Students in a race to Uganda: Maak kennis met de finalisten!

Nieuwsberichten

Maak kennis met de 7 studenten Agro- en Biotechnologie die werden geselecteerd voor de finale van Students in a race to Uganda, georganiseerd in samenwerking met Broederlijk Delen. Elk maken ze kans om in september 2020 een educatieve uitwisselingsreis doorheen Oeganda te winnen. Tijdens de finale op zaterdag 2 mei strijden de finalisten om 1 van de 5 plaatsen op het vliegtuig en daar kan u hen een handje bij helpen!

 

Schrijf je hier snel in voor een zitje op finale.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Casper-Vandezande.jpgCasper Vandezande

Thomas More Hogeschool – Geel

Casper presenteert jullie welke rol digitale toepassingen kunnen spelen bij het verminderen van globale voedselverspilling en -verlies.  1/3 van al het voedsel dat voor menselijke consumptie wordt geproduceerd gaat jaarlijks verloren. Via digitale apps op mobiele telefoons kan dit verlies drastisch verminderd worden, zowel in het Noorden als het Zuiden. “We zouden de boeren verbinden met een online markt, zodat ze gemakkelijker klanten kunnen vinden voor hun producten,” legt Casper uit. “We zullen hen marktprijzen, realtime weersinformatie en informatie geven over hoe verschillende ziekten en plagen te behandelen.”

Margot Eeckhout

Thomas More Hogeschool – Geel

De zomer is nog niet begonnen en ons grondwater staat alweer te laag. “Gaan we hetzelfde krijgen als vorig jaar?”, merkt Margot bezorgd en terecht op. “Water is en blijft op veel vlakken een beperkende factor waar we zo optimaal mogelijk mee moeten leren omgaan. Zowel particulieren als bedrijven en landbouwers spelen hier een heel grote rol in en we zullen moeten samenwerken om hier een duurzame oplossing op te vinden. Gelukkig hebben wij moderne technologieën en wetenschappers die hierbij kunnen helpen. Maar wat in ontwikkelingslanden die niet over dezelfde middelen beschikken?” Dat legt Margot jullie uit op de finale.

Julie De Boeck

Thomas More Hogeschool – Geel

“Buy one, get two, throw away three!”, de slogan waarmee Julie ons wilt bewust maken van de hoeveelheid voedsel die dagelijks verspild wordt, en de impact die supermarkten en wij als consumenten erop hebben. Maar wordt er ook voedsel verspild in het Zuiden? “In het Zuiden zijn de concepten van voedselverlies en consumenten echter verschillend”, merkt Julie op. “Het meeste voedsel gaat er verloren lang voordat het op de markten arriveert. Een van de grootste oorzaken voor dit verlies zijn wilde dieren. Wat als we een platform creëren die boeren en natuurbeheerders samenbrengt, om de conflicten tussen mens en natuur aan te  kunnen pakken?” Hoe dat in z’n werk gaat, vertelt Julie jullie op de finale.

Lore Van Acker

Hogeschool VIVES – Campus Roeselare

Lore pleit voor verminderde, lokale en biologisch/ecologische vleesproductie en -consumptie. “Maar de veehouderij in het Noorden en het Zuiden is een heel ander verhaal”, merkt ze terecht op. “Ik pleit vooral voor oplossingen waarbij boeren die aan extensieve veeteelt doen, ondersteund en geholpen worden. Veeteelt die zo weinig mogelijk impact heeft op het klimaat en de natuurlijke bronnen zo weinig mogelijk uitput, maar de bevolking wel kunnen voorzien in hun dagelijkse behoeften. Wanneer de kuddes elk jaar genoeg toegang tot grondstoffen (gras, water en zorg) hebben, profiteren zowel mens als dier van een gezond klimaat en een gezonde kudde.” Kom meer te weten over Lore haar oplossingen voor boeren in het Zuiden op de finale.

Jennifer Acham

HOGENT

Bij het beschouwen van de volledige waardeketen van cacao, is het duidelijk dat kleinschalige boeren in het Zuiden aan het kortste eind trekken. “Vele cacaoboeren bewerken voortdurend nieuwe gronden voor cacaoproductie in een poging om de opbrengst te verhogen, terwijl deze voedsel had kunnen produceren om de lokale boeren in hun dagelijkse voeding te voorzien”, getuigt Jennifer die 3 jaar lang met cacaoboeren werkte in Kameroen. “Een van de meest nefaste aspecten waar deze boeren mee te kampen hebben, is de lage prijzen die ze krijgen voor hun cacaobonen. Als gevolg hiervan lijden ze het grootste deel van het jaar honger, blijven ze gevangen in armoede en kunnen ze zich niet verder ontwikkelen op een duurzame manier. Om de honger binnen deze gemeenschappen te verminderen en ook hun koopkracht te vergroten, is samenwerking tussen Noord en Zuid absoluut noodzakelijk.” Op de finale vertelt ze jullie hoe we het welzijn van deze cacaoboeren volgens haar kunnen verbeteren.

Maïté Devos

Hogeschool VIVES – Campus Roeselare

80% van de landbouwgewassen is afhankelijk van bestuiving door insecten, een essentiële dienst voor de landbouw en mensen die daarvan afhankelijk zijn. Verschillende onderzoeken toonden de laatste jaren een dramatische afname van deze insecten aan. “Een van de grote boesdoeners zijn gewasbeschermingsmiddelen, beter gekend als pesticiden”, duidt Maïté. “De veredeling van planten kan mogelijks helpen om minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Ook biologische landbouw kan een oplossing bieden om de biodiversiteit verhogen en daarmee deze insecten te beschermen. Verder biedt de bijenteelt ook heel wat mogelijkheden in het Zuiden om armoede tegen te gaan en ook de natuur te beschermen.” Maïté vertelt je er alles over tijdens de finale.

Heike De Wijngaert

Thomas More Hogeschool – Geel

Het Noorden houdt dezer dagen steeds minder het stuur in handen en vele organisaties dragen ook geleidelijk de formulering van ontwikkelingsdoelstellingen over aan het Zuiden. “Belangrijk,” vindt Heike, “in de plaats van mensen in het Zuiden te gaan vertellen hoe ze het volgens ‘ons’ beter kunnen of horen te doen, lijkt het mij beter om mensen van toegang tot informatie te voorzien om hen zelf tot mogelijke inzichten en oplossingen te laten komen. Oplossingen die door de lokale bevolking worden bedacht, lijken me een grotere kans op slagen te hebben. Wie weet beter of iets zal werken in een dorp dan de mensen die er dag in, dag uit leven?” Hoe Heike daarmee voedselproblemen denkt op te lossen, dat hoor je op de finale!

Inschrijven voor een zitje op de finale, dat kan hier.