Students in a race to Uganda: De Finale

Nieuwsberichten

7 studenten Agro- en Biotechnologie werden geselecteerd voor de finale van Students in a race to Uganda. Elk maken ze kans om in september 2020 een educatieve uitwisselingsreis doorheen Oeganda te winnen. Tijdens de reis zullen de winnaars er ontdekken hoe de landbouw, veeteelt en diergeneeskunde werkt en wat de verschillen en gelijkenissen zijn met België. Tijdens de finale op zaterdag 2 mei strijden deze finalisten om 1 van de 5 plaatsen op het vliegtuig en daar kan u hen een handje bij helpen!

Wees er snel bij en verzeker u hier van een gratis zitje.

Het programma

Na het welkomstwoord door de organiserende ngo’s Dierenartsen Zonder Grenzen en Broederlijk Delen, nemen de studenten het woord. Tijdens de eerdere rondes kaartten ze reeds hun gekozen voedselproblematiek aan door middel van een zelf-ontworpen poster en brachten ze hiervoor mogelijke oplossingen in beeld aan de hand van een zelf-gemonteerde video. Tijdens de finale presenteren ze u, gedurende een korte talk van 10 minuten per student, welke rol ontwikkelingssamenwerking kan spelen bij het oplossen van hun gekozen voedselproblematiek. 

14u00: Welkomstwoord

14u30: De studenten aan het woord

16u15: Pauze & beraadslaging jury

16u45: Prijsuitreiking

Woon de finale (digitaal*) bij

*Vanwege de coronapandemie zal de finale van de inmiddels derde editie van deze wedstrijd dit jaar uitzonderlijk digitaal doorgaan en wordt de te winnen uitwisselingsreis mogelijks uitgesteld.

Steven Vromman, beter bekend als Low Impact Man, staat ons vanuit zijn woonkamer bij als presentator. Hij vindt het persoonlijk heel belangrijk bewust met voeding om te gaan, want dit kan tot een derde van je ecologische voetafdruk uitmaken. “Zo eet ik geen dieren en let ik er op zoveel mogelijk lokaal via de korte keten te kopen. Wat producten als chocolade of koffie betreft kies ik steeds voor fair trade en zoveel mogelijk bio”, getuigt de Low Impact Man. “Verder is het belangrijk afvalarm te winkelen en rekening te houden met de seizoenen. Tenslotte probeer ik voedselverspilling helemaal te vermijden. Dit zijn acties die de meeste mensen kunnen doen, en bijdragen aan een meer ecologisch en sociaal voedselsysteem.”

Onze vijf-koppige en streng maar rechtvaardige jury zal de finalisten even duchtig aan de tand voelen door hen te ondervragen in het Engels. Deze jury bestaat uit:

    • Xavier Gellynck (professor UGent, Vakgroep Landbouweconomie)
    • Hendrik Vandamme (voorzitter ABS)
    • Esmeralda Borgo (coördinator Voedsel Anders & Beleidsverantwoordelijke BioForum)
    • Suzy Serneels (beleidsmedewerker Voedsel – Broederlijk Delen)
    • Victoria Tüllmann (dierenarts & ambassadrice Dierenartsen Zonder Grenzen)

Samen met de jury, kan ook u helpen beslissen wie met ons naar Oeganda gaat. Dit kan door de finale digitaal bij te wonen en te stemmen op uw favoriete kandidaat!

Wees er snel bij en verzeker u hier van een gratis zitje op de finale.