Van wanhoop naar hoop, van Niger naar Oeganda

Blog, Nieuwsberichten

We zouden maandag naar Niger vertrekken. Maar vrijdagavond om 20u, na een hele dag over-en-weer-gebel met het terrein, viel uiteindelijk het verdict: de reis moet geannuleerd worden. De hele West-Afrikaanse regio is op zijn hoede voor verdere gewelddadige acties, al sinds de aanslagen in Parijs. Wanhoop dat het zo moest lopen. Dat extremisten hele landen en steden gijzelen met hun geweld. Niet alleen ons, maar al onze medewerkers in Mali, Niger en Burkina Faso. En alle dierenartsen die vol enthousiasme willen uitwisselen met hun collega’s overzee. Zo spijtig. Aude en ik begonnen om 20u dan maar aan onze belronde naar Catherine, Dominique, Koen, Paul en Tiphaine. “Het gaat niet door.” Spijtig, maar wel te begrijpen. We mogen geen onnodige risico’s lopen.

Dus startten we ons ‘plan B’ op. We moesten voor maandag weten waar en wanneer we naartoe konden. Ik belde zaterdag Karolien op in Oeganda. “Het is zover, we kunnen niet meer naar Niger gaan.” Zij nam snel het heft in handen, overlegde met onze dierenarts Emmanuel, en zondagmiddag kregen we groen licht. We kunnen naar Oeganda gaan!

Opluchting bij iedereen, blijdschap dat we toch nog kunnen vertrekken, ook al is het niet naar Niger. De vliegtickets werden aangepast en zo geschiedde: we halen terug de valiezen boven, die we nog niet hadden gepakt. We kopen nog wat cadeautjes voor onze lokale collega’s, die we van onze boodschappenlijst hadden geschrapt. Oeganda, here we come!

Josti Gadeyne