Burundi: kansen voor lokale bevolking

Nieuwsberichten

Zoals in alle landen waar Dierenartsen Zonder Grenzen werkt, zetten we in op veeteelt. Want veeteelt is een bron van eiwitten en inkomsten, en het maakt met zijn mest de landbouw productiever. Vorig jaar startten we in Burundi, samen met onze partnerorganisatie UCODE-AMR, een aantal initiatieven op. Dit om de levensomstandigheden in de arme noordelijke provincie Ngozi te verbeteren.

Dieren voor kansarme families

Een belangrijke activiteit van het nieuwe ontwikkelingsprogramma is het uitbouwen van de kleinveeteelt in Ngozi. Zo schenken Dierenartsen Zonder Grenzen en zijn partnerorganisatie aan 700 zeer arme gezinnen elk 4 geiten. Omdat we de situatie van deze gezinnen duurzaam willen verbeteren, ondersteunen we hen nog met andere zaken: hokken voor de dieren, drie maanden gratis bijstand van onze dierenverzorgers, een moestuin en zaden, en plantjes om veevoedergewassen te kweken.

We geven hen ook opleidingen. Enerzijds leren ze hoe ze de geiten het best verzorgen en hoe ze de mest kunnen gebruiken voor hun akkers en om compost te maken. Anderzijds krijgen de gezinnen advies over evenwichtige voeding, gezinsplanning, de mutualiteit en leren ze lezen en schrijven – zaken die ze niet leerden omdat ze aan de rand van de maatschappij (over)leven. Binnen het jaar helpen deze families zelf al een ander kansarm gezin door hen 2 geiten van het eerste nest jongen te schenken.

Vrouwen sterker maken

In Burundi helpen we ook 600 kansarme vrouwen (meestal alleenstaande moeders) om hun inkomen duurzaam te verhogen. Zo steunen we bijvoorbeeld tien vrouwengroepen om een kippenkwekerij op te starten. Elke groep krijgt 10 hennen en 2 hanen, maar ook hulp bij het bouwen van een kippenren, kippenvoer, een opleiding over het houden van kippen en ondersteuning bij de verkoop van de gekweekte dieren. Zo kunnen de vrouwen beter zorg dragen voor hun kinderen en ook in de gemeenschap een steun en inspiratiebron zijn voor andere vrouwen.

Gezonde dieren, een beter leven

Ten slotte zetten we in de regio van Ngozi een netwerk op van dierenverzorgers. Maar liefst 3.000 veehoudersgezinnen varen hier wel bij. Want zo blijft hun kudde gezond en groeit ze goed aan. Hun kapitaal en inkomen stijgen. En zo krijgen 16.800 kinderen, vrouwen en mannen weer voldoende te eten en een beter leven.

Doe een gift

Wil je onze activiteiten ondersteunen? De arme veehouders in Burundi hebben jouw hulp hard nodig. Jouw gift van bijvoorbeeld € 40 is zelfs véél meer waard: dankzij subsidies van de Belgische overheid is een gift van € 40 wel € 100 waard – en fiscaal aftrekbaar!

> Ik schenk nu een geit online