar niet overal in dezelfde mate en om uiteenlopende redenen. Vooral in het Zuiden heeft het voedselverlies een rechtstreekse impact op de voedselzekerheid en het inkomen van miljoenen boeren.Melk

Verspilling of verlies?

In het Noorden belandt veel voedsel in de vuilbak door verspilling: voedsel, geschikt voor menselijke consumptie, dat verloren gaat door menselijk toedoen of nalatigheid. Het Zuiden wordt geplaagd door voedselverlies: voedsel dat geproduceerd wordt voor menselijke consumptie maar dat uit de voedselketen geraakt door een gebrek aan middelen (slechte opslag en transport, gebrekkige technieken…).

Liters melk verloren

Op Wereldmelkdag vroegen we aandacht voor het feit dat er in het Zuiden veel melk verloren gaat. Door slechte hygiëne tijdens het melken, een gebrek aan koeling bij het transport, slechte wegen en weinig investeringen in lokale opslag- en verwerkingsbedrijfjes gaan vele liters melk verloren. Dierenartsen Zonder Grenzen maakt de veehouders bewust voor het belang van een goede hygiëne tijdens het melken, via opleidingen en ondersteuning van melkveehouders, transporteurs en zuivelverwerkers.

> Klik hier voor het verhaal van melktransporteur Say Mourou uit Niger

De melkketen verbeteren in Mali

In Mali en buurland Niger werkt Dierenartsen Zonder Grenzen hard aan het verbeteren van de melkketen, op uiteenlopende manieren. Zo delen we fietsen uit aan de mensen die de melk ophalen bij de veehouders, zodat deze minder lang aan de warmte blootgesteld wordt. We zorgen voor robuust materiaal zoals bidons, we ondersteunen melkerijen en installeren veevoederbanken. Dankzij deze voorraden is er ook in het droogseizoen genoeg voeder voor de dieren zodat ze melk blijven geven. Lees het verhaal van Baye Barry uit Mali, die een melkerij uitbaat en dankzij Dierenartsen Zonder Grenzen een koelkast en een diepvriezer kocht. Hij bewijst dat we samen kunnen strijden tegen voedselverspilling.

Kick-off op 13 september

De kick-off van de campagne tegen voedselverspilling gaat door op 13 september, vanaf 17u, in De Roma in Antwerpen. Olivier De Schutter, hoogleraar en expert in het recht op voedsel en 11.11.11-beleidsmedewerker Marc Maes brengen voedselverspilling in kaart.

Wie blijft hangen, kan na de lancering kijken naar de comedyshow ‘Sorry is niet genoeg’ van Nigel Williams.

Doe een gift

Ga samen met ons de strijd aan tegen voedselverspilling.

> Doe nu een gift online voor onze projecten ter verbetering van de melkketen in Mali en Niger