‘Vrouwen integreren in de veeteeltsector is de logica zelve’

Nieuwsberichten

“De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is in Burkina Faso nog schrijnend groot”, vertelt Fatima Boly Diallo. Zij is voorzitster van DEWRAL, een van onze partners die zich inzet om de sociaaleconomische positie van vrouwen en kinderen op het platteland te verbeteren. “Het werk dat vrouwen verrichten is essentieel. Je kan toch onmogelijk vooruitgaan met je land en tegelijkertijd de halve bevolking negeren?! In Burkina Faso, draagt de veeteelt voor 35% tot 40% bij aan het bruto binnenlands landbouwproduct. En voor 18% aan het algemene bbp. Vrouwen integreren in deze sector is daarom de logica zelve”, zegt ze.

Kinderen naar school

P1000397

In het noorden van het land ondersteunt Dierenartsen Zonder Grenzen vrouwen bij het uitbouwen van allerlei veeteeltactiviteiten. Onder meer door de geiten die ze krijgen, kunnen deze vrouwen autonomer hun activiteiten uitvoeren en worden hun leiderschapscapaciteiten versterkt.

Kadiata Tall ontving 5 geiten en één bok. Ze heeft drie dochters en drie zonen, maar op dit moment gaat geen enkel van haar kinderen naar school. “Maar daar komt weldra verandering in”, zegt ze. Want geiten zijn niet enkel voedsel of leveranciers van melk of mest, ze zijn ook een bron van inkomsten voor Afrikaanse vrouwen op het platteland. “Binnenkort ga ik naar de markt om een geit te verkopen, met dat geld zal ik het schoolgeld van enkele van mijn kinderen kunnen betalen.”

Veeteelt én handel

De vrouwen ontvangen niet enkel geiten, ze krijgen ook een opleiding waarin ze leren hoe ze de dieren het best verzorgen. “Deze opleiding duurde twee dagen en was niet erg moeilijk”, vertelt Fatoumata Diallo. Zij fabriceert matten en kallebassen. “Maar mijn handeltje brengt weinig geld in het laatje”. Haar ogen stralen dan ook wanneer ze vertelt over de geiten en bok die ze ontving. “Voortaan ben ik niet meer afhankelijk van één activiteit, maar de combinatie van veeteelt én handel, zorgt ervoor dat ik op het einde van de dag zekerder ben van een inkomen.”

Elke dag vechten we voor een beter leven voor vrouwen. En de verhalen van Kadiata en Fatoumata tonen dat het de moeite waard is. Maar er zijn nog vele vrouwen die jouw steun kunnen gebruiken. Door Dierenartsen Zonder Grenzen te steunen, help je samen met ons de levens van vrouwen in Afrika te verbeteren. Doe nu een gift