Mwaramutse België!

Blog, Nieuwsberichten

Eens de luchthaven uit, worden we opeengepakt in een ‘disco-bushtaxi’ die uit een ander tijdperk lijkt te komen… Het Rwandese tijdperk, blijkbaar. We verkennen snel het hotel en worden daarna op sleeptouw genomen naar de bar La Bonne Source, de place-to-be in Kigali. Een verfrissend drankje brengt heil in een letterlijk en figuurlijk warme omgeving. Maar de vermoeidheid van de reis slaat toe en we zoeken al snel onze kamer op voor een korte nacht.

Om 6:00 ’s ochtends schijnt de zon onze kamers binnen en is het tijd om te ontbijten. Voor de mama’s: maak jullie geen zorgen, we houden elkaar in het oog en zorgen ervoor dat we goed eten! Na het ontbijt maken we een korte wandeling. De Rwandese landschappen zijn adembenemend. Wat een kleurenpracht! Heuvels zo ver het oog reikt, huisjes met golfplaten daken die schitteren in de zon. We zijn verrast dat alles zo proper is en dat er geen afval op de grond ligt. Het verbod op het gebruik van plastic zakjes zit daar zeker voor iets tussen. Het hele land lijkt trouwens wel gesponsord door het bedrijf Sèciètounblagh, wat zoveel betekent als ‘kleine en groene hagen’. Die zie je echt overal!

Om 11:00 is het tijd om te vertrekken naar Butare. Zodra we de straat uitrijden, maken de grote villa’s van de hoofdstad langzaam plaats voor kleine hutjes. De reis verloopt zonder hindernissen: onze chauffeur van de dag is geen wegpiraat. We ontdekken zelfs een verborgen kantje van onze leraar Engels, mijnheer Drugmand, alias Wikipedia. Hij blijkt heel wat te weten over planten en vertelt honderduit. Bij aankomst in Butare wordt het cliché bevestigd: wij kijken op onze klok, maar zij hebben tijd. Aanpassen aan de Rwandese tijd dan maar: we doen er 2,5 uur over om kip met frieten op ons bord te krijgen. Welcome in Africa!

meeting

Na het eten gaat de namiddagvergadering van start. Uiteraard met een lichte vertraging… Dierenarts Désiré van de ngo Dierenartsen Zonder Grenzen stelt ons hun ontwikkelingsproject voor in de lokalen van de organisatie. We overlopen het programma voor de rest van de week en zoeken daarna ons hotel weer op. Tijd om dit artikel te schrijven en een spaghetti te bestellen – deze keer wel ruim op voorhand…

Wordt vervolgd…

Pauline en Marcellin

In het kader van Move with Africa, een initiatief van de Franstalige krant La Libre Belgique, reist een groep leerlingen van het Collège de Bellevue uit Dinant naar Rwanda.