‘To Which We Belong’ – filmavond in Gent op 24 november

Nieuwsberichten

Op donderdag 24 november vertonen we de film ‘To Which We Belong’ in de STUDIO SKOOP te Gent, gevolgd door een nagesprek over landbouw en natuur. De filmavond maakt deel uit van Food.Film.Fest., het jaarlijks filmfestival van Voedsel Anders dat laat zien dat ons voedselsysteem anders kan.

Registreer hier uw gratis ticket.

Conflict tussen landbouw en natuur: een universeel gegeven?

Of het nu gaat om de vernietiging van de Cerrado in Brazilië voor sojaproductie voor onze industriële veehouderij, ontbossing voor akkerbouw om een exponentieel groeiende bevolking te voeden in Centraal-Afrika, of de stikstofdepositie in natuurgebieden bij ons: conflict tussen landbouw en natuur lijkt wel een universeel gegeven. En maar al te vaak wordt hierbij met de vinger naar de landbouwers gewezen, en in het bijzonder naar de veehouderij. Is ons voedselsysteem per definitie nefast voor de natuur? Of kan het ook anders? Bestaat er zoiets als landbouw die hand in hand kan gaan met de natuur, of mogelijks zelfs de natuur kan herstellen?

Lees ook: Nieuw rapport roept op tot genuanceerder debat over veeteelt en klimaat

De film: ‘To Which We Belong’ (89′)

‘To Which We Belong’ volgt een nieuwe generatie landbouwers en veehouders die de conventionele praktijken die niet langer winstgevend of duurzaam zijn achter zich laten. Van de Verenigde Staten en Mexico tot in Kenya komen negen ranches, boerderijen en zelfs een zeeboerderij aan bod die tegen de stroom in gaan. Over één principe zijn de negen diverse landbouwers het eens: samenwerken met de natuur, in plaats van de natuur te onderdrukken, is voor hen de toekomst van de landbouw en voedselproductie.

Bekijk de trailer:

Het nagesprek (45′)

Na de film gaat Joost Dessein (professor Rurale Sociologie aan UGent) in gesprek met drie experten:

  • Kurt Sannen (agro-ecologisch veehouder bij Natuurboerderij Het Bolhuis),
  • Laurens De Meyer (auteur van ‘Moet er nog vlees zijn?’) en
  • Geert Janssens (professor Dierenvoeding aan UGent)

Elk vanuit hun eigen ervaringen en expertise geven ze extra duiding bij de uitdagingen waar ons globale voedselsysteem voor staat. Hoe kunnen we ons wereldwijde voedselsysteem vormgeven om het verlies aan biodiversiteit en de klimaatopwarming af te remmen? En welke rol kunnen wij als consument hierin spelen, zowel met onze individuele voedselkeuzes als met onze maatschappelijke stem? Daar hoopt ons expertenpanel u antwoord op te bieden.

Na afloop kan worden nagepraat bij een drankje in Skoop Café.

Praktische informatie

  • Donderdag 24 november om 19u30
  • Studio Skoop, Sint-Annaplein 63, 9000 Gent
  • Inkom: gratis
  • Registreer hier uw gratis ticket

Deze filmavond wordt georganiseerd in samenwerking met WWF, in het kader van #Eat4Change.