Ontmoeting met leerlingen landbouw en diergeneeskunde

Blog, Nieuwsberichten

We komen in één stuk aan, maar met pijnlijke billen. Geen tijd om even de benen te strekken, want daar is de school van Butare al. We maken er kennis met de afdelingen bosbouw, landbouw en diergeneeskunde. De directeur staat ons op te wachten. Iedereen krijgt een maatje om mee samen te werken in de verschillende afdelingen. Per twee mogen we de praktische en theoretische lessen volgen. We worden ondergedompeld in het Engels in een klas van 40 leerlingen. De communicatie verloopt soms moeizaam (het Rwandese accent is heel anders dan het Belgische), maar we vinden genoeg boeiende onderwerpen om over te praten. Nadien komen we allemaal terug samen om België voor te stellen, Dinant en natuurlijk onze school.

P3030503

De Rwandezen hadden graag de speculaas geproefd die we speciaal voor hen hadden meegebracht, maar dankzij een uitgehongerde Aline bleven er alleen nog wat kruimels over… Met een lege maag (behalve voor Aline) begaven we ons naar de refter voor een typische maaltijd. Op het menu staat rijst, bonen en bananen. Wij dachten dat we grote eters waren, maar dat was buiten de Rwandezen gerekend!

Nadien maken we een korte wandeling op het terrein van de school (68 ha…). We komen langs rijstvelden en moeten lachen wanneer drie leerlingen in de modder vallen. Hun schoenen hebben ineens een heel andere kleur!

P3030573

Vuile schoenen of niet, bij onze terugkomst op de school is het tijd voor een fotosessie. We voelen ons echte vip’s! De vrouwelijke sterren staan al klaar voor een volleybalwedstrijd op de tonen van Stromae. Nadat zij het beste van zichzelf gegeven hebben, helpen Laura en de Rwandezen ons om onze score op te krikken tijdens het voetballen, voor de 850 leerlingen van de school. Een ‘vriendschappelijke’ wedstrijd volgens hen, maar ons leek het eerder de wereldbeker in Brazilië, temperatuur incluis! Laura klopt de mannen bij het voetbal en krijgt luid applaus voor haar topprestatie.

P3030614

Om 17:30 u heffen we het glas op onze nieuwe vrienden en geven hen de typische Belgische souvenirs die we voor hen meegebracht hebben. Dan is het tijd om afscheid te nemen. Op de terugweg stoppen we nog op de markt van Butare om er de lokale specialiteiten te ontdekken. De dag wordt in schoonheid afgesloten op het terras van het restaurant op de hoek.

Moe maar enthousiast gaan we slapen onder ons muskietennet. Morgen is het werken geblazen!

Aline en Maya

In het kader van Move with Africa, een initiatief van de Franstalige krant La Libre Belgique, reist een groep leerlingen van het Collège de Bellevue uit Dinant naar Rwanda.