Modelboeren en Gallageiten: de basisredenen van ons bezoek

Blog, Nieuwsberichten

De geiten die Dierenartsen Zonder Grenzen schenkt aan modelboeren (boeren die moeten voldoen aan een aantal criteria) zijn Gallageiten. Dit ras is wat groter dan de andere en ze geven bovendien meer melk.

Als we aankomen bij de manyatta’s, worden we opnieuw onthaald met een prachtige dans- en zangstonde. Uiteraard zijn we ondertussen al geoefend en we doen met veel goesting mee. Nog steeds niet perfect, maar de kinderen lachen ons alleszins al een stuk minder uit. Het duurt wel erg lang en de hele ceremonie wordt een heuse uitputtingsslag. Ik sta volledig in het zweet als we gaan zitten.

Ook hier hebben ze een dorpsspaarkas die erg goed functioneert. Ze hebben hun derde jaar er bijna opzitten en er zit ondertussen ongeveer acht miljoen Oegandese shillings in de kas. Dat is ongeveer 400 euro en dat is in Karamoja echt wel een stevige spaarcent. Hun feedback over de spaarkas is opnieuw erg positief: de kinderen kunnen naar school of naar de dokter, er wordt geïnvesteerd in goede koeien en goede gewassen. We zien dat er dit derde jaar beduidend minder nood is aan leningen uit de kas. Ik ben geen economiekenner, maar volgens mij is dat een goed teken.

Optimaliseren van gewassen

We krijgen een rondleiding in het dorp en de kindjes vinden het een eer om aan onze hand mee te stappen. Met grote trotse ogen kijken ze ons aan. Ik kan alleen maar hopen dat het positieve effect van de projecten van Dierenartsen Zonder Grenzen op hen weerspiegelt.

Er zijn twee onderkomens voor de geiten die hen beschermen tegen alle soorten weersomstandigheden. Verder loopt hier ook nog een project voor het optimaliseren van de gewassen. Ze worden opgeleid om de gronden op een correcte manier te bewerken en aan te planten (via een wisselsysteem).

Wereldbeker voetbal

Wederom een indrukwekkend bezoek dat we afsluiten met halfzachte frietjes en gebakken geitenlever. Het smaakt als bij wonder echt goed. Er is voetbal op tv dus het gesprek gaat al snel over de wereldbeker volgend jaar. België is al geplaatst en Oeganda heeft nog alle kansen, dus hopelijk komt het tot een duel. Als Charles hoort dat Lukaku ‘van ons’ is, ziet hij zijn kansen al snel slinken. Hij belooft wel om voor België te supporteren als Oeganda eruit vliegt.

Op de binnenplaats van het hotel sluiten we de dag af met een diepgaand en leerrijk gesprek met Charles. Binnenkort zullen we alle gewoontes en geheimen van Oeganda kennen…

Inge Jansen