Kwetsbare gezinnen

Blog, Nieuwsberichten

Met dit in het achterhoofd zet het lokale team van Dierenartsen Zonder Grenzen zich dagelijks in en identificeren de teamleden op het terrein de kwetsbare gezinnen, om hen vervolgens te kunnen helpen en opvolgen. Ze creëren zelfs een vertrouwensband met de gezinnen en dat kan je voelen.

Knowhow is essentieel

Kwetsbare gezinnen ondersteunen gebeurt op verschillende manieren, maar de manier die naar mijn mening het belangrijkste is, is training. Knowhow is essentieel, zeker wanneer er weinig middelen beschikbaar zijn. Velen hebben bijvoorbeeld nooit kunnen genieten van onderwijs en zijn analfabeet, maar hebben wel enkele dieren. Deze personen kunnen opgeleid worden zodat ze hun dieren beter verzorgen. Hygiëne is daarbij essentieel zodat zowel het gezin als de dieren gezond kunnen blijven. Ze krijgen ook middelen en een dier naar keuze van de organisatie.

Geiten zijn meest populair

De families kunnen kiezen tussen geiten, konijnen of varkens. Vaak worden er verschillende criteria in acht genomen bij de keuze van het dier, zoals bijvoorbeeld hoeveel plaats de families ervoor hebben en de gevoeligheid van het dier voor ziektes en hygiëne. In de praktijk ervaart Dierenartsen Zonder Grenzen wel dat geiten het meest populair zijn.

Geiten planten zich gemakkelijk voort en hebben iets minder zorg nodig, waardoor deze de voorkeur genieten van de lokale bevolking. De eerste nakomelingen moeten telkens aan een volgend gezin gegeven worden en op die manier is er een duurzaam systeem dat ervoor zorgt dat iedereen meer inkomsten kan genereren.

Imkeren in het bos

Bovendien werkt Dierenartsen Zonder Grenzen samen met lokale partners zoals Imbaraga en ARDI. Deze laatste partnerorganisatie zorgt ervoor dat kwetsbare gezinnen een inkomen hebben door te imkeren in het bos. Zij worden opgeleid tot imker en krijgen dan ook alle nodige tools om uiteindelijk honing als eindproduct te verkrijgen. De gezinnen kunnen beetje bij beetje hun levenskwaliteit verbeteren en hebben zo de mogelijkheid om het onderwijs van hun kinderen te betalen. Dat is waar het allemaal écht om draait.

De impact van de projecten aan den lijve kunnen ondervinden, was echt een oogopener. Ik besef nu dat zulke projecten echt het verschil kunnen maken en dat elk beetje helpt. Wat bij ons een evidentie is, is het daar absoluut niet. Hoewel er veel verbetering zichtbaar is bij de gezinnen die wij bezocht hebben, is er toch nood aan meer middelen zodat meer kwetsbare gezinnen de kans kunnen krijgen om een beter bestaan op te bouwen.

Laura Whitney Mottola

De uitwisselingsreis naar Rwanda maakt deel uit van een educatief traject voor studenten, in samenwerking met Broederlijk Delen, Thomas More en HoGent, en met de steun van de Belgische ontwikkelingssamenwerking.