Achter de schermen in Karamoja: rondleiding in de kraal

Blog, Nieuwsberichten

Met takken en scherpe struiken hebben de herders een soort doolhof gebouwd waarin ze de koeien en geiten ’s nachts opsluiten. In dit doolhof slapen de veehouders ook zelf. Er is een kampvuur waarrond de volwassenen liggen en een hut waarin de kinderen en eventueel ouderen onderdak vinden. In de kraal zijn zowel de herders als de dieren beschermd voor eventuele aanvallen van buitenaf.

’s Morgens staan ze vroeg op en melken ze de dieren om zichzelf te kunnen voeden. In het droogseizoen, als er voor het vee nog weinig water en voedsel te vinden is, valt de melkproductie wat stil. Om dan voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, wordt er van de koeien bloed afgetapt. Het bloed wordt langzaam geroerd en dit stolsel bakken ze op het kampvuur om zo op te eten. De rest van het bloed wordt gemengd met de beschikbare melk en opgedronken. Volgens ons schema is het de bedoeling dat we dit allemaal kunnen meemaken, maar we kunnen de kraal niet direct vinden, waardoor we een halfuurtje te laat aan komen. Op die manier missen we het melken, maar dat vind ik niet zo erg. Bezoekers krijgen namelijk altijd een slokje aangeboden en ik zou het moeilijk hebben gevonden om te weigeren.

Toekomstvoorspelling in darmpakket

Wat we wel nog kunnen meepikken, is de toekomstvoorspelling door de kraalleider. Hij heeft vannacht namelijk een visioen gehad; hij moet een bruine geit met witte bles doden om de ingewanden te kunnen lezen en de nabije toekomst te kunnen voorspellen. Hetgeen hij leest in het darmpakket van de geit is erg onrustwekkend. Hij ziet een vijandig voertuig naderen en verschillende herders die zullen sterven. Gelukkig is de oplossing ook te lezen in diezelfde ingewanden: ze moeten een lang touw rond de hele kraal aanbrengen. Hierover wordt naarstig gediscussieerd om de werkzaamheden zo snel mogelijk te kunnen starten. Ondertussen zoeken ze ook contact met de eigenaar van een bepaalde andere geit (de herders zijn niet steeds de eigenaar van de dieren, maar werken in opdracht), om de lezing te kunnen herhalen en de slechte voorspelling hopelijk te neutraliseren. Het hele proces veroorzaakt duidelijk onrust in de groep. Ze zijn volledig mee met wat de leider zegt en er is geen spoortje van scepsis te bespeuren. We proberen er een beetje in mee te gaan en hen gerust te stellen, maar ik denk dat ze pas echt gerust zullen zijn als zowel het touw als de tweede geit geregeld zijn. Die tweede geit mag trouwens pas geslacht worden als de eerste helemaal opgegeten is! Ze hebben nog wat werk voor de boeg…

We krijgen een rondleiding in de kraal en ondertussen heeft Elisa haar fotocamera in de handen van een van de kraalleden geduwd. Ze vinden het fantastisch en vooral hilarisch om foto’s te nemen en diezelfde foto dan terug te zien op het schermpje van de camera. Het toestel blijft geconfisqueerd tot we weer vertrekken en levert een reeks foto’s op vanuit een interessant oogpunt. Ook de chocolaatjes die we uit de rugzak toveren, vallen in de smaak. Ze veroorzaken zelfs wat onrust. Netjes in de rij op je beurt wachten, is er duidelijk niet bij. Het recht van de sterkste heerst in de kraal…

Een pijnpunt is de algemene gezondheid van de dieren. Er heersen wat problemen en vooral anaplasmose en trypanosomose zijn op dit moment een probleem. De herders kopen wel wat medicatie in de veterinary drugstores die je hier en daar vindt, maar hun kennis en kunde is volgens mij onvoldoende om dit op een goede manier aan te pakken. Het is blijkbaar ook al drie maanden geleden dat er nog een dierenverzorger geweest is. Dit zou beter moeten kunnen…

Inge Jansen