Honden vaccineren tegen hondsdolheid in Mali

Nieuwsberichten

Door preventieve vaccinatie komt de ziekte in België niet meer voor. Maar wereldwijd sterven er elk jaar nog steeds zo’n 60.000 mensen aan hondsdolheid. Dierenartsen Zonder Grenzen wil actief bijdragen aan de internationale ambitie om dat cijfer tegen 2030 tot nul te herleiden.

“Dat is wel degelijk mogelijk”, zegt Eddy Timmermans, een van onze dierenartsen in Brussel. Jaren geleden onderzocht hij een zieke hond in Guinee. Toen het dier enkele dagen later overleed, vreesde hij voor hondsdolheid. Maar dankzij preventieve inenting brak de ziekte bij hem nooit door.

Voorkomen is beter dan genezen

“In Afrika zijn de meeste mensen helaas niet gevaccineerd”, vertelt Eddy. “Als een hondsdolle hond hen bijt, kunnen zij een inenting niet betalen, want die kost al snel 100 euro. Bovendien helpt een behandeling van de patiënt na een beet de ziekte de wereld niet uit. Want één hondsdol dier bijt vaak meerdere mensen en dieren.”

Er is dan ook maar één doeltreffende remedie tegen deze ziekte: vermijden dat honden besmet raken met hondsdolheid. Daarom wil Dierenartsen Zonder Grenzen in Mali zoveel mogelijk honden vaccineren. Dat kan al voor tien euro per dier.

Als we voldoende geld ophalen, is de ambitie om tegen 2030 alle dodelijke beten bij kinderen en volwassenen te voorkomen. Een gevecht dat we kunnen winnen. Een ambitie die we delen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Werelddierengezondheidsorganisatie (OIE), de Voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), en de Globale alliantie voor rabiëscontrole (GARC).

Doe een gift

Help ons hondsdolheid in Mali te bestrijden en doe een gift. Met tien euro kunnen onze dierenartsen en dierenverzorgers één hond vaccineren.

> Ik doe een gift

Wil je meer weten over hondsdolheid? Klik hier en lees vijf frappante cijfers over hondsdolheid.