Dierengezondheid en emancipatie van vrouwen in Rwanda

Nieuwsberichten

In de afgelegen gebieden van de districten Nyamagabe, Huye en Nyanza is het voor Rwandese veehouders moeilijk om toegang te krijgen tot kwaliteitsvolle dierengezondheidsdiensten. De meeste dierenartsen werken immers liever in meer stedelijke en dichtbevolkte gebieden om winst te verzekeren. Sinds 2011 proberen wij deze trend om te buigen door de ontwikkeling van bloeiende dierenartsenpraktijken in plattelandsgebieden te ondersteunen.

De uitdagingen van dierenartsen

Transport is één van de grootste uitdagingen voor dierenartsen en dierenverzorgers in de Zuidelijke Provincie. Heel vaak moeten zij te voet naar boerderijen die hun diensten nodig hebben, wat in noodgevallen ernstige gevolgen kan hebben. Als zij gebruik maken van een motortaxi, worden de kosten van de rit aan de veehouder aangerekend, die echter vaak zelf beperkte financiële middelen heeft. Daarom krijgen de dierenartsen die wij selecteren allemaal een motorfiets. Zo kunnen zij de veehouders en hun dieren snel, en tegen een betaalbare prijs, hulp bieden. Wij steunen de dierenartsen ook door grootschalige aankoop van dierengeneesmiddelen, waardoor de prijs van elk product daalt. Dit helpt ook de kosten te drukken voor de veehouders die ze nodig hebben. Op die manier wordt dierengezondheidszorg nog toegankelijker.

Na elke opleiding, of het nu gaat om management of om diergeneeskunde, neemt de kwaliteit van de dienstverlening toe. Niet alleen zijn de dierenartsen beter in staat hun praktijk te beheren, maar zijn ze ook beter uitgerust om hun werk te doen. Dankzij nieuwe tools en kennis kunnen zij een breder scala aan diensten aanbieden. Sommigen zetten bijvoorbeeld in op kunstmatige inseminatie om de productiviteit van plaatselijke melkkoeien te verbeteren.

Een efficiënte aanpak

Tot nu toe hebben wij 35 Rwandese dierenartsen gesteund. Ze zijn allemaal geselecteerd in nauwe samenwerking met de plaatselijke autoriteiten en de Rwandese Raad van Dierenartsen. Wij hebben hen begeleid om toegang te krijgen tot een krediet bij plaatselijke microfinancieringsinstellingen. Dit is een manier om hen meer verantwoordelijk te maken en om tegelijkertijd de duurzaamheid van deze aanpak te garanderen.

De cijfers spreken voor zich: met een terugbetalingspercentage van de leningen van bijna 97%, en met 31 dierenartsen die vandaag nog actief zijn (tot acht jaar na het einde van onze steun), bestaat er geen twijfel over het succes van deze methode.

Vijftig nieuwe dierenartsen

Deze aanpak zal nu worden uitgebreid naar andere delen van het land. Vanaf juli 2021 worden in tien districten vijftig nieuwe dierenartsen ondersteund.

Onder de geselecteerde dierenartsen zijn er 12 vrouwen. Door hen te helpen een motorfiets te kopen, een winstgevende praktijk op te zetten en een regelmatig inkomen te verwerven, zorgt dit project niet alleen voor een betere gezondheid van dieren op het platteland. Het maakt ook een  duurzame emancipatie van vrouwen in deze regio’s mogelijk.

Odette Mukandayisenga werd onlangs tijdens de selectieprocedure opgenomen bij de eerste  5 dierenartsen in haar district. Ze werkt in de Rwaza sector, in het Musanze district. Hoewel zij al drie percelen land en een eigen dierenartsenpraktijk bezit, kan zij zich de aankoop van een motorfiets niet veroorloven. En ze heeft geen andere keuze dan diergeneeskundige middelen te kopen in de kleinhandel van Musanze. Steun voor dit project is dan ook van cruciaal belang om haar praktijk verder te ontwikkelen. Net als de andere 49 kandidaten kijkt zij nu al uit naar de volgende stap in haar carrière, op haar eigen motorfiets.

Met de steun van Enabel, Belgisch Ontwikkelingsagentschap.