Tanzaniaanse straathonden

Blog, Nieuwsberichten

Peter, die hier in Arusha werkt voor Dierenartsen Zonder Grenzen, komt ons oppikken. We brengen vandaag een bezoek aan Mbwa Wa Africa (dat betekent ‘Honden van Afrika’). De rit naar het hondenasiel duurt ongeveer een uur, maar onderweg kan ik mijn ogen de kost geven. Wat gisteren nog in duisternis verscholen lag, komt nu helemaal tot zijn recht. In het zand naast de moderne asfaltbaan werden huisjes en winkels opgetrokken en heerst een enorme bedrijvigheid.

In de dog shelter maken we kennis met Jens die samen met zijn vrouw Sandra in 2002 vanuit Duitsland aan een Afrikaanse roadtrip begon. Die tocht heeft geleid tot het oprichten van Mbwa Wa Afrika. Met de hulp van vrijwilligers en donaties wordt er gezorgd voor gewonde straathonden, worden vaccinatiecampagnes georganiseerd en brengen ze dierenwelzijn en -rechten onder de aandacht van de lokale Afrikaanse bevolking. We merken dat iedereen hier werkt met een enorme gedrevenheid. Op de terugweg naar de stad geniet ik opnieuw van de omgeving, maken we bedenkingen bij het werk van de dog shelter en vallen er enkele regendruppels.

Tijd nu om Arusha te verkennen en een beetje te toeristen. En als je toerist zegt, zeg je Masai market. Een overdekte markt met souvenirstalletjes. Veel onderscheid tussen de stalletjes, de verkopers en hun souvenirs is er niet. Geef mij dan maar de groentemarkt van Arusha met leuke muziek, veel volk en nog veel meer keuze aan fruit en groenten. Onze voorraad bananen en avocado’s voor de komende dagen in ‘the field’ is ingeslagen.

Lies Poppe