Vee behandelen tegen wormen, schurft en teken

Blog, Nieuwsberichten

Maar wat misschien nog mooier is zijn de mensen die dit landschap bevolken. Veeteelt in deze Karamojaregio bestaat hoofdzakelijk uit herders die met hun kuddes runderen en geiten door deze mooie maar droge streek trekken. Maanden regent het soms niet waardoor akkerbouw niet mogelijk is. Beetje raar dat nu net wij er zijn het water heeft gegoten en alles erg groen staat, een situatie die zich hier uiterst zelden voordoet. Volgens mij is deze pastorale manier van veeteelt ook de enige die hier mogelijk is, hoewel dit blijkbaar niet voldoende door de centrale regering in Kampala ondersteund wordt.

cahw10Het leukste van de dag waren ongetwijfeld de leuke gesprekken met Emmanuel, de lokale Oegandese dierenarts die voor Dierenartsen Zonder Grenzen werkt, maar zeker en bovenal de workshop met de lokale Community Animal Health Workers, waarbij we samen de dieren van enkele kudde-eigenaars hebben behandeld tegen wormen, schurft en teken. Parasietenbestrijding en management zijn hier zeker een belangrijk issue waar ook werk wordt van gemaakt. Mooi om te zien hoe veehouders met hun kudde zijn begaan en al hun dieren individueel kennen. Als in één georganiseerd team gingen de lokale dierenverzorgers samen met de Belgische dierenartsen aan het werk. Hierbij werden geen technische discussie over dosering, resistentievorming en preventie uit de weg gegaan. Hilarisch was het moment waarop Dominique een rectaal onderzoek voor drachtdiagnose demonstreerde. Dit was voor de lokale mensen du-jamais-vu! Een echte tovenaar was die Dominique die zomaar kon vertellen dat het rund in kwestie 2 maanden drachtig was, gewoon door zijn arm in de aars van die koe te steken!!

In de namiddag werd er een ‘les’ gegeven over diagnostische methoden en wormbesmettingen bij runderen. Vooral de slides met onze eigen Belgische witblauwe koeien trokken alle aandacht: zo’n dieren hadden ze nog nooit gezien, net varkens, hoe dik die waren! Alweer hilariteit.

cahw11Een fantastische dag vandaag waarbij niet alleen de lokale mensen iets hebben opgestoken maar ook wij: problemen van dierenartsen en veehouders hier zijn vergelijkbaar met die bij ons: proberen een inkomen te genereren met hun dieren om een menselijk bestaan op te bouwen. Dat daarbij vooral aandacht moet gaan naar dierziektenbestrijding en vooral ook preventie is een belangrijk universeel gegeven.

Koen De Bleecker