Zuinige ovens bouwen

Blog, Nieuwsberichten

We werden verdeeld in dezelfde groepen als gisteren en keerden de rollen om. Deze keer ging het dus richting Nyanza, waar we de begunstigden van Dierenartsen Zonder Grenzen zouden helpen bij het bouwen van een verbeterde oven. Dat is een oven van klei, die veel minder hout verbruikt tijdens het koken. We mengden klei met houtzaagsel en stampten alles goed door elkaar met behulp van grote knuppels. Valentine, Maya en heel wat kinderen gebruikten ook hun voeten, net als Jonathan… maar alleen voor de foto. Zodra het mengsel klaar was, brachten we het naar het huis van de begunstigden om er worsten van te maken. Die worden rond een interne structuur gelegd die bestaat uit stammen van bananenbomen. Achteraf worden ze er weer uit gehaald.

Grappige anekdote: Valentine, journaliste van La Libre Belgique, wou even tegen een muur leunen, maar de muur bleek een gordijn te zijn en ze belandde op de grond. Oeps!

Na een lekkere picknick gingen we terug naar Butare om het etnologisch museum van Rwanda te bezoeken, waar je de geschiedenis van het land kan ontdekken. Onze gids Alphonsine slaagde erin om de tradities van het ‘volk van de duizend heuvels’ te doen herleven via tal van voorwerpen uit het dagelijks leven in het Rwanda ivan toen. Op een bepaald moment moesten de mannen zelfs hun oren dichtdoen, zodat ze de vrouwen een eeuwenoud geheim kon verklappen. Heel mysterieus allemaal…

Na een kort bezoekje aan de souvenirwinkel en een demonstratie van het onderhandeltalent van mevrouw Beauraind gingen we terug naar het hotel. Te voet en in de regen, dankzij Jonathan, die zo slim was geweest om de chauffeur weg te sturen. Wat een avontuur!

To be continued…

PS: Terwijl we dit artikel aan het schrijven waren, werden we aangevallen door een ‘vliegende kakkerlak’. Dank aan mevrouw Beauraind, die ons wist te redden met de juiste reflex!

Gauthier en Loïc

In het kader van Move with Africa, een initiatief van de Franstalige krant La Libre Belgique, reist een groep leerlingen van het Collège de Bellevue uit Dinant naar Rwanda.