Students in a race to Uganda: De Winnaars!

Nieuwsberichten

Na een ellenlange race en spannende finale, is het zover. De 5 winnende studenten Agro- en Biotechnologie zijn bekend. Casper, Julie, Jennifer, Maïté en Heike gaan samen met Dierenartsen Zonder Grenzen en Broederlijk Delen voor 2 weken op educatieve uitwisselingsreis naar Oeganda!

 

Hoe het allemaal begon

In oktober 2019 werd het startschot gegegeven. Dierenartsen Zonder Grenzen en Broederlijk Delen gingen samen met de Hogeschool VIVES, Thomas More Hogeschool en HOGENT op zoek naar geëngageerde studenten Agro- en Biotechnologie die zich wilden inschrijven voor “Students in a race to Uganda”.

Hun opdracht was niet simpel! Ze werden gevraagd een antwoord te zoeken op het belangrijke actuele vraagstuk “hoe we halverwege deze eeuw 10 miljard mensen kunnen voeden zonder dat de impact van ons landbouw- en voedselsysteem de milieugrenzen overschrijdt”. 

De race werd ingezet met creatieve, zelfontworpen posters waarin de studenten een globaal voedselprobleem naar keuze aankaartten. Na een eerste selectie brachten de studenten in een volgende ronde oplossingen in beeld in door hen zelfgemonteerde video’s. Voor de laatste etappe van de race, de finale, analyseerden ze de rol die ontwikkelingssamenwerking kan spelen bij het oplossen van de door hen gekozen voedselproblematiek.

Iets gemist? Herbekijk alles hier.

De winnaars

Casper Vandezande, student Biotechnologie aan de Thomas More Hogeschool te Geel.

Met zijn innovatieve, vooruitstrevende en goed uitgewerkte ideeën om voedselverliezen en -verspilling tegen te gaan door middel van digitale apps voor mobiele telefoons, is Casper voor ons een terechte winnaar. Tijdens de reis doorheen Oeganda zullen de winnende studenten ook te weten komen in hoeverre ze daar reeds technologie inzetten voor het verbeteren van de landbouw en veeteelt. 

Julie De Boeck, studente Dierenzorg aan de Thomas More Hogeschool te Geel.

Dat Julie haar hart volgde bij haar studiekeuze mag duidelijk zijn. Haar passie voor dieren bewees ze met de diervriendelijke oplossingen die ze voorstelde om de schade aan gewassen door primaten te beperken. In Oeganda zullen de studenten ook leren hoe de lokale bevolking er aankijkt tegen en omgaat met wilde dieren.

Jennifer Acham, studente Landbouw aan de HOGENT.

Bij wie het zeker en vast niet aan motivatie ontbreekt om een verschil te maken voor kleinschalige boeren in het Zuiden, is Jennifer. Het is dan ook haar ambitie om later als landbouwkundige aan de slag te gaan binnen de ontwikkelingssamenwerking. Het feit dat Jennifer zelf Afrikaanse is, er opgroeide en ook 3 jaar lang werkte als landbouwvoorlichtster voor cacaoboeren in Kameroen, is zeker een extra troef voor een succesvolle carrière in de ontwikkelingssamenwerking. In Oeganda zullen de studenten ondervinden hoe verschillende landbouwkundige ontwikkelingsprojecten precies georganiseerd zijn.

Maïté Devos, studente Agro-Industrie aan de Hogeschool VIVES te Roeselare.

Dat Maïté voor een belangrijk en actueel thema koos, is wellicht een understatement. Door de dramatische afname van bestuivende insecten aan te kaarten en er ook een verscheidenheid aan direct inzetbare en praktische oplossingen voor aan te reiken, heeft ze haar plaatsje in het team van winnende studenten dubbel en dik verdiend. Hoe de bijenteelt er in Oeganda uit ziet en of ook daar een afname aan bestuivende insecten plaatsvindt, dat ontdekken de studenten zeker tijdens hun uitwisselingsreis.

Heike De Wijngaert, studente Dierenzorg aan de Thomas More Hogeschool te Geel.

Met een gedurfd thema als ggo’s, waagde Heike zich een beetje op glad ijs, maar haar vastberadenheid en vermogen om dit op genuanceerde wijze te brengen, maakte haar net een van de sterkste kandidaten. Dat Heike voor ons een winnaar is, staat dan ook als een paal boven water. Het debat over ggo’s vindt ook zeker in Oeganda plaats en het thema komt sowieso aan bod tijdens de educatieve reis doorheen het land.

Het mag dus duidelijk zijn dat onze 5 winnaars de hoofdprijs dubbel en dik verdiend hebben en we zijn dan ook fier dat we met deze knappe koppen binnenkort naar Oeganda kunnen trekken.