Hondsdolheid in vijf cijfers

Nieuwsberichten

Elke 15 minuten sterft er ergens in de wereld iemand aan hondsdolheid. In Afrika alleen al sterven 21.000 mensen per jaar aan deze ziekte. Over het aantal dieren dat eraan bezwijkt, bestaan geen cijfers, maar het is een veelvoud hiervan.

Maar liefst 40% van de gekende slachtoffers van hondsdolheid zijn kinderen jonger dan 15 jaar. Hun ouders kunnen een levensreddend vaccin niet betalen. En zonder behandeling zijn zij ten dode opgeschreven.

In principe kan men hondsdolheid oplopen door elk contact met het speeksel van besmette dieren (vleermuizen, wilde dieren, honden…), maar in 99% van de gevallen gaat het om een hondenbeet. Zeker in Afrika, met zijn vele loslopende honden, is hondsdolheid een probleem.

Wereldwijd zijn er maar een handvol gevallen bekend van mensen die besmet werden met hondsdolheid en die het overleefden zonder vaccinatie. In 99,9% van de gevallen is deze infectieziekte dodelijk – tenzij het slachtoffer onmiddellijk ingeënt wordt, nog voor er symptomen optreden. Daarom zijn vaccinaties levensnoodzakelijk.

In de westerse wereld is hondsdolheid zo goed als uitgeroeid. Maar in 150 landen houdt de ziekte nog steeds lelijk huis.

Doe een gift

Help ons de ziekte bestrijden. Met tien euro kunnen we één hond inenten. Zo red je honden, kinderen, maar ook de veestapel van arme boeren. Het volstaat doorgaans al om 70% van de honden in te enten om het aantal gevallen van hondsdolheid bij mensen volledig terug te dringen.

> Ik doe nu een gift