Veehoudsters in Afrika (II): Rahinatou, dierenverzorgster in Burkina Faso

Nieuwsberichten

De eerste vereiste voor een productieve veehouderij is een gezonde kudde. Maar in afgelegen delen van Afrika moeten veehouders soms tientallen kilometers afleggen om een dierenarts te vinden. Daarom leiden we lokale veehouders op tot dierenverzorgers. Een kans voor vrouwen om zich te emanciperen.

Uitgekozen door haar dorp

In Burkina Faso volgt de 20-jarige Rahinatou Saw haar opleiding op de middelbare school van Gangaol, bij Dori. Sinds vorig jaar maakt ze deel uit van een groep van 12 vrouwelijke dierengezondheidswerkers in ons netwerk. Onder toezicht van Dr. Coulibaly, een dierenarts, is zij verantwoordelijk voor de gezondheid van de veestapel in haar gemeenschap. Het is een uitdaging die deze ambitieuze jonge vrouw niet afschrikt:

“Ik ben door mijn dorp uitgekozen om deel te nemen aan de opleidingsmodules voor dierenverzorgers. Het sprak me aan omdat ik al aan veeteelt deed, maar ik had niet genoeg kennis en uitrusting. Dankzij de opleiding weet ik nu hoe ik voor dieren moet zorgen, in het bijzonder kleine herkauwers en pluimvee. Ik bezoek mijn buren elke dag om de gezondheid van hun dieren te controleren. Soms behandel ik tot 100 kippen in één dag.”

Een kans om haar droom waar te maken

Ondanks die drukke bezigheid is Rahinatou er zich van bewust dat ze veel geluk heeft, zeker in een context waar weinig vrouwen toegang hebben tot onderwijs en financiële onafhankelijkheid.

“Ik ben de enige vrouw in het dorp die van deze opleiding kan genieten; het gebeurt niet vaak dat een vrouw wordt uitgekozen om dit soort werk te doen. Sindsdien is mijn leven veranderd: financieel gaat het een stuk beter. Ik kan mijn schoolgeld betalen en in mijn dagelijkse behoeften voorzien. Zodra ik afstudeer, wil ik graag verder diergeneeskunde studeren en de eerste vrouwelijke dierenarts in mijn gemeenschap worden.”

Meer vrouwenverhalen

Lees hier de verhalen van andere Afrikaanse vrouwen die van de veeteelt leven met de steun van Dierenartsen Zonder Grenzen en haar partners.