Teken de petitie voor een eerlijke melkprijs

Nieuwsberichten

De melkboeren in West-Afrika zitten met de handen in het haar. De melk die ze verkopen, brengt zo goed als niks meer op. Elke dag gooit wel een nieuwe, wanhopige veehouder de handdoek in de ring. Daarom start Dierenartsen Zonder Grenzen een petitie die oproept tot een eerlijke melkprijs voor de West-Afrikaanse melkveehouders.

Melkpoeder aan dumpingprijzen

Vandaag krijgen ze geen eerlijke melkprijs omdat Europese boeren, onder druk van een Europees beleid dat aanzet tot overproductie, hun melkoverschotten massaal in de West-Afrikaanse landen dumpen. Tegen een prijs die drie keer lager ligt dan de melk van de lokale veehouders. Het gaat bovendien vaak niet eens om echte melk, maar om afgeroomde poedermelk, aangelengd met palmolie.

Deze strijd kunnen de melkproducenten in West-Afrika gewoonweg niet winnen. Een groot deel van hen is al doodgeknepen door de oneerlijke concurrentie. Als we vandaag het tij niet keren, blijft binnenkort niets meer over van de lokale melkproductie in West-Afrika.

Schud Europa wakker

Om die reden start Dierenartsen Zonder Grenzen een petitie die de beleidsmakers in de Europese Unie wakker moet schudden. 

Onze oproep bevat drie speerpunten:

  • We vragen dat de Europese Unie onze melkboeren niet langer toestaat om hun overschotten te dumpen in West-Afrikaanse landen. Want dat betekent de doodsteek voor de melkveehouders daar. 
  • De Europese Unie moet de overproductie van melk een halt toeroepen en onze melkboeren dus niet langer onder druk zetten om steeds meer te produceren. Op die manier hoeven de Europese boeren hun overschotten niet te dumpen in West-Afrika. Zo krijgen ook de veehouders daar snel weer een eerlijke prijs voor hun melk
  • Ten slotte willen we dat de Europese landen de lokale productie, verwerking en distributie van melk in West-Afrikaanse landen extra ondersteunt. Want die lokale melkketen is een belangrijk element in de strijd tegen honger en armoede in Afrika.

Teken de petitie

Schaart u zich ook achter deze oproep? Onderteken dan vandaag nog de petitie op www.facebook.com/dierenartsenzondergrenzen. Hoe meer handtekeningen we verzamelen, hoe sterker onze oproep aan Europese beleidsmakers.

Doe een gift

Wilt u de West-Afrikaanse veehouders blijvend een duwtje in de rug geven? Steun dan Dierenartsen Zonder Grenzen met een gift en help deze Afrikaanse families met dieren, opleidingen, materiaal en dierengezondheidszorg. Dank voor uw steun.

> Ik doe nu een gift