Wereldmelkdag 2015, een succes!

Nieuwsberichten

Toerist, scholengroep of Spiderman

Uitgedost als een Afrikaanse veehouder en met melk in plaats van water in de fontein, trok Manneken Pis op Wereldmelkdag een breed publiek. Naast verschillende media, zagen wij toeristen uit verschillende oorden – die zich ontfermden over waarom Manneken Pis niet naakt was of onze actie ‘fabulous’ vonden – collega’s die een solidaire pauze namen tijdens het werk, of leerlingen op een educatief uitstapje met het school, het was allemaal mogelijk. Ook Spiderman kon zijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Bezoekers namen verschillende cowfies en selfies met de Afrikaans geklede, melk plassende, Manneken Pis en de enorme polyesterkoe van Fairebel.

Melksnor

Voorbijgangers konden proeven van (h)eerlijke solidaire melk van het merk Fairebel, van de Belgische boerencoöperatie Faircoop die in België een eerlijke prijs voor melk verdedigt. Een succes, want op de gezichten van vele kindjes, vaders en moeders was een vrolijke melksnor te zien.

Waarom melk zo belangrijk is

Melk is niet alleen een bron van verschillende essentiële vitaminen en mineralen, ook kan het een belangrijke bron van inkomsten zijn. Meer dan een miljard mensen in ontwikkelingslanden leeft van de veeteelt en 85% van de veehouderfamilies in het Zuiden drinkt de melk van zijn koeien.

Minimale productie, gebrek aan diergezondheidszorg en slechte infrastructuur

Een Afrikaanse koe geeft gemiddeld 2-3 liter melk per dag, terwijl dit in België rond de 25 liter ligt. In het droogseizoen geeft een Afrikaanse koe zelfs minder dan 1 liter. Oorzaken hiervan liggen bij het klimaat, dat zorgt voor een tekort aan water en gras, en ondermaatse dierengezondheidszorg, vooral op afgelegen plattelandsgebieden. Alleen al door de voeding en gezondheid van de koeien te verbeteren, kan de melkproductie verdrievoudigd worden.

Daarnaast komt de geproduceerde melk vaak niet tot bij de consument, door slechte wegen en gebrek aan middelen om de melk koel te houden of te kunnen pasteuriseren, waardoor de consument genoodzaakt is melkpoeder te kopen en de lokale melkboeren hun melk niet kwijt kunnen. Dierenartsen Zonder Grenzen steunt de lokale melkproductie door middel van opleidingen over hygiëne, diergezondheidszorg, ondersteuning van minimelkerijen, opslagplaatsen voor veevoeder tijdens het droogseizoen…

Doe een gift

Tijdens Wereldmelkdag konden voorbijgangers een gift achterlaten in ons spaarvarkentje. Ook nu kan je nog helpen in de strijd tegen honger en armoede door de veeteelt te verbeteren.

> Ik doe nu een gift

Met dank aan de studentes Lise, Elise en Katrien, die onze actie in de Nieuwstraat organiseerden van concept tot uitvoering. Ze studeren Handelswetenschappen aan de Universiteit Gent. Wij willen hen bedanken voor hun creativiteit, motivatie en inzet. Ook dank aan Fairebel voor hun medewerking en lekkere melk.