Waarom kiezen voor duurzaam en minder vlees?

Nieuwsberichten

Minder vlees, betere kwaliteit

In Europa zouden we met zijn allen minder vlees moeten eten. De industriële vleesproductie die we gebruiken om ons huidige consumptiepatroon te behouden, is enorm belastend voor het milieu en werkt de klimaatverandering in de hand. De boeren krijgen vaak geen correcte prijs voor hun producten. Om te overleven, moeten ze steeds meer gaan produceren, waardoor de druk op het milieu toeneemt. Maar niet alle vormen van veeteelt zijn even vervuilend. Kleinschalige veeteelt is een duurzaam alternatief.

Een rechtvaardige prijs voor jouw biefstuk

Als consument maken we belangrijke keuzes met grote gevolgen. Het vlees dat we eten zou van een betere kwaliteit moeten zijn, geproduceerd met respect voor mens, dier en aarde. We moeten de echte waarde van dieren en dierlijke producten opnieuw leren appreciëren en er een rechtvaardige prijs voor willen betalen. Kies daarom voor lokale producten van een kleinschalige landbouw die rekening houdt met het dierenwelzijn en waar ook de boeren, zowel in het Noorden als in het Zuiden, van kunnen leven.

Hoe doe ik dat?

Wie melk drinkt of vlees eet, moet durven kiezen voor duurzaamheid. Maar wat betekent dat nu in de praktijk?

  • Kies producten waarvoor de boer een eerlijke prijs krijgt
  • Kies voor voedsel dat geproduceerd werd met respect voor het milieu en voor het dierenwelzijn
  • Kies consequent voor lokaal geproduceerd voedsel dat afkomstig is van kleinschalige landbouw
  • Wissel af tussen (duurzaam) vlees en vegetarisch

VN-rapport: eet minder vlees

Ook de Verenigde Naties deed onderzoek naar de impact van veeteelt op het klimaat. Henk Westhoek van het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving schreef mee aan het VN-rapport ‘Nitrogen on the table‘.

Als alle inwoners van de EU de helft minder vlees en zuivel consumeren, kunnen we de uitstoot van broeikasgassen in de landbouw met 25 tot 40% verminderen en de uitstoot van stikstof met 40%.

Het rapport toont aan dat als we met zijn allen minder vlees eten, dit positieve gevolgen heeft voor de kwaliteit van het water, de lucht en de bodem. Het is ook beter voor het klimaat en voor de biodiversiteit. Maar minder vlees eten is maar een deel van de oplossing. Wie vlees of zuivelproducten eet, moet dat ook bewuster doen.

Kies voor duurzaam

Als consument heeft u de macht in handen om voor verandering te zorgen. Door na te denken over het vlees en de zuivelproducten die u koopt, door te kiezen voor lokaal geproduceerd voedsel en er een eerlijke prijs voor te betalen. Want ook de boeren en de veehouders moeten van hun productie kunnen leven. Denk dus samen met ons na over hoe we duurzamer kunnen consumeren.