Meer kippen en geiten

Blog, Nieuwsberichten

Samen met dierenverzorger Johannes neemt hij ons mee om de inentingen bij te wonen. De eerste kudde geiten die we bezoeken wordt gevaccineerd tegen CCPP of contagious caprine pleuropneumonie. Geroutineerd bieden de Masai-krijgers (Moran) elke geit aan bij Johannes. De Moran in Pierre komt naar boven en voor we het weten zijn al de geiten gevaccineerd.

Chai met geitenmelk

We laten de geiten verder grazen en bezoeken de boma (familie-erf) van een grote familie. Na de rondleiding op de boma en het aanschouwen van het vee worden we uitgenodigd om een kop Chai-thee met geitenmelk te drinken. Tegen de adviezen in van de arts op het Tropisch Instituut, maar met de gastvrouw naast me, drink ik de mok helemaal leeg. Ondertussen zie ik hoe de kleinste kinderen het hoeden van geitenlammetjes oefenen.

Bij de volgende boma worden we al zingend en dansend verwelkomd door de vrouwengroep die vandaag de kippen van het project laat inenten tegen pokken. Ik kan niet anders dan me welkom voelen met al die juwelen en prachtige gewaden die ze voor ons aantrokken. Aangezien de kippen aan de vrouwen toebehoren, is het nu ook mijn beurt om achter de kippen aan te gaan. Na het werk krijgen we ook hier Chai aangeboden. Nadien volgt er nog een warme maaltijd. Ik maak mezelf toch even de bedenking “als dat maar goed komt”, maar laat het me smaken.

Waterbron in de bergen

Om de dag af te sluiten maken we een wandeling naar een waterbron in de bergen. Met behulp van pijpleidingen en de zwaartekracht (en het Maisha Bora-project) zorgt deze bron voor verschillende drinkwaterplaatsen in de wijde omgeving. Tijdens de wandeling weet Thomas op het juiste moment verhalen op te dissen over slangen, apen en vallende stenen. Het Masai-tempo gaat me plots wat beter af.

En voor wie het weten wil, ’t is allemaal goedgekomen.

Lies Poppe