“Ik kon aan de vraag van de veehouders niet voldoen”

Nieuwsberichten

Solange Mugiraneza (36) en Désiré Twahirwa (35) zijn dierenartsen. Ze beheren een apotheek in Ntyazo, in het zuiden van Rwanda. Elke ochtend van 7 tot 14 uur is Solange van dienst voor de lokale boeren. Zij geeft advies en verkoopt geneesmiddelen en voedingssupplementen die zij voor hun dieren nodig hebben. Intussen trekt Désiré op zijn motorfiets door de streek en bezoekt de boeren thuis om hun zieke dieren te verzorgen. In de namiddag neemt hij de apotheek over, terwijl Solange de werken op het veld organiseert en voor hun twee kinderen zorgt.

Hoewel hun situatie nu comfortabel is, was het niet zo rooskleurig toen ze in 2010 hun carrière begonnen: “Ik heb twee jaar als werknemer in een dierenapotheek gewerkt voordat ik mijn eigen apotheek opende. Maar ik had heel weinig producten om aan te bieden, en ik kon niet aan de vraag van de veehouders voldoen. Ik moest lopen of fietsen om hun dieren te behandelen. Soms nam ik een motortaxi. Ondanks mijn inspanningen kon ik slechts drie sectoren in het district bestrijken,” legt Désiré uit.

Helaas is het verhaal van Désiré geen uitzondering in Rwanda, en veehouders zijn de eersten die eronder lijden. Op het platteland zijn er nauwelijks dierenartsen. Vanwege de tijd die ze nodig hebben om de meest afgelegen heuvels te bereiken, komen ze soms te laat om de dieren te behandelen, en hun diensten zijn duur. Dit maakt het voor de lokale boeren zeer moeilijk om hun veestapel te ontwikkelen. Bovendien hangt het succes van hun oogsten af van de mest dat gebruikt wordt op de gewassen.

Een nieuw begin

 

In 2014 heeft het echtpaar gereageerd op onze oproep en een aanvraag ingediend om hun dierenartsenpraktijk op te richten. Vervolgens kregen ze een motorfiets en een voorraad diergeneeskundige producten. Dankzij ons garantiefonds konden ze een microkrediet krijgen van een lokale microfinancieringsinstelling. Zij kregen ook een theoretische en praktische opleiding in ondernemerschap en apotheekmanagement, alsook in kunstmatige inseminatie en keizersnedetechnieken.

Dankzij zijn motor biedt Désiré zijn diensten nu aan in 8 sectoren in plaats van 3. Nu hij veel minder lang hoeft te rijden (gemiddeld 15 minuten in plaats van een uur), kan hij op een dag veel meer klanten tevreden stellen. Hij brengt meer tijd door met hen, en biedt een betere kwaliteit van dienstverlening. Financieel gezien is het inkomen van het koppel verdubbeld. Met een maandelijks inkomen van 1.500 euro konden ze hun lening afbetalen en zijn ze nu eigenaar van hun diergeneeskundige apotheek en hun huis.

Solange en Désiré zijn niet van plan het hierbij te laten: “Wij zouden een invoerdepot willen opzetten om andere particuliere dierenartsen in de omgeving te bevoorraden tegen dezelfde prijs als die in Kigali wordt aangeboden. We zullen hard werken om dit te bereiken! Wij dromen ook van een laboratorium om onze diagnoses vanuit klinisch oogpunt te bevestigen. ”

Maar zij hebben versterking nodig: “Wij hopen dat Dierenartsen Zonder Grenzen in staat zal zijn andere dierenartsen te steunen om zich in de regio te vestigen, want de behoefte is er altijd, gezien het grote aantal veehouders.”

 

Steun dierenartsen in Rwanda

Sinds 2008 hebben we 34 privé-dierenartsen geholpen om zich in de Zuidelijke Provincie van Rwanda te vestigen. Dit jaar zijn we van plan er nog 30 extra te steunen.

Doe een gift om dierenartsen zoals Solange en Désiré te helpen hun dierenartsenpraktijk op te zetten in Zuid-Rwanda.