Theater in Burkina Faso: “Het is niet zomaar een stukje komedie, we leren tegelijkertijd bij”

Nieuwsberichten

Luide muziek die uit een versterker komt, gecombineerd met uitbundig gezang en gelach. Het is iets wat we niet alle dagen tegenkomen in de kleine dorpjes in de Sahel.  Maar de muziek doet zijn werk en wekt nieuwsgierigheid. Vooral vrouwen en kinderen komen aangewandeld en installeren zich voor een geïmproviseerde scene waar zo dadelijk een toneelstuk van start gaat.

Grappig

In Burkina Faso hebben vrouwen zelden toegang tot financiële middelen, waardoor ze moeilijk uit de armoede geraken. Dierenartsen Zonder Grenzen geeft hen een startkapitaal waarmee ze hun eigen micro-onderneming kunnen opstarten. Maar in de Peul-gemeenschap, is het geen evidentie dat vrouwen direct toegang hebben tot krediet.  Om de bevolking te sensibiliseren wordt een interactief theater georganiseerd. “Een ideale manier om ongeletterde mensen te bereiken”, vertelt Romba Abdrahim die als coach voor Dierenartsen Zonder Grenzen het project opvolgt.

“Het is niet zomaar een stukje komedie, we leren tegelijkertijd bij”, voegt dorpbewoonster Diallo Aguita toe.  “Oké er wordt heel wat afgelachen, maar tegelijkertijd geven de acteurs tips over onder meer het bewaren van veevoeder en het onderhouden van de waterputten.”

Boodschap doorvertellen

“Het interessantste vond ik het gedeelte waarin de man zijn pas ontvangen geld niet wilde delen met zijn vrouw. Want weet je, dit kan gebeuren. De mannen hier zijn het namelijk niet gewend dat hun vrouwen een eigen handeltje beginnen.” Aguita is dan ook enthousiast dat niet enkel vrouwen het spektakel volgen, maar ook een tiental mannen zijn van de partij. “Ik hoop dat zij goed luisteren en de boodschap zullen doorvertellen aan de andere mannen van het dorp.”

Op het einde van het stuk spreken de acteurs het publiek direct aan. Ze stellen vragen en evalueren het gedrag van de verschillende personages.  “De veehouder die het krediet van zijn vrouw onmiddellijk toe-eigent, moeten we daar een voorbeeld aan nemen? “  “Non c’est pas bon ça!” klinkt het unaniem.