Plastic zakjes vormen gevaar voor vee

Nieuwsberichten

In Niamey en Ouagadougou is er geen ontkomen aan: grote lanen, kleine steegjes of open vlaktes. Overal stapelt plastic afval zich veelvuldig op. Maar niet alleen in de grootsteden is plastic alomtegenwoordig in het straatbeeld. Ook in de kleinere stadjes en zelfs op het platteland slingeren duizenden restanten van plastic zakjes rond. Uit een studie van de Belgische Technische Coöperatie (BTC) en het Burkinese ministerie voor Milieu blijkt dat 20 procent van de patiënten in het ziekenhuis in Ouagadougou lijdt aan ademhalingsproblemen veroorzaakt door de slechte luchtkwaliteit in de stad. Het openbaar verbranden van plastic is een van de grootste boosdoeners, klinkt het.

Plastic in de stad verstopt kanalen wat tot overstromingen leidt tijdens het regenseizoen en bovendien vormen deze zakjes kleine waterbassins en dus een ideale broeihaard voor de (malaria)mug.

Blokkeert spijsvertering

Deze plasticvervuiling is niet alleen schadelijk voor de mens, ook het vee lijdt er onder. Vooral geiten en schapen gaan tussen het afval op zoek gaan naar voeding, en wegens gebrek aan gras, werken ze plastic naar binnen. Dit zorgt voor ernstige ondervoeding, want de dieren nemen geen enkele voedingsstof op. In ernstige gevallen blokkeert het plastic het spijsverteringsstelsel onmiddellijk, waardoor de dieren op korte tijd sterven.

Uit recente studies blijkt dat in Burkina Faso dertig procent van het vee overlijdt aan de gevolgen van een overvloed van plastic in de maag. En ook in Niger is het probleem, zeker niet minder groot.

Maaginhoud van een ziek schaap

“De laatste tien jaar krijgen we steeds vaker zulke klachten”, vertelt onze lokale collega Wattara uit Niger. De foto’s die hij nam in het Nigerese stadje Dosso, spreken boekdelen. “We moesten dit schaap onmiddellijk opereren. Zijn maag was voor een derde gevuld met plastic.”