Rwanda: méér dan duizend heuvels

Blog, Nieuwsberichten

Op onze eerste dag verraste Laurence ons allemaal met de legendarische quote: “Hoe komt het dat zijn ballen blauw zijn?” U vraagt zich natuurlijk af waarover ze het had? Daarover later meer…

Toen we woensdagavond landden in het reeds donkere Kigali, vroegen we ons af hoe het er de volgende dag uit zou zien. Hoewel we enkel lichtjes zagen, werden we verwelkomd door tropische zwoele geuren. Afrika ruik je. En ook de smaak zit raak, zo’n Rwandees biertje is best lekker. We overwegen reeds om de lokale Mützig in België te importeren.

De volgende ochtend ontsluierde Rwanda zich geleidelijk. Het werd ons direct duidelijk waarom men dit het land van de duizend heuvels noemt. Met z’n zevenen knus in de jeep doorkruisten we groene valleien met rijst en bananenplanten, in schril contrast met de dorre flanken. Langs de weg liepen schoolkinderen in uniform, boeren, handelaars met hun goederen, geitjes, en nog veel meer. Hoe ver zouden ze nog moeten?

We slalomden ons een weg langsheen brommers en fietsers, richting Butare. Daar maakten we kennis met het team van Dierenartsen Zonder Grenzen. We ontmoetten er ook enkele Belgische konijnen. Die worden gekruist met lokale rassen en de jongen worden uitgedeeld aan Rwandese families.

Na het zien van deze voor ons alledaagse diersoort, werd het voor ons tijd om de wildernis op te zoeken. Phocas bracht ons holderdebolder doorheen het bos op zoek naar wilde dieren. Algauw kwam een groep aapjes op ons pad. Deze ontmoeting leidde tot de reeds legendarische quote “Hoe komt het dat zijn ballen blauw zijn?”.

Vervolgens zetten we ons avontuur voort. Al snel werd duidelijk dat Rwanda meer is dan het eenzijdig beeld van armoede. Na een buurt vol kleine hutjes reden we ook villawijken voorbij. We zagen enerzijds kinderen in versleten kleren, maar anderzijds ook mensen in prachtige trouwkledij. Arm of rijk, is het wel zo gemakkelijk op te delen? Wat is armoede in een land als Rwanda? Dat is een vraag waarop we de komende week hopelijk antwoord gaan vinden.

Kim van de Wiel

Het project Students for Sustainable Agriculture kwam tot stand met de steun van de Vlaamse Overheid.