Ruby rush

Blog, Nieuwsberichten

We zien vandaag niet enkel kippen en geiten, we maken ook kennis met een groep die ondersteund wordt in het houden van bijen. Het Maisha Bora-project heeft voor deze groep vier verbeterde bijenkasten voorzien waardoor de Masai, die het van oudsher gewoon zijn om bijen te houden, dit nu ook op grotere schaal kunnen toepassen.

Graven naar robijnen

Tanzania is rijk aan kostbare grondstoffen. We rijden door een regio waar mijnbouw de nieuwe business geworden is. De huizen zijn hier groot en luxueus. Op straat worden edelstenen gewogen en geld geteld. Maar de mijnbouw is ook een aanslag op het landschap en het grasland dat de kuddes zo nodig hebben. We nodigen onszelf min of meer uit om een mijn te bezoeken. Hier graven ze naar robijnen en de mijnwerkers laten ons maar wat graag zien hoe ze te werk gaan. Ik knijp toch liever even mijn ogen dicht wanneer de mijnwerker samen met zijn karretje 90 meter naar beneden getakeld wordt.

Ons terreinbezoek zit er nu echt op. Bij een ‘Kilimanjaro’ en nyama choma (gegrild vlees) nemen we afscheid van de mensen die ons de voorbije dagen begeleid hebben en keren we terug naar het hotel in Arusha. Voor ik in bed kruip geniet ik van een warme douche en overloop ik in gedachten nog even de indrukken van de voorbije dagen.

Lies Poppe