Perspectives on Pastoralism – filmfestival en fototentoonstelling in Brussel op 8 december

Nieuwsberichten

Op 8 december in de Cinema Galeries wijden we een avond aan rondtrekkende veehouderij, ook wel het pastoralisme genoemd. De vertoning kadert binnen ‘Perspectives on Pastoralism’, een filmfestival dat in 2019 ontstond met als doel meer begrip en erkenning voor deze ondergewaardeerde levensstijl te verkrijgen. Na een succesvolle eerste editie met talrijke vertoningen in heel Europa, is het festival terug met 18 nieuwe films om zijn catalogus te verrijken.

Vier daarvan vertonen we op 8 december in Brussel. ‘An afternoon on the pasture’ (Hongarije, 2022) biedt een kijk op het dagelijks leven van László, een traditionele Hongaarse herder die zijn kudde dicht opeengepakt over het landschap laat bewegen. ‘Cowherds of the Savannah’ (Oeganda, 2021) neemt u vervolgens mee naar het noordoosten van Oeganda, waar Karamojong-herders erin slagen de droogste vezels om te zetten in vlees en melk, terwijl ze worstelen met regelmatige uitbraken van epidemieën en conflicten. ‘Shepherds of the Deccan’ (India, 2022) volgt de Dhangar-nomaden op het Deccan-plateau in het midden van India, waar ze geconfronteerd worden met de steeds grotere dreiging van klimaatverandering. Tot slot verkent ‘Bayandalai: lord of the Taiga’ (Mongolië, 2018) het grootste woud op aarde door de ogen van een rendierherder in het noorden van Mongolië.

Meer informatie over de films en de volledige catalogus op www.pastoralistfilmfestival.com

Deskundigen uit 3 continenten aan het woord

Na de vertoning hebben we sprekers uit drie continenten uitgenodigd om de films te bespreken en hun eigen ervaringen met pastoralisme te delen met het publiek. Nitya Ghotge, dierenarts, auteur en filmmaker, komt uit India om haar film ‘Shepherds of the Deccan’ te presenteren en de uitdagingen van de herders toe te lichten. Emmanuel Emaruk, onze landendirecteur in Oeganda, is geboren in Karamoja, waar het hoeden van vee het voornaamste middel van bestaan is. Al meer dan tien jaar ontwikkelt hij samen met de lokale bevolking projecten om de veehouderij en de dierengezondheidszorg te verbeteren. Tot slot hebben we het genoegen Michele Nori te verwelkomen, een tropische landbouwkundige en socioloog die de afgelopen 25 jaar heeft gewijd aan de studie van agro-pastorale levenswijzen.

Fototentoonstelling: An Uncertain World

Toegenomen marktvolatiliteit, de klimaatcrisis, snelle technologische veranderingen, de verspreiding van een pandemie – het is moeilijk om de realiteit bij te houden. En pastoralisten worden verre van gespaard. Hoe navigeren zij door zo’n onzekere wereld? Daarover gaat de fototentoonstelling ‘An Uncertain World’, die in de tentoonstellingsruimte van de cinema wordt gepresenteerd. Via een gecureerde selectie foto’s nodigen wij u uit om te ontdekken hoe zij onzekerheid omarmen om de uitdagingen van een turbulente wereld aan te gaan.

Programma

  • 18u00: Openingstoespraak fototentoonstelling
  • 19u00: Welkomstwoord filmfestival
  • 19u15: Start van de filmvertoning
  • 20u35: Panelgesprek en Q&A met Emmanuel Emaruk (directeur voor Dierenartsen Zonder Grenzen in Oeganda), Michele Nori (PASTRES-hoofdonderzoeker) en Nitya Ghotge (dierenarts en filmmaakster uit India), gemodereerd door Koen Van Troos
  • 21u15: Receptie in de tentoonstellingsruimte

Praktische info

  • Donderdag 8 december vanaf 18 uur
  • In Cinema Galeries (Koninginnegalerij 26, 1000 Brussel)
  • Het evenement gaat door in het Engels.
  • Het evenement is gratis, maar u wordt verzocht zich hier in te schrijven

Dit evenement wordt gezamenlijk georganiseerd door Dierenartsen Zonder Grenzen, de Coalition of European Lobbies for Eastern African Pastoralism (CELEP) en het onderzoeksprogramma PASTRES (Pastoralism, Uncertainty and Resilience: Global Lessons from the Margins).