Op het terrein

Blog, Nieuwsberichten

In het dorp aangekomen, worden we uitgenodigd op het gemeentehuis waar vanaf vandaag ook mijn naam in het gastenboek prijkt.

Passing on the gift

Onze terreinbezoeken staan in het teken van de Koop een geit-actie en het werk dat Dierenartsen Zonder Grenzen verricht binnen het Maisha Bora-project. We maken kennis met Rebecca en de Masai-vrouwen van haar groep. Rebecca leert haar groep om kippen te houden, te kweken met de kippen en de eiproductie te verhogen. Om kuikens te beschermen tegen wilde katten en koude nachten, worden ze in brooders grootgebracht. Volgens het passing on the gift principe hebben verschillende vrouwen van de groep ondertussen al een eigen ren vol kippen, waar ze het werk kunnen verderzetten. Door het succes van Rebecca’s groep met de kippen, ontvingen ze ook geiten. Waar het houden van kippen nieuw is voor Masai, zijn geiten iets wat ze al altijd gekend hebben. Masai zijn trots op hun geiten, het is hun rijkdom. Een verbetering van het ras maakt de geiten kostbaarder en de opbrengst uit melkproductie groter.

Voor we het dorp verlaten brengen we nog een bezoek aan de school. Het Maisha Bora-project voorziet er een moestuin waar de schoolkinderen groenten en fruit leren telen en verwerken in de schoolkeuken. We kunnen de school niet verlaten zonder ook daar onze naam te vereeuwigen in het gastenboek.

Op zoek naar zebra’s

Een heerlijke picknick met een prachtig uitzicht doet ons beslissen om op de terugweg op zoek te gaan naar zebra’s. Giraffen zagen we gisteren immers al. ’t Zijn de Masai-ogen van Thomas, onze lokale gids die werkt voor Dierenartsen Zonder Grenzen, die als eerste de zebra’s in het vizier krijgen. Voor mij lijken het op dat ogenblik gewoon nog witte stippen en zelfs met mijn verrekijker kan ik niet zeggen of het om zebra’s, dan wel om geiten gaat. Wat een rit, maar ’t waren zebra’s.

Veemarkt

Op de wekelijkse markt in Ketumbeine zien we hoe waardevol het vee voor de Masai is. Masai komen hier van heinde en verre samen om hun vee te verhandelen, een echte mannenaangelegenheid. Rondom de veemarkt hebben de vrouwen plaatsgenomen en stuk voor stuk proberen ze ook iets te verdienen met de verkoop van zakjes rijst en suiker. ’t Zou mooi zijn om Rebecca hier haar eieren of zelfs wat kippen te zien verkopen.

Aan het einde van de dag keren we terug naar het guesthouse voor een frisse douche, een lauwe pint, veel rijst en kip.

Lies Poppe