Studenten bezoeken het Transitiefestival in Gent

Nieuwsberichten

De Vooruit in Gent herbergde afgelopen dinsdag allerlei lezingen, workshops en debatten, die elk op zich te maken hadden met die transitie. Ze waren in drie thema’s opgedeeld: een rechtvaardige energietransitie, agro-ecologische landbouw en de financiering van de transitie.

De klimaatverandering, vader van alle problemen

Peter Tom Jones, milieuwetenschapper aan de KU Leuven, opende het transitiefestival. Hij zette de ecologische stand van zaken op een rijtje. Er vielen woorden als onze ‘planetaire grenzen’ die overschreden worden, en transitie als ‘glocaal’ thema, dus zowel lokaal als globaal, want de wereld is immers ons dorp. Hij onthaalde applaus bij zijn interpretatie van ‘climate change, the mother of all problems’, dat hij vrij vertaalde als ‘de vader van alle problemen’, omdat hij ze beschouwt als gevolg van het mannelijke denken. Kortom, het startschot was gegeven en de festivalgangers vlogen uit naar een wirwar van zalen.

Aan de reacties en vragen van het publiek viel vaak af te leiden hoe actief en scherpzinnig de aanwezigen waren. Sommigen stonden net zelf in de startblokken van eigen initiatieven, anderen zochten gelijkgestemden, dan waren er ook die wat inspiratie kwamen sprokkelen voor hun dagdagelijkse leven.

Wilde je de financiële wereld doorgelicht zien? Of liever wat tips om een eigen permacultuurtuin aan te leggen of aan stadslandbouw te doen? Van plan om een project op te starten en maar wist je niets over crowdfunding? Wil je duurzamer winkelen? Wat doen energiecoöperaties? En wat denken Vera Dua (Bond Beter Leefmilieu), Piet Vanthemsche (Boerenbond), Chris Morris (FEVIA), Gert Engelen (Vredeseilanden) of Philippe Lamberts (europarlementslid & manager bij IBM) daarover? Het festival trachtte op heel wat vragen een antwoord te bieden.

Crunchy meelwormen

Er werd lustig door de gangen geflaneerd, van zaal tot zaal, en tussendoor kon je nog wat meepikken op de transitiemarkt. Er stonden allerlei standjes met initiatieven zoals vegetarische maaltijden, spullen lenen bij mensen in je buurt, duurzame kredietverlening, tuinieren in de stad… De festivalgangers staken duurzame ideetjes op en voor wie durfde lagen er insectenversnaperingen: chocolade met crunchy meelwormen of een knapperig sprinkhaanhapje.

De Duitse socioloog Harald Welzer sloot het transitiefestival af met zijn bedenkingen over de reactie van onze maatschappij op klimaatverandering. Achteraf kon iedereen op de receptie nog nakeuvelen over wat ze hadden opgestoken.

Nu staat ons nog één ding te doen, of zoals Peter Tom Jones ons ’s ochtends meegaf:

“We weten waar we naartoe willen, we weten hoe we er moeten geraken, nu rest ons enkel nog écht tot actie te komen.”