Veehoudsters in Afrika (III): Jeanne Sifa, melkverkoopster in DR Congo

Nieuwsberichten

In de regio’s waar we werken zijn melk, eieren en vlees bronnen van eiwitten. Ze dragen bij tot de voedselzekerheid voor het hele gezin. De verkoop hiervan is een bron van inkomsten waarmee de dokter of het schoolgeld kan worden betaald.

Van alle dierlijke producten heeft melk waarschijnlijk het grootste potentieel. Door de lokale melksector te steunen, kunnen we de voedselsoevereiniteit bevorderen en de lokale economie aanzwengelen. Het zorgt ook voor meer werkgelegenheid op het platteland en werkt het handelstekort weg. Daarom brengen we veehouders in contact met melkcentra en minimelkerijen. We leiden ook de bevolking op in hygiëne en melkverwerking, in het bijzonder vrouwen.

“Ik miste informatie en middelen”

Ondertussen verkoopt Jeanne Sifa (50) uit Oost-Congo, melk in het dorp Bwegera (Zuid-Kivu), en dit binnen de coöperatie COOPL. Een beslissing die veel positieve veranderingen heeft teweeggebracht in het leven van deze moeder, die al een jarenlange verkoopervaring achter de rug heeft:

“Vroeger verkocht ik enkel melk om wat geld te verdienen en om de studies van mijn kinderen te betalen. Ik dacht niet echt aan mijn klanten noch aan de ziektes die veroorzaakt kunnen worden door slechte hygiëne. Ik miste informatie en middelen. Nu ik Dierenartsen Zonder Grenzen heb leren kennen, is mijn melkproductie veranderd, zowel in kwaliteit als in kwantiteit, en nu kan ik meer geld verdienen dan vroeger. ”

Samenkomen om meer zelfstandig te worden

Ongeveer een jaar geleden kreeg ze met andere vrouwen uit haar dorp een opleiding over hygiëne bij de melkproductie. Zij maakten ook kennis met financiën en boekhouding. Samen hebben zij de COOPL-coöperatie opgericht, waarvan de uitrusting (blikken, potten en een koelkast) door Dierenartsen Zonder Grenzen ter beschikking werd gesteld. Dit initiatief is sterk verbonden met een verlangen naar emancipatie:

“Deze coöperatie heeft de vrouwen van Bwegera verenigd en dichter bij elkaar gebracht. Ongeacht de conflicten tussen de bevolkingsgroepen zijn we toch samengekomen om meer zelfstandig te worden met de verkoop van onze melk,” legt Jeanne uit.

Een positieve ervaring waar Jeanne nu veel hoop in stelt voor andere vrouwen in haar gemeenschap: “Ik ben een onafhankelijke vrouw nu, dankzij Dierenartsen Zonder Grenzen. Ondanks mijn ervaring met de verkoop van melk, heeft mijn zaak echt een boost gekregen na de begeleiding van deze NGO. Nu produceer ik melk van zeer goede kwaliteit die de klanten waarderen omdat alles schoon gebeurt, én ik kan geld besparen. In de komende jaren hoop ik dat de vrouwen van onze coöperatie op de radio kunnen komen om het bewustzijn te vergroten en andere vrouwen aan te moedigen zich bij de coöperatie aan te sluiten. Zo kunnen zij hun eigen leven in handen nemen. Dit is mijn hoop voor de toekomst.”

Meer vrouwenverhalen

Lees hier de verhalen van andere Afrikaanse vrouwen die van de veeteelt leven met de steun van Dierenartsen Zonder Grenzen en haar partners.